"Varmoja" syöpäsyyllisiä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5612
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

"Varmoja" syöpäsyyllisiä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 09 Heinä 2019 13:01

ltasanomat: Terveys 9.7. 12:00 Noora Valkonen

7 tavallista tapaa, joilla lisäät vaivihkaa riskiäsi sairastua syöpään – varo näitä

Alkoholi lisää syövän riskiä monilla eri tavoilla. Syöpä Esimerkiksi runsas punaisen lihan syönti, liikunnan puute ja ylikilot nostavat syöpäriskiä. Ihmepilleriä syövän ehkäisemiseksi ei ole, mutta riskeihin voit itse vaikuttaa. Isostikin. Itse asiassa jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin välttää, mikäli ihmisten oma toiminta olisi optimaalista.

Tässä 7 asiaa, jotka tutkitusti nostavat syöpäriskiä.

1. Et karista ylikiloja Ylipainolla ja lihavuudella on aiemmin tiedettyä enemmän vaikutusta syövän syntyyn. On arvioitu, että noin kuusi prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta ja diabeteksesta.
– Toivoisin ihmisten ymmärtävän sen, että syövän ehkäisyssä painonhallinta on aivan keskeistä. Sillä ja ruokavalion kokonaisuudella voi oikeasti vaikuttaa syöpään sairastumiseen, sanoi laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen jutussamme.
Lue lisää: Lihavuus on yleistynyt ja samalla ovat yleistyneet sen aiheuttamat syövät – ”Riski on helpommin nähtävissä”

2. Syöt runsaasti punaista lihaa Runsas punaisen lihan ja erityisesti prosessoitujen lihatuotteiden runsas syöminen suurentaa syöpäriskiä.
Suolistosyövän riski on selvästi muita suurempi niillä, jotka käyttävät prosessoituja lihatuotteita. Jonkin verran muita suurempi syöpäriski on myös niillä, jotka käyttävät paljon tuoretta punaista lihaa, kuten punaista jauhelihaa tai pihvejä.
Lue lisää: 10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä punaista lihaa

3. Makaat auringossa ilman suojavoiteita Jopa arviolta 95 prosenttia ihosyöpien määrästä voidaan estää suojautumalla kunnolla auringon säteilyltä. Tehokas suojautuminen tarkoittaa esimerkiksi vaatteita, hattuja ja varjossa pysymistä sekä suojavoiteita, joissa on kunnon kertoimet. Pelkkä korkea suojakerroinkaan ei riitä, ellei voidetta levitä iholle tarpeeksi paksua kerrosta – ja tarpeeksi usein.
Pidä myös mielessäsi, että aurinkorannalla makoilija saa nelinkertaisen määrän säteilyä pystyasennossa puuhailevaan verrattuna.
Lue lisää: Salakavala muutos iholla voi johtaa syöpään – tältä näyttää aurinkokeratoosi, ja se on syytä ottaa vakavasti
Aurinkokeratoosi on ihomuutos, joka voi johtaa syöpään.

4. Lautasellasi ei juurikaan näy kasviksia Kasvisten puuttuminen ruokavaliosta on selvä terveysriski. Jopa kolmannes syövistä voitaisiin välttää terveellisellä ravinnolla ja riittävällä liikunnalla. Kasvisten sisältävät erilaiset tehoaineet voivat pienentää sairastumisriskiä esimerkiksi rinta-, eturauhas- ja keuhkosyöpään. Syövän taustalla voi vaikuttaa myös matala-asteinen tulehdus, jota kasvikset ehkäisevät.
Lue lisää: Tee yksi hyvin helppo muutos – pienentää syövän, muistisairauden ja sydäntautien riskiä

5. Viihdyt lähinnä istuma-asennossa Liikunnan tärkeys syöpien ehkäisyssä on vahvistunut sitä mukaan, kun liikunnan vaikutuksia terveyteen on tutkittu enemmän. Liikunta voi alentaa syöpäriskiä suoraan tai välillisesti. Se tehostaa esimerkiksi suoliston liikkuvuutta, mikä alentaa paksusuolen syövän riskiä. Toisaalta liikunta lisää insuliiniherkkyyttä, vaikuttaa muun muassa hormonitasapainoon ja aineenvaihduntaan sekä ennaltaehkäisee syöpäriskiin vaikuttavaa ylipainoa. Lue lisää: Liikunta tärkeässä roolissa syövän ehkäisyssä – täyttyvätkö liikuntavaatimukset kohdallasi?

6. Poltat tupakkaa Tupakointi suurentaa selvästi muun muassa rintasyövän riskiä – ja se on keuhkosyöpäriski vielä vuosikymmeniä lopettamisen jälkeenkin. Naisten sairastuminen keuhkosyöpään on lisääntynyt, koska he tupakoivat aiempaa enemmän.
Tupakoinnista ei seuraa mitään hyvää terveydelle.
Lue lisää: Keuhkosyöpä yleistyy naisilla ja sen voi saada, vaikka ei edes polttaisi – tunnista 5 salakavalaa oiretta

7. Korkki on tiuhaan auki
Syöpäjärjestöjen mukaan alkoholi lisää useilla eri tavoilla monen syövän riskiä. Määrällisesti se aiheuttaa eniten suolisto- ja rintasyöpiä.
Alkoholinkäytön ei tarvitse olla edes erityisen runsasta, jos se on säännöllistä. Niin sanottua turvarajaa ei ole. Myös pitkään jatkunut alkoholipitoisten suuvesien käyttö voi lisätä suusyövän riskiä.
Lue lisää: Näitä alkoholin haittavaikutuksia monet suomalaiset eivät tunne – ”Eivät koske vain ongelmakäyttäjiä”

Kommentti: Tästähän saisi jokainen oman huoneentaulun, sillä "asiantuntijana" on itse Jumalasta seuraava , yläpuolella, Reijo Laatikainen. Hän kuitenkin unohti mainita ruisleivän ja rypsiöljyn, jota on pidettävänä ihan kardinaalivirheenä. "Irrtum est Humanum" sanoisi saksalainenkin.

Tuo punaisen lihan kiroaminen kaikkien sairauksien äidiksi alkaa jo pikkuhiljaa v..ttaa. Lonttoposkiset kuoppasilmäiset vegaanit eivät myöskään ihan terveysmannekiineilta näytä. Pikemminkin 2 metrin kuopan reunalla seisoskeleviltä haamuilta.

Ainoa juttu, jonka uskon olevan totta, on tuo tupakan vähentäminen. Toisaalta Suomessa käyty tupakkaoikeudenkäynti oli todistus tupakan terveellisyydestä ja kaiken syyttömyydestä, jossa kymmenkunta professoria palkkion toivossa vannoi käsi Raamatulla, että tupakka ei voi mitenkään olla syöpään syyllinen. Terveystuote vailla vertaa ja kaukaa viljelty...
Ja jos sitten se syöpä syntyisikin, niin ruisleivällä, rypsiöljyllä ja runsaalla liikunnalla se piankin parannettaisiin, ajattelevat, arvioivat, luulevat, otaksuvat ja haaveilevat kaikki ruokintafundamentalistit. Polttomoottoriautot ja suihkulentokoneet syynä useinmiten. Vaatimuksena onkin kaikkien vihannesten tuonti mahdollisimman kaukaa, aina Kiinasta ja Etelä-Amerikasta asti. Ekvaattorin eteläpuoli on ehdoton edellytys.
Maailma paranee vain sähkötehtailla ja muilla sähkövempaimilla, ei kuitenkaan sähkövatkaimilla.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa