Alzheimeria ei voida hoitaa kuten ilmastoa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5612
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Alzheimeria ei voida hoitaa kuten ilmastoa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Heinä 2019 10:06

HS: Päivän lehti 11.7.2019 Päivi Räty HS

Alzheimerista odotetaan ilmaston­muutokseen verrattavaa ongelmaa:
”Huolissaan kannattaa olla vain niiden, joilla on aivot ja jotka haluavat elää pitkään”

Sairastuneiden joukko kasvaa nopeasti myös Suomessa. Muistisairaus kuten Alzheimerin tauti johtaa usein pitkäaikaisen hoidon tarpeeseen.

ALZHEIMERIN taudista eli tavallisimmasta muistisairaudesta on kehittymässä ilmastonmuutokseen verrattava ongelma, Helsingissä koolla olevassa Silver Economy Forum -kokouksessa ilmeni keskiviikkona.
”Tautiin sairastuu 150 miljoonaa ihmistä vuoteen 2025 mennessä”, UsAgainstAlzheimer’s-yhteisön perustaja ja pääsihteeri George Vradenburg sanoi. ”Taudin tappamien ihmisten määrä nousee 25 miljoonaan. Jos Isisillä olisi biologinen ase, joka tekisi tällaista tuhoa, se yritettäisiin pysäyttää heti.”

MAAILMA on reagoinut nopeasti kahteen aiempaan isoon haasteeseen: immuunikatosairaus aidsiin 1980-luvulla ja sen jälkeen ilmastonmuutokseen.
”Aidsiin ja hiviin vastattiin heti, kun ne todettiin”, Vrandenburg vertasi. ”Alzheimerin taudissa niin ei ole tapahtunut, vaikka sen aiheuttamat kustannukset nousevat väestöjen ikääntyessä yhtä suuriksi ja jopa isommiksi kuin hiilidioksipäästöjen aiheuttamat kustannukset.”

Vrandenburgin arvion mukaan summa on kolme tuhatta miljardia Yhdysvaltain dollaria ja vielä enemmän. Neljän vuoden takainen maailman Alzheimer-tilannetta haarukoinut raportti puolestaan arvioi, että sairauden hoitoon menisi Yhdysvalloissa tuhat miljardia dollaria vuonna 2018.
Kehitys on nopeaa myös Suomessa. Sairastuneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut tällä vuosikymmenellä, ja heitä arvioidaan olevan jo lähes 200 000. Moni tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa, joka tuottaa paljon menoja.

MIKSI muistisairauksien hillitsemiseen ei sitten ole tartuttu tosissaan? Vrandenburgin mukaan siihen on useita syitä, joista yksi on sukupuoli. Muistisairaus iskee etenkin naisiin, ja usein myös muistisairaiden hoitajat ovat naisia. Ongelma on kuitenkin koko maailman yhteinen, sillä valtaosa sairastuneista asuu kehittyvissä maissa. ”G8-kokous käsitteli Alzheimerin tautia 2013, mutta kokouksessa sovitut asiat eivät ole toteutuneet. Tutkimukseen ei ole investoitu eikä tietoa alettu jakaa.”

Lääkeyritys Eli Lillyn kaupallisen johtajan Phyllis Barkman Ferrellin mukaan lääkekehityksessä ollaan lähellä läpimurtoa. Lääkityksen tehoa hillitsee kuitenkin se, että sairaus löytyy niin myöhään. ”Tauti todetaan keskimäärin 73-vuotiaana, mutta se alkaa jo 20 vuotta aiemmin”, Barkman Ferrell sanoi. ”Vaikka meillä olisi tehokas lääke, emme tietäisi keitä pitäisi hoitaa.”
Sairauden suurin riskitekijä on ikääntyminen. Barkman Ferrell pohti, että ikääntyneiden terveystarkastuksissa voitaisiin kysyä myös muistin toiminnasta.
”Sairaudesta kannattaa olla huolissaan vain niiden, joilla on aivot ja jotka haluavat elää pitkään”, hän heitti.

MUISTISAIRAIDEN määrä saattaa kasvaa nopeimmin Japanissa, jonka väestöstä 27 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Osuus on ennusteiden mukaan 37 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Samalla kasvaa muistisairaiden määrä. Heitä on nyt 4,6 miljoonaa, mutta jos mitään ei tehdä, määrä on 7 miljoonaa vuonna 2025, sanoi johtaja Kazumi Nishikawa Japanin talouden, kaupan ja teollisuuden ministeriöstä.
”Tarvitsemme lisää ehkäisykeinoja ja muistiystävällistä teknologiaa”, hän sanoi.

”Riittävää unta ja tupakoinnin lopettamista, mutta vähemmän masennusta, ylipainoa ja korkeaa verenpainetta. Tekoäly voi auttaa iäkkäiden muistisairaiden viestintää ja dementiaystävällinen muotoilu asumista.” Dementia on muistisairauden viimeinen vaihe.
Japani on aloittanut suomalaisen Finger-tutkimuksen japanilaisen version tänä vuonna. Muutama vuosi sitten päättynyt tutkimus osoitti, että muistisairauden alkua voi lykätä tarkistamalla elintapojaan

Fakta: Muisti ja arki voivat kohentua
- Suomessa kehitetty Finger-toimintamalli ehkäisee muistihäiriöitä ja pitää myös yllä päivittäistä toimintakykyä.
- Toimintamallissa annetaan tehostettua elintapaneuvontaa: ravitsemusohjausta, liikunta- ja muistiharjoittelua.
- Malli ohjaa, että liikuntaa tulisi harrastaa 3–5 kertaa viikossa, ja harjoitella sekä kestävyyttä että lihaskuntoa.
- Uusien asioiden opettelu ja uudet harrastukset jumppaavat aivoja. Sellaisia ovat esimerkiksi musiikin kuuntelu, kielten opiskelu, lukeminen, ristisanatehtävät ja pelit.
- Ruokavalioon suositellaan kasviksia, hedelmiä, marjoja ja kuitua ja vähemmän sokeria ja suolaa.
- Verenpaine, verensokeri ja kolesteroli pitäisi saada hallintaan. Ne ovat sydän- ja verisuonisairauksien ja myös muistisairauden riskitekijöitä.
- Omaa vaaraansa sairastua voi arvioida tutkimuksiin perustuvalla riskitestillä.


Kommentti: Viherpiiperöiden yhdistynyt joukko pelastaa maailman hommaamalla lehmien järjestelmällisen tappamisen, sähköpyörillä ajelun ja yksimahaisten siirtymisen kohti lehmien ruokavaliota, koska laitumet ovat käyttämättömiä lehmien tappamisen jälkeen. Pian jokaisen kodin varustukseen kuuluu pelloilla näkemämme heinäpaalivarastot, joissa säilötään vaaleanpunaisia "dinosauruksen munia".

Lääkeyhtiöt etsivät kiivaasti ratkaisua Alzheimerin ehkäisyyn ja hoitoon. Ainoa merkittävä keksintö on tekstiilipuolella ollut väljät verkkarit, joihin mahtuu 7:n X:n vaipat. Kuntopolkukuolema kun voidaan yhdistää sydämen brakaamiseen ja sitä ei tarvitse diagnosoida Alzheimeriksi tai muuksikaan ruokavaliosta johtuvaksi syyksi.

On todennäköistä, että suurin terveyshyöty saavutettaisiin VRN:n lakkauttamisella ja Leipätiedotuskeskuksen valtionapujen lopettamisella. Vaan edunsaajia on liikaa ja kaikkien silmissä kimaltelee erään pösilön Myllyteollisuudelta saama 100 000€ pikku muistaminen hienosta markkinoinnista.
Jos nyt onkin alkuaineitten keksimisen ja heliosentrisen maailmankuvan havainnoinnin jälkeen huomattu vanhusten aliravitsemuksen haitat, niin ehkä voimme olettaa laput silmillään kulkevien kailottajien kuolevan jollain aikaperiodilla. Oletan tapahtuvan jotain jo niinkin aikaisin kuin 2050 eli 30 vuoden kuluttua, ellei piru sitten huoli lähettiläitään aiemmin huomaansa.

Miksi VHH on niin kirottu, vaikka se auttaa mitä moninaisimpiin ongelmiin?
Eikä maksa valtiolle yhtikäs mitään! Vappusatanen on pilipalia VHH:n rinnalla!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa