Kamala väite vasten limonaatilobbarin viisauksia

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5612
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kamala väite vasten limonaatilobbarin viisauksia

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Heinä 2019 7:21

HS: Päivän lehti 12.7.2019 Päivi Repo HS

Sokerijuomat voivat kasvattaa riskiä sairastua syöpään, ranskalaistutkimus havaitsi

Kun sokerijuomien kulutus kasvoi desilitralla, syövän riski kasvoi 18 prosenttia, tutkimuksessa havaittiin.
Tuloksia on tulkittava varovaisesti, tutkijat korostavat.

SOKERISET juomat, kuten limonadit ja täyshedelmämehut, voivat lisätä vaaraa sairastua syöpään. Asia havaittiin ranskalaistutkimuksessa, joka ilmestyi Britannian lääkärilehti BMJ:ssä keskiviikkona. Keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetuilla juomilla ei yhteyttä kohonneeseen syöpäriskiin havaittu.

TULOKSIA on tulkittava varovaisesti, tutkijat korostavat. Silti ne tukevat aiempia havaintoja, joiden mukaan sokerijuomien kulutusta kannattaa rajoittaa myös esimerkiksi verotuksella, he huomauttavat.
Kesäkuussa aloittanut Antti Rinteen hallitus on ilmoittanut selvittävänsä sokeriveron mahdollisuutta. Sitä on perusteltu etenkin terveyssyillä.
Sokerisia juomia pidetään yhtenä syynä ihmisten lihomiseen viime vuosina.

SOKERIJUOMIEN ja syövän mahdollista yhteyttä selvittävään tutkimukseen osallistui 100 000 ranskalaista aikuista vuosina 2009–2017. He pitivät kaksi kertaa vuodessa yhden vuorokauden ajan ruokapäiväkirjaa, johon he kirjasivat syömisensä ja juomisensa. Osallistujien terveyttä, painoa ja mahdollisia syöpiä seurattiin säännöllisesti. Tutkijat havaitsivat, että vaara sairastua syöpiin kasvoi, kun sokeristen juomien kulutus kasvoi. Näin kävi sekä sokeroitujen juomien että täysmehujen kohdalla.
Tutkittavat joivat päivittäin vajaan desilitran sokerijuomia, josta hieman yli puolet oli täysmehua. Kun kulutus kasvoi desilitralla, syövän riski kasvoi 18 prosenttia, tutkimus havaitsi. Rintasyövän riski kasvoi 22 prosenttia. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä.

YKSI selitys voi olla ylipaino, tutkijat pohtivat. Ylipainon ja lihavuuden tiedetään lisäävän monen syövän vaaraa, ja esimerkiksi Suomen syöpäyhdistys muistuttaa, että painonhallinnalla voi vähentää vaaraansa sairastua syöpään. Muitakin mahdollisia syitä voi olla. Sokerijuomat näyttivät esimerkiksi lisäävän sisäelinten ympärille kertyvää rasvaa, ja se saattaa vaikuttaa syöpäriskiin.

JUOMAT ovat suomalaisille iso sokerin lähde. Sen totesi alkuvuonna julkistettu Finravinto 2017 -tutkimus, johon vastasi runsaat 1 600 suomalaista 50 paikkakunnalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat sokeria etenkin juomista, makeisista ja leivonnaisista. Miehille juomat ovat suurin sokerin lähde.

Lisätyn sokerin saannin pitäisi jäädä alle 10 prosenttiin kokonaisenergiasta sekä suomalaisen ravitsemussuosituksen että Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan. Tämän lisäksi WHO on suositellut saannin pudottamista alle viiteen prosenttiin kokonaisenergiasta, koska se tuo lisää terveyshyötyjä. Tämä tavoite jää suomalaisilta kauaksi, vaikka kotimaiseen suositukseen pääosin päästäänkin. Finravinto 2017 osoitti, että suomalaiset saavat sokerista keskimäärin 8–9 prosenttia päivittäisestä energiasta.
70–80 prosenttia suomalaisista pääsee suositukseen, mutta sen ylittää 32 prosenttia naisista ja 22 prosenttia miehistä.

Kommentti: Onhan tuo vallan hirveätä hyökätä maailman parhaan tietämyksen kimppuun. Sokeri muka aiheuttaisi syöpää? Suomen johtava limonaatilobbari on ehdottomasti sitä mieltä, että sokerissa ei voi olla mitään vikaa ekä sitä pitäisi mollata jollain ulkomaanpellejen tutkimuksilla. Suomessa on sentään haastattelututkimuksia, jotka ovat maailman parhaita. Kun kysytään, mitä joit vappuna 2010 tai mitä söit vuonna 2000 juhannuksena, niin vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.
Mahtaako ranskalaiset edes pystyä vaativiin kyselytutkimuksiin, kun kielikin on niin mahdottoman vaikea, ainakin suomalaiselle. Vaan suomalaisille tehdyt suomenkieliset kyselyt ovat maailman parhaita, sanovat kyselijät. Ja luotettavia, joita koko maailma ihailee.

Edellinen ryhdikäs hallitus poisti karamelli/sokeriveron väittämällä sen vääristävän kilpailua. Muissa maissa sokeriverotus onnistuu, mutta Suomessapa se vaan ei käy. Kyllä koiraveroja ja potkukelkkaveroja keksitään, mutta terveyteen ei uskalleta puuttua, koska Coca-Cola voisi pahoittaa mielensä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron