Hiljainen sydäninfarkti myös hiljainen tappaja

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5612
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hiljainen sydäninfarkti myös hiljainen tappaja

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Heinä 2019 10:13

Iltalehti: TERVEYS 13.7. Heljä Salonen

Hiljainen sydäninfarkti luultua yleisempi
- merkittävä yhteys äkkikuolemiin löydetty


Vain arpi sydänlihaksessa kertoo siitä, että potilaalla on aiemmin ollut sydäninfarkti, joka on voinut kuitenkin jäädä täysin huomaamatta.
Videolla kerrotaan siitä, miten ikinuori Rolling Stonesien Mick Jagger joutui keväällä sydänläppäleikkaukseen. Kovakuntoinen Jagger toipui leikkauksesta suunnitellusti ja palasi keikoille kesäkuun lopussa.
Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan jopa neljällä kymmenestä sepelvaltimotautiperäisen äkkikuoleman uhrista taustalla on hiljainen sydäninfarkti.

Hiljainen sydäninfarkti voi jäädä kokonaan huomaamatta. Hiljaiset sydäninfarktit esiintyvät ilman merkittäviä tai tunnistettavia oireita.
Kardiologian tutkimusryhmä löysi sydänlihaksesta arven peräti 42 prosentilla sepelvaltimotaudista johtuvan sydänperäisen äkkikuoleman uhreista, joilla ei ollut havaittu sepelvaltimotautia ennen menehtymistään. Ennen äkkikuolemaa ei siis edes tiedetty, että vainajalla olikin jo aiemmin ollut sydäninfarkti. Sydämen arpi kuitenkin paljastaa, että potilaalla on ollut jossain vaiheessa niin sanottu hiljainen sydäninfarkti.

Arvion mukaan jopa puolet kaikista sydäninfarkteista jää huomaamatta. Hiljaisten sydäninfarktien havaittiin olevan yhteydessä miessukupuoleen, sydänkammioiden seinämien paksuuntumiseen sekä rasitusperäiseen äkkikuolemaan. Hiljainen sydäninfarkti voi jäädä täysin huomaamatta. Se voidaan havaita vasta kuvantamalla.Hiljainen sydäninfarkti voi jäädä täysin huomaamatta. Se voidaan havaita vasta kuvantamalla.

Entistä enemmän seulontaa Ennen kuolemaa nauhoitettu EKG oli poikkeava kahdella kolmasosalla uhreista. Niistä olisi aiempi hiljainen infarkti ollut mahdollisesti ollut tunnistettavissa. Hiljaisten sydäninfarktien diagnosoimiseen voitaisiin tutkijoiden mukaan käyttää myös esimerkiksi sydämen magneettikuvausta. Potilaiden seulominen magneettikuvauksella ei ole toistaiseksi kuitenkaan kovin kustannustehokasta. Sen sijaan EKG-seulonta voisi tutkijoiden mukaan olla järkevää tunnistettaessa henkilöitä, joilla on suuri sydäninfarktin riski, ja joille jatkotutkimukset olisivat aiheellisia. Noin puolet äkkikuolemista esiintyy henkilöillä, joilla ei ole aiempaa tietoa sydänsairaudesta. Yleisimmin sydänperäisen äkkikuoleman syynä on sepelvaltimotauti.

Artikkeli julkaistiin JAMA Cardiologyssa. Tutkimus pohjautuu Fingesture-aineistoon.

Kommentti: Hiljaisuus vallitsee myös useiden syöpien tapauksissa. tauti voi jäytää kuukausia ilman että potilaalla on tuntemuksia. Ainoa lienee ennalta saatavissa oleva tutkimus on hsCRP:n tai pelkän CRP:n mittaus laboratoriossa. Lähetettä tuskin saa julkisella puolella pelkän arvion tai luulon perusteella, vaiika se onkin ruokintapuolen käytetyimpiä termejä. Omatoiminen aktiivisuus yksityisellä laboratoriomittauksilla voi olla hyväksi, mutta luulotautia sekään ei paljasta.

Tanakka laihtuminen voi tuoda aavistuksia sisäisestä tapahtumasta. Samaten sydänoireiden ilmaantuminen sekoittuu usein refluksi-ilmiöön, jolloin rintaa puristaa/koskee happojen ryöpsätäessä ruokatorveen. Maallikon on vaikea erottaa kipujen erilaisuuksia ja pelko onkin todellista.
Tutkimuksissa todetaan usein merkkientsyymien poissaolo ja passitus kotiin seuraa. Happovaivaan ei aina saa hoitoa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa