Sokerivero vaikeaa, polttoainevero/koiravero on yksinkertaista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5612
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sokerivero vaikeaa, polttoainevero/koiravero on yksinkertaista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Heinä 2019 8:47

HS: Päivän lehti 16.7.2019 Veera Paananen HS

”Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä”, sanoi ylilääkäri –
Ministeri Lintilän mukaan sokerivero on erittäin vaikea toteuttaa

”Olen ollut eduskunnan verojaostossa 16 vuotta, ja koko se aika siitä on puhuttu”, valtiovarainministeri Mika Lintilä kommentoi sokeriveroa.
Keskustelu poliitikkojen vastuusta lihavuuden ehkäisemisessä virisi viikonloppuna.

VALTIOVARAINMINISTERI Mika Lintilä (kesk) pitää sokeriveron käyttöönottoa epätodennäköisenä. Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan veron käyttöönottoa selvitetään. ”Mutta kaikki tietävät, että se on erinomaisen vaikea käytännössä toteuttaa. Miten esimerkiksi pienet leipomot ilmoittavat sokerin käytön? Olen ollut eduskunnan verojaostossa 16 vuotta, ja koko se aika siitä on puhuttu”, Lintilä sanoo.

Keskustelu poliitikkojen vastuusta lihavuuden ehkäisemisessä virisi viikonloppuna. Lihavuuden hoitoon perehtynyt erikoislääkäri ja professori Pertti Mustajoki kirjoitti lauantaina HS:n Vieraskynä-palstalla, että suomalaisten lihomiseen täytyy puuttua nykyistä tiukemmin poliittisilla päätöksillä, kuten verotuksella. Mustajoen kirjoitus: Lihavuutta pitää torjua laeilla ja säädöksillä

ELINTARVIKKEIDEN verotus ei kuitenkaan näyttäisi olevan helppo keino lihomisen ehkäisyyn. Sokeriverossa ongelma on se, että kyseessä on ainesosavero, ei valmistevero.
”Suomessa on käytössä vain tiettyihin lopputuotteisiin, kuten alkoholiin ja tupakkaan, kohdistuvia tuoteveroja. Meillä ei ole olemassa lainkaan ainesosaveroja eikä tiettävästi missään muualla EU:ssakaan”, kertoo valtiovarainministeriön hallitusneuvos Merja Sandell.

Sandellin mukaan sokeriverosta tekee hankalan se, että vero koskisi käytännössä lähes kaikkia elintarvikkeita ja todellisen sokeripitoisuuden mittaaminen jokaisesta elintarvikkeesta olisi vaikeaa. ”Kyseessä olisi varsin laajapohjainen vero, jonka toteuttaminen olisi hallinnollisesti raskasta. Elintarvikkeiden kokonaissokeripitoisuuden ilmoittamisvelvollisuus ei esimerkiksi koske kaikkia elintarvikkeita.”

Sandell sanoo, että huomattavasti helpompaa on verottaa lopputuotteita. Suomessa oli vuosina 2011–2017 käytössä makeisvero, joka perittiin makeisten lisäksi jäätelöstä, mutta edellinen hallitus poisti sen. Syynä oli se, että EU-komissiolle tehtiin verosta kaksi kantelua ja komissio katsoi, että vero vääristää kilpailua. Komission mukaan vero antoi valtiontueksi katsottavaa etua veron ulkopuolelle jääville tuotteille, kuten kekseille.
Tänä vuonna tehdyn selvityksen mukaan vero ei myöskään vaikuttanut makeisten kysyntään.

SEN sijaan vuonna 2014 käyttöön tullut virvoitusjuomavero on vähentänyt sokerillisten juomien kulutusta ja ohjannut sitä sokerittomiin juomiin. Uusi hallitus aikoo kiristää veroa entisestään 25 miljoonalla eurolla. Sandell kertoo, että kenties lähimpänä sokeriveron kaltaista ainesosaveroa on käyty Tanskassa. Maa yritti ottaa käyttöön tyydyttyneen rasvan veroa mutta joutui luopumaan siitä.
Ongelmat olivat samat kuin sokeri- ja makeisverossa: rasvapitoisuuden määrittäminen osoittautui vaikeaksi, ja EU:n kilpailupolitiikka tuli vastaan. Rasvapitoisuudelle asetettiin alaraja, ja sen alle jääneiden tuotteiden katsottiin saavan epäreilua kilpailuetua.

Kommentti: Kysymys ei ole pelkästä sokeriverosta vaan hiilihydraattiverosta. Kaikissa tuotteissa on oltava aineosaluettelo makroravinteiden osalta. Siinä on prosentteina kerrottu hiilihydraattien , valkuaisaineitten ja rasvan määrä . Rasvassa on vieläpä eroteltu "hyvät ja pahat" rasvat. Teollisista transrasvoista vaietaan tehokkaasti. Voin luonnollista transrasvoista vaaditaan lähes pääkallomerkki. Viherhöperyys loistaa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa