Päivän epistola, nyt alkoholista lihottajana

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5646
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Päivän epistola, nyt alkoholista lihottajana

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 18 Heinä 2019 11:10

HS: Päivän lehti 18.7.2019 päivitys 17.7. klo 11:39 Torstai-liite Juha Matias Lehtonen

Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa
Yksi kalorilaskennan ongelmista piilee siinä, miten monimutkainen ihmisen aineenvaihdunta on ja miten eri tavoilla elimistö käsittelee eri ruokia.
Humalassa ja krapulassa tulee helposti syötyä rasvaisia ruokia - ja enemmän kuin oli aikonutkaan.

ALKOHOLIJUOMAT maistuvat suomalaisille, ja juuri nyt eletään alkoholijuomien parasta sesonkiaikaa. Kesä-heinäkuun lisäksi alkoholia kuluu runsaasti joulun tienoilla. THL:n tilaston mukaan 15 vuotta täyttäneet suomalaiset nauttivat vuonna 2018 keskimäärin hieman yli kymmenen litraa puhdasta alkoholia eli etanolia. Kun alkoholi hajoaa aineenvaihdunnassa, siitä vapautuu paljon energiaa. Neljässä senttilitrassa vodkaa on noin 90 kilokaloria. Jos ihmisen energiantarve on 2 300 kilokaloria vuorokaudessa, yksi viina-annos vastaa neljää prosenttia päivän koko kaloritarpeesta.

Kaikki kalorit eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Elimistö käyttää hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja kutakin hieman eri tavalla. Samoin alkoholin kaloreihin liittyy omat mysteerinsä. Elimistö ei käytä alkoholin energiaa suoraviivaisesti
Kalorilaskenta on suosittu painonhallinnan apuväline. Nykyään monet asiantuntijat suhtautuvat laskeskeluun kuitenkin varauksella. Yksi kalorilaskennan ongelmista piilee siinä, miten monimutkainen ihmisen aineenvaihdunta on ja miten eri tavoilla elimistö käsittelee eri ruokia. Alkoholi on tästä hyvä esimerkki. Sen energia ei imeydy kehoon täysin suoraviivaisesti.

”Elimistö saa ravintoaineiden energian käyttöönsä vasta, kun soluissa tapahtuvat prosessit ovat muuttaneet sen sopivaan muotoon. Tässä suhteessa alkoholi on kuin hiilihydraattien ja rasvan välimuoto. Se aktivoi useita näiden ravintoaineiden käsittelyyn liittyviä mekanismeja. Tätä kokonaisuutta ei kuitenkaan vielä tunneta aivan tarkasti”, selittää päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki Helsingin yliopistosta.

Tärkein alkoholia hajottava elin on maksa. Mikään paikka elimistössä ei kuitenkaan yksinään käsittele alkoholia. Hajoamista tapahtuu maksan lisäksi koko matkalla mahalaukusta paksusuoleen. On huomattu, että alkoholin asema ihmisen energia-aineenvaihdunnassa on monimutkainen, ja tutkijoilla on vielä paljon selvitettävää. Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa
Tiedetään, että satunnaista käyttäjää alkoholin kalorit lihottavat helposti. Kaksi oluttuoppia päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa.

Alkoholin kalorien mysteeri piilee runsaasti ja säännöllisesti käyttävien painossa. Suurkuluttajat saavat alkoholijuomien mukana paljon energiaa. Tämä ei kuitenkaan aina heijastu suoraan ihmisen painoon. ”Säännöllinen alkoholin ongelmakäyttäjä saattaa jopa laihtua, vaikka laskennallisesti niillä kalorimäärillä vaikutuksen pitäisi olla melkein päinvastainen”, Simojoki sanoo.
Säännöllisesti käyttävien vähäistä lihomista energiansaantiin nähden on yritetty selittää eri tavoilla. Osittain ilmiö johtunee siitä, miten alkoholi kiilaa tiensä muiden energialähteiden ohitse. Kun alkoholia juodaan säännöllisesti, keho sulkee aineenvaihduntaprosessejaan energian ylituotannon estämiseksi, jolloin osa ylimääräisistä kaloreista kulkeutuu ruuansulatuksen läpi käyttämättömänä.

Toinen selitys alkoholin kalorien katoamiselle saattaa löytyä suoliston uumenista:
”Kaikilla meillä on omanlaisensa bakteerifloora, ja sillä on vaikutusta myös alkoholin hajoamiseen. On esitetty, että joillakin ihmisillä paksusuolen bakteerit hajottavat jopa 5–10 prosenttia käytetystä alkoholista. Bakteerit myös käyttävät osan alkoholin kaloreista omaksi ravinnokseen. Tämä on kiinnostava selitys, mutta sitä on vaikea tutkia käytännössä”, Simojoki pohtii.

Alkoholia juova saa energiaa myös muualta kuin etanolista
Alkoholinkäytön vähäinen vaikutus suurkuluttajien painoon voi myös osittain johtua ruokavalinnoista. Osa suurkuluttajista laiminlyö syömistä. Tämä vähentää hieman heidän energiansaantiaan, vaikka ei riitäkään laskemaan kalorimääriä päivittäisen tarpeen tasolle.
Satunnaiset käyttäjät puolestaan syövät humalassa ja krapulassa usein raskaita, rasvaisia ruokia ja ylipäätään enemmän kuin aikoivat. Näin energiansaanti voi juhlimisen yhteydessä nousta moninkertaisesti tavallista korkeammaksi.

Toki eri alkoholijuomat myös sisältävät eri määriä energiaa. Useimmissa juomissa on etanolin lisäksi hiilihydraatteja. Esimerkiksi makeissa viineissä on enemmän kaloreita kuin kuivissa. Eniten energiaa on lonkeron kaltaisissa sokeroiduissa juomissa. Iso lonkerotuoppi sisältää melkein kolme kertaa enemmän energiaa kuin neljän senttilitran vodka. Eri juomien energiamääriä voi vertailla Fineli.fi-palvelun avulla.

Alkoholin kalorit rasvoittavat maksaa
Toisin kuin terveysuutisissa toisinaan haaveillaan, alkoholi ei tarjoa mitään luotettavia terveyshyötyjä. Kenenkään keho ei tarvitse alkoholia. Mahdolliset hyödyt jäävät lukuisien haittojen jalkoihin. Satunnaisessa käytössä merkittävimpiä haittoja ovat korottunut tapaturmariski sekä sosiaaliset haitat, kuten riidat ja asioiden laiminlyöminen. Alkoholin tyhjät kalorit sen sijaan ovat satunnaisen käyttäjän kannalta melko vähäinen ongelma. Toki ne kannattaa huomioida, jos yrittää aktiivisesti pudottaa painoa.

”Riskien suuruus riippuu tosin näkökulmasta. Jos asiaa kysyisi maksalääkäriltä, hän varmaan korostaisi kalorien merkitystä eri tavalla”, Simojoki toteaa.
Monilla suurkuluttajilla alkoholin kalorit kertyvät nimittäin maksaan. Jatkuva alkoholinkäyttö voi aiheuttaa rasvamaksaa ja kroonista tulehdusta sekä lisätä vakavien sairauksien, kuten diabeteksen, riskiä.

Kommentti: Olisipa ollut mukava saada vertailu hedelmien ja alkoholin vaikutuksista maksaan. Fruktoosi nimittäin sekoittaa maksan toimintaa siinä missä alkoholikin. Rasvamaksan (NALD) on todettu olevan 80%:sti hiilihydraattien syytä. Alkoholin ja fruktoosin sokeriketjujen vaikutuksia ei ole vielä tarkasti tutkittu. On sanottu, että alle 15 vuotiaan maksa ei kykene polttamaan alkoholia. Entäs fruktoosia? Pikku pilteille annetaan 6 kk lähtien hedelmäsoseita. Miten vauvan maksa reagoi fruktoosiin?

Alkoholisteja ei ole tutkittu tarpeeksi. Usein alkoholi liitetään vain ongelmakäyttäjiin ja ns. kaappijuopot unohtuvat ja yhteiskunnan yläportailla olevat. Ainoa merkittävä henkilö ylätasolla oli muuan ministeri ja Suomen pankin pääjohtaja. Nimeä en nyt "muista". Onko konjakin juominen juoppoutta vai keskittyykö se Sorbuksen litkijöihin? On hyvä, että alkoholin vaaroista puhutaan, mutta erään vaalitappion kärsineen puolueen nuiva suhtautuminen vaikkapa keskikaljaan on jo eräänsorttista sairautta, vainoharhaisuutta sanoisin.

Tuntekaa itsenne omaksi herraksenne/rouvaksenne ja vierailkaapa vaikka eräässä 70 km Helsingistä etelään olevassa kaupungissa. Ilmapiiri vallan toista kuin pimeissä lapualaispitäjissä. Siellä eivät ääriuskonnolliset porukat säädä ihmisten oloja ja elämisiä. Pedofiliakin tuomitaa vallan oikeuslaitoksissa.

Laskuharjoitus: 2 x 0,5 l = 1 litra ja se kertaa 30 = 30 litraa, joka tekee 3,75 korillista eli melkoisen paljon. Siinä tarvitaan jo melkoinen vakaumus asiaan.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa

cron