Jälleen löytynyt "tietämätön" tauti, keuhkoahtauma, 200 T sairastaa tietämättään"

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Jälleen löytynyt "tietämätön" tauti, keuhkoahtauma, 200 T sairastaa tietämättään"

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Heinä 2019 5:07

HS: Päivän lehti 19.7.2019 Päivi Repo HS

Suomessa tutkitaan rokotetta, joka voisi helpottaa tupakoitsijoita massoittain tappavan taudin oireita

Keuhkoahtaumatauti on huonosti tunnettu kansansairaus. Suomessa tutkitaan siihen rokotetta.
Tupakka on suurimpia keuhkoahtaumatautien aiheuttajia.

AINAKIN 200 000 suomalaista sairastaa tietämättään keuhkoahtaumatautia, jonka suurin aiheuttaja on tupakointi. Tautia kuvaillaan piilossa olevaksi kansansairaudeksi. Sairaus on maailman neljänneksi tappavin. Siihen kuolee 1 200 suomalaista vuosittain, ja joukko on kasvussa. Vaara alkaa kasvaa, kun on tupakoinut kymmenen askivuoden verran. Se tarkoittaa kymmentä vuotta, jolloin tupakkaa on kulunut vähintään askillinen päivässä, tai puolen askin päivätahtia kahdenkymmenen vuoden ajan.

SAIRAUTTA hoidetaan lääkkeillä ja liikunnalla. Niillä yritetään estää taudin pahenemisvaiheet, joiden jälkeen monen vointi ei palaa enää ennalleen. Suomessa on menossa tutkimus, jossa selvitetään, voitaisiinko pahenemisvaiheita ehkäistä myös rokotteella. Rokotteen tavoite on antaa suojaa tavallisia pahenemisvaiheita aiheuttavia bakteereja vastaan.

Tutkimuksessa on mukana entisiä ja nykyisiä tupakoijia, jotka ovat 50–80-vuotiaita ja perusterveitä mutta joilla on takanaan vähintään kymmenen askivuotta, kertoo tutkimuksesta vastaava infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila. Hän työskentelee osastonylilääkärinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) Tulehduskeskuksessa. Tutkimusta tehdään neljällä paikkakunnalla. ”Rekrytointi jatkuu ainakin muutaman viikon”, Anttila sanoo.

TAUDIN pahenemisvaihe alkaa usein virustaudista, kuten flunssasta, jonka jälkeen bakteeri iskee. Tyypillisiä bakteereja on kolme:pneumokokki, Hemofilus influenzae ja Moraxella Catarrhalis, kertoo rokotetta kehittävän lääkeyritys GSK:n asiantuntijalääkäri Johanna Haapkylä. Tutkittavassa rokotteessa on suoja näistä kahta vastaan, sillä kolmatta, pneumokokkia, vastaan on jo rokote.

Osa tutkittavista saa tutkimusrokotteen lisäksi toisen rokotteen. Se on uuden sukupolven vyöruusurokote, joka on hyväksytty EU:ssa mutta jota ei ole vielä riittänyt Pohjoismaihin. Haapkylän mukaan näillä kahdella rokotteella ei ole yhteisvaikutuksia mutta kohderyhmä on sama: ikääntyvät.
Tutkittavilla on edessään kaksi tai neljä pistosta seuraavien kymmenen kuukauden kuluessa. Heitä seurataan kaksi vuotta.

TUTKIMUSROKOTE on ollut eläinkokeissa, ja nyt on menossa ensimmäinen tutkimusvaihe ihmisillä. Vaiheessa selvitetään rokotteen siedettävyyttä ja sitä, tuottaako rokote toivottuja vasta-aineita. Jos niin käy, edessä on lisää tutkimuksia, jotka vievät vuosia. Rokote voisi onnistuessaan tuoda mahdollisesti suuret säästöt. Suomen sairaaloissa hoidetaan vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheen takia.

Fakta
- Tupakkayskä voi kertoa taudista
- Keuhkoahtaumataudin tyyppioire on hengenahdistus rasituksessa. Se lisääntyy hiljalleen.
- Niin sanottu tupakkayskä ei ole oikeastaan yskää vaan pitkittyneen keuhkoputkentulehduksen oire. Keuhkoahtaumatautia edeltää usein vuosia jatkunut keuhkoputkentulehdus.
- Toistuvat flunssat voivat olla merkki taudista. Moni sairastunut hakeutuu niiden takia hoitoon, mutta taustalla oleva keuhkoahtaumatauti saattaa jäädä hoksaamatta.
- Taudin toteamista pitää kohentaa, Käypä hoito -suositus linjasi viisi vuotta sitten.


Kommentti: Jälleen kerran löytynyt tauti, jota sairastaa 200 000 tietämättään. Kumma , jos CRP ei kerro asiantuntijalle meneillään olevasta tulehduksesta. Ainakin potilaan tupakkahistorian tulisi kertoa jotain. Yskänlääke ei tunnu auttavan eikä Tanskan kuninkaan rintapastillitkaan.

10 päivää sitten HS kertoi toisesta "tuntemattomasta" sairaudesta, osteoporoosista, jota sairastaa n. 400 000.
Onpa vielä kolmaskin "tuntematon" , siis potilas ei tiedä sairastavansa, diabetes, jota tietämättään sairastelee n. 150- 200 000 esidiabeteksen tai dianosoimattoman sairauden muodossa. Tähän on runsaastikin lääkityksiä , mutta paras lääke, ruokavalio, on vihattu ja aliarvostettu virallisen ruokintasuosituksen taholta. Maatalous ja einestuotanto sekä lääketeollisuus vaativat tukijansa. Ja lakeijoita tuntuu riittävän.

Jopa emeritusproffa Matti Uusitupa on havahtunut lihavuuden lisääntymisen ongelmiin, josta paljolti syyttäminen mm. diabeteksesta ja lukuisista muista sairauksista. Ainakin hänen työnsä on on tuonut tuloksia juuri lihavuuden lisääntymiseksi. Hänen arkeologiset havainnot "ruisleivän olemassaolosta aikojen alusta lähtien" on mullistanut kirkollisen ja muunkin tiedemaailman, vaikka vilja keksittiin Mesopotamissa (Kaksoisvirtojen maassa) n. 9 000 vuotta sitten. Suomi tietää tässäkin asiassa eniten maailmassa...
Tuntemattomat (diagnosoimattomat) taudit vaan ovat suuri arvoitus kaikesta tekniikasta huolimatta. Kommentissa mainitut taudit edustavat jo 750 000 tapausta.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa