Sivu 1/1

Ongelman luojat yrittävät korjailla tekosiaan

Lähetetty: 19 Heinä 2019 6:33
Kirjoittaja Kalakukko
HS: Päivän lehti 19.7.2019 | Lukijan mielipide

Sokeripitoisia tuotteita pitäisi verottaa

VALTIOVARAINMINISTERI Mika Lintilän (kesk) mukaan sokeriveron käyttöönotto on epätodennäköistä (HS 15.7.). Tästä olemme samaa mieltä. Sokeria, kuten muitakaan yksittäisiä ravintoaineita, ei voi verottaa. Sen sijaan tuotteita voi hyvin verottaa tupakan ja alkoholin tapaan kansanterveydellisin perustein.

Erityisesti lasten lihomiseen vaikuttavat runsaasti sokeria sisältävät tuotteet, kuten virvoitusjuomat, makeiset ja keksit. Samoin energiatiheistä suolaisista naposteltavista, kuten perunalastuista ja juustopalloista, tulee ylimääräisiä kaloreita. Tällaisten tuotteiden haitallista kulutusta voidaan säädellä hinnalla.

Hallitusohjelmassa puhutaan terveysverojen selvittämisestä. Runsaasti kaloreita sisältävien tuotteiden verotus on konkreettinen ja vaikuttava toimenpide nuorten lihavuusepidemian torjunnassa.

Pekka Puska, Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja

Pertti Mustajoki, professori, lääkäri, Helsinki

Kommentti: Onko päässä kilahtanut vaiko sisälukutaito kasvanut? Eipä olisi varsinkaan noilta vanhuksilta osannut tällaista kirjoitusta odottaa menneisyyden takia. Molemmat ahkeria diabeteksen levittäjiä, kansanterveyden tuhoajia lihavuuden kautta ja todellisia aivopesijöitä.
Alkaako tulevaisuus huolettaa, kun kuopan reuna häämöttää?

Re: Ongelman luojat yrittävät korjailla tekosiaan

Lähetetty: 24 Heinä 2019 5:47
Kirjoittaja Kalakukko
HS: Päivän lehti 24.7.2019 | Lukijan mielipide

Lihavuutta pitää myös ehkäistä

HELENA HARTIKAINEN kysyi (HS Mielipide 21.7.), eikö professoreilla ole parempaa tekemistä kuin pohtia kansalaisten lihavuutta. Lääketieteen professoreilla varmaan riittää puuhaa siinäkin, miten lihavuuteen liittyviä sairauksia hoidettaisiin paremmin.

Olen kyllä eri mieltä siitä, etteikö lihavuuden ehkäisyn pohtiminenkin kuulu professorien toimenkuvaan. En halua puuttua kenenkään yksityiselämään, mutta ikävä totuus on se, että lihavuus altistaa sairauksille, toimintakyvyn heikentymiselle ja muille vanhuuden vaivoille, kun ikää karttuu. Lihavuus ei ole luonnonlaki. Sen seurauksien kustantamiseen osallistuu kuitenkin koko yhteiskunta.

Timo Strandberg, geriatrian professori, Helsingin yliopisto ja Hus

Kommentti: On mukavaa , kun ns. "raskaan sarjan eturivistö" valmistautuu kääntämään takkiaan. Vuosikymmeniä jatkunut lihavuusepidemia ei ole hetkauttanut juurikaan eturivin henkilöitä, jotka ovat toistelleet mantrojaan ihan puutumiseen asti.
Nuo mantrat ovat nojautuneet "huipputieteellisen Kuopion yliopiston harhaisten johtajien kummallisiin otaksumiin" ja enenenkaikkea tutkimusten kirsikanpoimintaan ja omalaatuisiin tulkintoihin sekä maailman kuuluihin haastattelu"tutkimuksiin."

Pysyvä, kiveen hakattu terveysväittämä on ollut ruis-rypsi-idioottiliikunta ja kuidun korostus tulostamisen mielihyvään tuovana vaikutuksena.
"Emme elä ainoastaan leivästä, vaan sanasta" on ikiaikainen Raamatusta nouseva väittämä. Ainakin tuon "sanan" vaikutus on Suomessa raiskattu ja pahoinpidelty tuhansin kerroin. Ruokintaohjeet ovat elinkeinon sanaa siitä, mikä on kannattavaa. Leseitä syötetään ja sanotaan terveyden kohentuvan. Lasten hiekkalaatikon hiekkakin on sulamatonta poislukien kissantulosteet. Ja terveys muka kohenee ilman ravinteita. Toksoplasmoosista tarinaa veri-aivoesteestä eilen julkaistussa jutussa.
Vitamiini- ja ravintolisäviha on aiheuttanut tuhansien ennenaikaisen kuoleman, josta ainakaan nomenklatuura ei kanna vastuutaan. "Älkää hyvät ihmiset syökö vitamiineja , vaan käyttäkää rahanne oikeisiin lääkkeisiin", sanoi eräs nykyinen eläkeukko toimessa ollessaan.

Toivon näin kuumina päivinä todellakin nomenklatuuralle tiedon auringon paistavan myös sinne yläpäähän. Tiedon valo ei aiheuta melanoomaa, joten "pelko pois, Rosmarie". Ehkä pieni matka "VIRTA-HEALTHIN " sivuille antaisi edes osan siitä tiedon valon puutteen korjautumisesta lukutaitoisille ja luetun ymmärtämisen osaaville.