Allergiat tuntemattomia välinpitämättömille "viisaille"

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Allergiat tuntemattomia välinpitämättömille "viisaille"

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Heinä 2019 9:34

HS: Torstai-liite, 25.7. 6:51 Matti Koskinen HS, essee:
Ote artikkelista:

"Vaaralliset pähkinät

Toimittaja Matti Koskinen on välttänyt pähkinöiden ja kalan syömistä lapsuudesta asti allergiadiagnoosin takia. Tässä esseessä hän pohtii, onko se ollut sittenkin turhaa.

KANNAN kaikkialla mukanani keltaista muovituubia. Se saattaa tiukan paikan tullen pelastaa henkeni. Hengenvaaran voi aiheuttaa ihan tavallinen ruoka, kala tai pähkinä. Olen ollut niille allerginen lapsesta saakka.

Vaarallisen suupalan jälkeen reaktio alkaa yleensä äkillisellä kutinalla, turvotuksella ja pahoinvoinnilla ja voi johtaa šokkiin. Verenpaine romahtaa ja tajunta pimenee. Lopulta hengitystiet tur­poavat umpeen. Ensioireista hengenvaaraan voi kulua vain puoli tuntia.
Reaktion nimi on anafylaktinen šokki.

Muovituubi puolestaan on adrenaliini-injektori, ja se toimii ensiapuna. Kun laitteen painaa reiteen, se iskee piikin lihakseen. Adrenaliini antaa lisäaikaa, mutta anafylaktinen kohtaus vaatii vähintään pikaista vierailua lähimmälle ensiapupoliklinikalle.

Pahimmillaan väärän asian syöminen voi viedä sairaalaan tai jopa hautaan.

Kommentti: Suomalainen ruokintaviisaus ei milloinkaan ota huomioon ruoan tai joidenkin sen sisältämien ainesosien vakavaa uhkaa. Vilja-allergiat ovat poispyyhitty juttu aliherkistämisellä ja kansalaisluottamus voidaan palauttaa. Jalattoman idioottijuokseminen voidaan korvata vaikka rullatuolitanssilla. Diabeettisen nefrologiapotilaan hierominen dialyysissä virkistää ja sokean taluttaminen on liikuntaa kahdelle. Taustamusikkina voisi olla "Tee for two tai Soutuvenheellä Kiinaan..."
Rypsiöljyn vastenmielinen maku hoituu puolestaan vaikkapa aniksella tai inkiväärillä.

Kalaa- ja pähkinää(allergiaa) tuputetaan ikuisen terveyden lähteenä. Rikkaiden hömpötyksiä. Varoituksia ei todellakaan julisteta suurella äänellä. Tuotteissa tosin saattaa olla pienellä painettu, että tuotteen tuotantotiloissa voi olla pieniä pähkinäjäämiä ja aiheuttaa avaruuspölyn kaltaisia oireita, vrt maasäteily tai sähköallergia. Amerikassa valmistavat suojaavat itsensä kuten kissan kuivausohjeessa: "Älä kuivaa kissaasi mikrouunissa!" Vaan meilläpä eivät ruokintaviisaat milloinkaan puhu ravintoaineitten aiheuttamasta allergiasta , saatikka anafylaktisesta shokista. Sokerikin on heille terveyttä auringosta. Mutta eiväthän he olekaan lääkäreitä. Vain maallikon tulee ymmärtää vaarat viisaiden mielipiteistä huolimatta.

Lääkärissä, armeijassa ja normaaleissa hoitosuhteissa kysytään mahdollisissa allergioista, mutta eipä viisauden ytimessä VRN:ssä, jota johtaa eläinlääkäri. VRN:n kuljetus/logistiikka-asiantuntijalle ruoka-aineallergia on tuntematon sana. Jos elukalle ei jokin rehu sovi, niin tilataan Karjakunnan kaappiauto pihaan. Lemmikkieläimelle ( Räksy / Misu) toki halutaan parasta hoitoa ja erikoisruokavalio järjestyy, maksakoon mitä lystää.

Ihminen tuntuu olevan elinkeinolle vain niitä tarpeellisia lypsylehmiä, josta pienet "poistumat" eivät haittaa. Annapa olla, kun allergiat yleityvät ja saadaan aikaiseksi kunnon oikeudenkäyntejä amerikkalaiseen malliin, jo alkaa sytyttää. Siinä samalla sitten ruokintafundamentalistitkin herätetään ja sanovat AINA varoittaneensa vaarallisista ainesosita. Nykyään vain tappavat voi ja punainen liha mainittu yhtenään, kuin olisivat muka vaarallisia. Idioottia ei erota joukosta päältäpäin ennenkuin aukaisevat söpön suunsa.
Vegaaneille suunnattu varoitus olisi paikallaan: Kokonaisena suuhun tungettu kaalinpää voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja johtaa vegaanikuolemaan ja sitten taivaallisille viheriöille.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa

cron