Valehtelu tuntuu olevan kunniaksi valtiojohtajille ja "kyselytieteelle"

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Valehtelu tuntuu olevan kunniaksi valtiojohtajille ja "kyselytieteelle"

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Heinä 2019 13:44

HS: Päivän lehti 25.7.2019 10:47 Anna Sievinen HS | Minä väitän
Ote tekstistä:
Valehtelu on tärkeä sosiaalinen taito, sanoo psykoterapeutti: Toimi näin, jos se ahdistaa

Raaka rehellisyys on ihmiselle rankkaa ja voi karkottaa ystävät, sanoo psykoterapeutti Katriina Järvinen.
Kyky valehdella on osa ihmisen sosiaalisuutta.
Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Katriina Järvinen, psykoterapeutti: ”IHMISET aloittavat valehtelemisen jo taaperoiässä. Pikkulapsi vakuuttaa vanhemmilleen, että ’ei ole kakka vaipassa’, jotta hän välttää epämieluisan vaipanvaihdon. Valehtelussakin otetaan tärkeitä kehityksellisiä askelia, ja valehtelun syyt monimutkaistuvat vuosi vuodelta. Lapsi esimerkiksi oppii jättämään asioita sanomatta, jotta hän ei satuttaisi toisten tunteita.
Teini-ikäisten salailua ja pikkuvalheita asiantuntijat pitävät niin normaaleina, että he huolestuvat enemmän nuoresta, joka edelleen kertoo vanhemmilleen todenmukaisesti kaiken.

KYKY valehdella on osa ihmisen sosiaalisuutta. Lajimme on pysynyt maapallolla hengissä osaltaan sen takia, että osaamme valehdella toisille ihmisille.
Jos olisimme aina olleet täysin rehellisiä ja kertoneet naapuriheimolle kaikki salaisuutemme, emme olisi kehittyneet ja kukoistaneet lajina.
Jokainen meistä valehtelee. Jos väittää muuta, valehtelee. Joskus valhe on faktan vääristelyä, toisinaan asioiden kertomatta jättämistä. (Tulee heti mieleen muutamia suomalaisiakin. Kalakukko)

Jos ystävä esimerkiksi iloitsee uusista housuistaan, otamme iloon osaa, vaikka omasta mielestämme ystävän reidet näyttäisivät housuissa todella paksuilta. Hiljaa oleminen suojelee ihmissuhteita. Jos ihminen täräyttelee asioita päin naamaa, eli hänellä on puutteita sosiaalisten tilanteiden lukemisessa, pidämme häntä törppönä. Jokainen meistä valehtelee. Jos väittää muuta, valehtelee.

SUOMESSA on tapana ajatella, että hyvä ihminen on rehellinen ja puhuu totta. Tässäkin on vaihtelua. Moni on sitä mieltä, että jos joku voittaa lotossa kuusi miljoonaa, hänellä on oikeus suojella itseään ja omaisuuttaan valehtelemisella.
Mutta jos köyhä ihminen valehtelee ’sossun luukulla’ ja saa sen ansiosta sata euroa enemmän, olemme hyvin ankaria ja paheksumme epärehellisyyttä.

Usein huono-osaisilta vaaditaan ankarammin rehellisyyttä kuin rikkailta. Rehellisyys on ylipäänsä helpompaa hyväosaisille ihmisille, joita elämä on kohdellut hellästi. Jos ihminen voi huonosti tai hänellä on kovin rikkinäinen tausta, on hankalampi olla rehellinen itselleen ja muille.
Joka kerran keksitään, sitä aina epäillään."

Kommentti: Valehtelee, julkaisee haastattelututkimuksia, joita itse muokannut, kertoo vain osan totuudesta, jättää merkittävän osan tutkimuksesta pois (kuten 8 maan tutlkimus) saadakseen vaikuttavamman tuloksen.
Tuntuu myös siltä, että pikkumaan presidentin on puhuttava totta, mutta ison maan johtaja saa joka lauseessa tai sivulauseessa kertoa päättömiä.
Erään presidentin virka-ajan julkaistuista puheista on tutkijat löytäneet yli 10 000 valetta. Populismi tarvii polttoaineen ja siinä vale on hyvin syttyvää ja kauan palavaa, mutta tekee hölöttäjästä Helppo-Heikin tai Turhake-Donaldin.

Miksi julkisesti valehtelevat eivät osaa hävetä tai oikoa puheitaan selvän faktan ollessa toisenlainen? Onko elinkeinon rengin oltava nöyrä, vaikka pskakasa vieressä on sotkenut myös rengin vaatteet ja aatteet? Olisiko syytä epäillä ns. patologisesta valehtelusta kuten em. valtionjohtajaa voisi määrällisesti ajatella?
Ehkä runsaaseen valehteluun pätisi tuo suosittu ruokintafundamenalistien ohje parhaiten: Syö runsaasti ruisleipää (min.10 palaa), käytä rypsiöljyä reilusti ja istu WC:ssä tämän tästä, juokse yksinäsi aina itsellesi puhuen. Ehkäpä tuo neuvo auttaa eristämään sosiaalisesti paskapuheen siitä paremmasta, mediassa julkaistusta.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron