On syytäkin vihata vitamiineja, vai mitä Kuopion "viisas"?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6267
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

On syytäkin vihata vitamiineja, vai mitä Kuopion "viisas"?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Heinä 2019 7:42

HS: Päivän lehti , ympäristö 26.7.2019 Joonas laitinen HS
Ote artikkelista: "Zombielohien syynä on luultavasti vitamiininpuutos"

Ruokavirasto: Tornion­joen ”zombielohet” todennäköisesti vitamiininpuutoksen aiheuttamia
Ruokaviraston kalatautieläinlääkäri pitää epätodennäköisenä, että Tornionjoen lohikuolemat johtuisivat ympäristömyrkyistä.

TORNIONJOELLA havaittujen lohikuolemien ja sairastumisten taustalla on todennäköisesti vitamiininpuutos. Näin arvioi asiaa tutkiva Ruokaviraston kalatautieläinlääkäri Perttu Koski. ”Meillä on tutkimukset vielä kesken, mutta on mahdollista, että kalojen kuolemat johtuvat tiamiinin puutostilasta”, Koski sanoo HS:lle. Tiamiinin eli B1-vitamiinin puutostila aiheuttaa lohilla M74-nimellä tunnettua lisääntymishäiriötä. Se vaivaa etenkin lohia, jotka ovat tehneet syönnösvaelluksensa Itämeressä.

LUONNONVARAKESKUKSEN (Luke) mukaan M74 ilmenee etenkin vastakuoriutuneiden poikasten oireina ja kuolemisena. ”Myös emolohissa voi ilmetä voimattomuutta ja tasapainohäiriöitä. Nämä niin kutsutut ’kylkiuimarit’ voivat kuolla jo ennen kutua”, Luke kirjoittaa nettisivuillaan.
Koski sanoo juuri lohien passiivisuuden viittaavan siihen, että kyse on tiamiinin puutoksesta. ”Tätä tukee julkisuudessa liikkunut tieto siitä, että lohet ovat olleet passiivisia eivätkä ole ottaneet kiinni vieheeseen”, Koski sanoo. ”Sairas kala ei jaksa samalla tavalla kuin terve.”

Kommentti: Suomen kaikkien aikojen kuuluisimpia vitamiinivihaajia on ollut kuuluisaakin tunnetumpi Pekka Puska, entinen kansansairauskonttorin ylipäällikkö, nyk. eläkeläinen, jolla pyrkyä hommaan kuin hommaan, josta maksetaan hyvin.
"Älkää hyvät ihmiset tuhlatko rahojanne vitamiineihin , vaan ostakaa oikeita lääkkeitä!" Lauseesta on tullut legenda antiikin lausahduksien ohella.

Seuraajaa ei tarvinnut kauaa etsiä. Kuopion "ruokintaprofessori" Ursula Schwab on menestyksellä moittinuyt kaikkia ravintolisiä ja vitamiineja. Suositusruokinta 'a la VRN kuulemma riittää kaikille. Jopa yhden päivän ateriakokonaisuus riittää jopa parille kymmenelle hiilareitten osalta.
Osaamisen puutteet tulevat kalliiksi Suomelle. Ja mitään ei voida tehdä kun on "vankkumaton" oppituoli median suosikilla.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron