Ravinnon matala hinta ja epäterveellisyys selviö

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ravinnon matala hinta ja epäterveellisyys selviö

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Heinä 2019 13:06

HS: Tiede 24.7. 21:19 Mikko Puttonen HS

Maailmanlaajuinen tutkimus: Ruoan hinta kannustaa epäterveelliseen syömiseen

Ravitsemuspolitiikkaan keskittyvän IFPRI-tutkimuslaitoksen tutkijat tarkastelivat kaikkiaan lähes 660 ruokatuotteen suhteellisia hintoja 176 maassa.
Halvat sokerilimut lihottavat tutkimuksen mukaan vaurauden maiden ihmisiä.

KÖYHISSÄ maissa epäterveellinen ruoka johtaa muun muassa aliravitsemukseen ja lasten hitaampaan kasvuun, kun taas rikkaissa maissa ihmiset lihovat. Uusi maailmanlaajuinen tutkimus kertoo, että molempia ongelmia lietsoo ruoan hinta.
Ravitsemuspolitiikkaan keskittyvän IFPRI-tutkimuslaitoksen tutkijat Derek Heady ja Harold Alderman tarkastelivat kaikkiaan lähes 660 ruokatuotteen suhteellisia hintoja 176 maassa. Hintatiedot he kytkivät toisaalta lasten lyhytkasvuisuuteen, toisaalta ylipainon yleisyyteen maassa.

”Tutkimuksemme osoittaa, että useimmat terveelliset ruoat ovat selvästi kalliimpia köyhissä maissa. Kehityksen edetessä terveellisemmät ruoat halventuvat, mutta niin tekee myös epäterveellinen, prosessoitu ravinto, kuten limonadit”, Heady huomauttaa IFPRI:n verkkosivulla.
Etenkin maidon korkea hinta ennusti tutkijoiden analyysin mukaan lasten lyhytkasvuisuutta.

ESIMERKIKSI kananmunat ja maito ovat monissa kehittyvissä maissa kymmenen kertaa niin kalliita kuin tärkkelyspitoiset mutta vähemmän ravinteikkaat tuotteet, kuten maissi-, riisi- tai vehnäpohjaiset ruoat. Etenkin maidon korkea hinta ennusti tutkijoiden analyysin mukaan lasten lyhytkasvuisuutta. Vauraammissa maissa ongelma ei ole niinkään ruoan kalleus kuin epäterveellisten ruokien ja herkkujen halpuus.

SOKERIJUOMIEN hinta kytkeytyi tutkimuksen mukaan ylipainoon: mitä kalliimpia juomat ovat, sitä vähemmän esiintyy ylipainoisuutta. Tämä käy yksiin sen kanssa, että sokeripitoisten juomien ja ruokien kulutuksen tiedetään lihottavan ihmisiä. The Journal of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa ajatusta, että ruoan hintaan vaikuttamalla voidaan ohjata ihmisiä terveellisempään ravitsemukseen.

SUOMESSA ei ole tiettävästi tutkittu, vaikuttavatko ruokien ja juomien hinnat ihmisten lihomiseen, kertoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. Kulutukseen joka tapauksessa hinnan muutokset ovat tutkitusti vaikuttaneet. Palkansaajien tutkimuskeskuksen tutkimus osoitti taannoin, että sokeristen virvoitusjuomien kulutus väheni selvästi, kun niiden verotusta kiristettiin vuonna 2014 ja ne kallistuivat kymmenen prosenttia. Ihmiset saattoivat tutkijoiden mukaan siirtyä helposti sokerilimuista juomaan sokerittomia juomia, jotka ovat hyvin samankaltaisia mutta joiden hintaan ei puututtu.
”Jos leikitään, että punaiselle lihalle tulisi jokin haittavero, on pidettävä huolta, että sille löytyy vaihtoehto.”

TÄRKEÄÄ epäterveellisiin ruokiin tähtäävissä veroissa onkin se, että tarjolla on vaihtoehtoisia tuotteita, joihin ihmiset voivat siirtyä, kun epäterveellisen ruoan hinta nousee. Tämä on Fogelholmin mukaan unohdettu keskustelussa siitä, että nostettaisiin epäterveellisen punaisen lihan veroa ja laskettaisiin puolestaan terveellisten ruokien, kuten vihannesten ja hedelmien verotusta. ”Vihannekset ja hedelmät eivät ole lihan korvike. Kukaan ei mieti, otanko omenaa vai lihaa”, professori muistuttaa. ”Jos leikitään, että punaiselle lihalle tulisi jokin haittavero, on pidettävä huolta, että sille löytyy vaihtoehto. Lähin vaihtoehto olisi siipikarjan liha. Samalla ei saisi korottaa sen verotusta.”

HINNALLA pelaaminen voi Fogelholmin mukaan mennä pieleen, jos vaihtoehdoista ei pidetä huolta. ”Usein ajatellaan, että hinnan korottaminen on ainoa tapaa saada pienituloiset muuttamaa ruokailutottumuksiaan. Näin ei välttämättä ole. Jos ei ole vaihtoehtoa ja ihmisten haluaman herkun hinta nousee, mitä tekevät vähätuloiset? He voivat edelleen ostaa herkkua mutta säästää terveellisessä ruoassa.”

JOSKUS sanotaan, että pienituloisen on vaikea syödä terveellisesti, koska terveellinen ruoka on niin kallista. Fogelhom ei usko tätä.
”Varakkaalla ihmisellä on enemmän valinnanvaraa valita terveellisiä ruokia. Mutta kyllä tarkan euron ihminen löytää kohtuullisen pienillä tuloillakin terveellistä syötävää.”

Kommentti: Tervetuloa Fogeli , pienituloisen eläkeläisen kelkkaan. Ihmettelinkin jo pitkää hiljaisuuttasi mediassa.
Köyhän pöydässä ei löydy karambolaa, litsiä eikä goji-marjoja. Antarktiksen ikijäätiköstä louhitusta jäästä muodostettua vettäkään ei ole tarjolla. Ranskalaista Perrieriä kaihdan. Tärkeää vihreän filosofian mukaan on pitkä kuljetusmatka. Siksipä norjalainen linja-akvavit on kalliimpaa kuin kossu. Akvavit ohitaa ekvaattorin kahteen kertaan, jotta se tulisi asiallisesti siunatuksi.
Oletko muutes kuullut lausetta, että viina on aina hintansa väärti. Saudi-Arabiassa kerran kaksi norjalaista merimiestä sai kohtuullisen 14 000 Dollarin sakon/nuppi kahdesta olutpullosta ja makiat raipat päälle. Pullot olivat piilotetut lastiruumaan. Hinta liki kohdallaan.

Rapuja ei köyhä ole nähnyt kuin mainoksissa eikä oikein reippaat laulut rapujuhlien tapaan oikein tahdo sujua. Kielitaidosta ei ole laulut kiinni, vaikka saksa ja ruotsi hieman ruosteessa. Heittolaukauksella ammuttua fasaania ei köyhä ole eläissään nähnyt, saati maistanut. Joulukinkusta riittää viisailla v...tuilua, kun amerikkalainen kalkkuna ei oikein kelpaa. Amerikanismi ja viherpiiperöinti tuhoaa ihmiskunnan.
Oikeassa olet siinä, että VHH-ravinto tulisi olla 0-verotuksella, jos terveellisyyttä tarkoitit.
Limsojen verotus voi puolestani nousta vaikka taivaisiin; kossu vedellä on riittävän hyvää.

Ruokintafundamentalistien vouhottamalla kalan syönnillä nousee pala kurkkuun, kun katsoo hintaa: fileerattu kuha 36,40€/kg. samalla rahalla saa 7 kg kassleria. Mietipä siinä köyhän antimia perheelleen! Huipputerveellisten hedelmien verotus ales, sillä fruktoosi on hyvä lihottaja.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron