Suolistosyöpä, ravinto ja sen vaikutuset

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suolistosyöpä, ravinto ja sen vaikutuset

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 29 Heinä 2019 9:02

HS: Hyvinvointi 29.7. Katri Kallionpää

Suolistosyövät ovat nyt Suomen toiseksi yleisin syöpätyyppi, ja ne yleistyvät yhä nuoremmilla – nämä ovat tyypillisimmät oireet
Syöpärekisteri toivoo seulontojen laajenevan koko maahan.
Suolistosyöpäsolu, joka on jakautumassa kahdeksi soluksi. Punaiset kohdat solun pinnalla ovat bakteereita.

SUOLISTOSYÖVÄT yleistyvät voimakkaasti länsimaissa. Erityisen huolestuttavaa on se, että peräsuoli- ja paksusuolen syöpiä todetaan yhä enemmän jo alle 50-vuotiailla. Suolistosyöpien yleistyminen näkyy myös Suomessa. Suomen Syöpärekisteri kertoi vastikään, että miehillä suolistosyövät ovat ohittaneet keuhkosyövän ja nousseet miesten toiseksi tavallisimmiksi syöviksi eturauhassyövän jälkeen. Naisilla suolistosyövät ovat olleet rintasyövän jälkeen kakkosena jo pidempään. Vuotuiset kasvuprosentit vuodesta 2000 vuoteen 2017 ovat olleet alle 50-vuotiailla 1,5 prosenttia, 50–69-vuotiailla 0,5 prosenttia ja yli 70-vuotiailla 0,6 prosenttia vuotta kohti.

TUOREEN yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan keski-ikäisten suolistosyövät ovat myös yhä useammin edenneet entistä pidemmälle, kun ne havaitaan. ”Käytännön lääkärintyössä tuntuu, että kohtaamme paljon enemmän alle 50-vuotiaita suolistosyöpäpotilaita kuin kymmenen vuotta sitten”, toteaa Teksasin yliopiston tutkimusryhmää vetänyt Boome Goodgame Science Daily -julkaisussa.

AMERIKAN syöpäyhdistys julkisti äskettäin tutkimuksen, jonka mukaan alle 50-vuotiailla todettujen suolistosyöpien osuus on kasvanut Yhdysvalloissa jo kymmenen vuoden ajan. Teksasin yliopiston tutkimusryhmä oli analysoinut Yhdysvaltain syöpärekisterin tietoja vuodesta 2004.
Vuosina 2004–2015 suolistosyövän sairasti Yhdysvalloissa 130 165 alle 50-vuotiasta ja yli miljoona 50 vuotta täyttänyttä.
Tänä aikana alle 50-vuotiaiden osuus suolisyöpäpotilaista kasvoi kymmenestä prosentista yli 12 prosenttiin. Heistä yli puolella syöpä oli levinnyt, kun se todettiin. Vanhemmilla syöpäpotilailla levinneiden syöpien osuus oli vain 40 prosenttia.

SYYTÄ suolistosyöpien yleistymiseen ei tarkasti tiedetä. Sitä pidetään elintasosairautena, jonka taustalla on väestön lihominen ja punaiseen lihaan ja eläinrasvaan painottuva, niukasti kuituja sisältävä ruokavalio. Myös vähäinen liikunta sekä runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi suurentavat vaaraa sairastua. Goodgame arvioi, että ratkaisu suolistosyöpien syntyyn voi piillä suolistobakteereissa. Nyt Yhdysvalloissa pohditaan, tulisiko suolistosyöpien seulonnan suositusikää alentaa 45 vuoteen. Seulontoja suositellaan tällä hetkellä 50 vuotta täyttäneille. ”Suurin osa lääkäreistä ja potilaista ei kuitenkaan noudata tätä suositusta”, huomauttaa Pennsylvanian yliopiston lääketieteen professori Chyke Doubeni.
Hän toivoo, että tutkijat pystyisivät tulevaisuudessa selvittämään tarkemmin syöpien syntymisen syitä.
”Vasta sitten pystymme arvioimaan, onko nuorempien ikäluokkien seulonnoista enemmän hyötyä vai haittaa”, hän toteaa.

SUOMESSA suolistosyöpäseulontoja järjestetään 60–74-vuotiaille. Syöpärekisterin johtaja Nea Malila ei pidä alaikärajan alentamista tarpeellisena tässä vaiheessa.”Vaikka tilastollisesti alle 50-vuotiaiden suolistosyövät yleistyvät, on muistettava, että niiden määrä on vielä pieni. Suolistosyöpää sairastavien keski-ikä on Suomessa reippaasti yli 60 vuotta”, hän toteaa. Suomessa suolistosyöpien seulonnat aloitettiin joissakin kunnissa jo vuonna 2004, mutta ohjelma päättyi vuonna 2016. Tänä vuonna on käynnistetty uusi seulontaohjelma. Siinä käytetään uutta testausmenetelmää, joka tunnistaa veren ulosteesta yhden näytteen perusteella. Asiakkaalle testi on kätevä: ulostenäytteen voi ottaa kotona, eikä sitä varten tarvitse rajoittaa ruokavaliota. Näytteen voi lähettää postitse testattavaksi.

SEULONTA uudella testillä on aloitettu tai aloitetaan syksyllä Jyväskylässä, Orivedellä, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Säkylässä, Tampereella ja Ylitorniossa. Näissä kunnissa seulontaan kutsutaan aluksi kaikki 60- , 62- , 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset. Suositus ei velvoita kuntia. ”Tavoitteena on, että seulonnat laajenisivat koko maahan”, Malila sanoo. Seulonnoilla tähdätään siihen, että syöpä löydetään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun syöpä havaitaan ajoissa, hoidon ennuste on hyvä. Yli 80 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua, jos syöpä havaitaan ennen kuin se on ehtinyt levitä.

PIENI osa suolistosyövistä, arviolta 4–5 prosenttia, on perinnöllisiä. Syövälle altistaa geenivirhe HNPCC tai FAP. Niillä ihmisillä, joilla tällainen geenivirhe on tunnistettu, tähystysseuranta aloitetaan jo ennen seulontaikää.
Suolistosyöpien oireita ovat verenvuoto peräsuolesta tai veri ulosteessa, jolloin ulosteen väri voi muuttua tummaksi.
Syövästä saattaa kertoa myös se, jos suolen toiminta muuttuu. Jos ulostamiskerrat tihenevät tai harvenevat tai jos ihminen kärsii jatkuvasti ummetuksesta tai ripulista, syy voi liittyä syöpään. Myös peräaukon ärsytys, vatsakivut, turvotus tai ilmavaivat voivat liittyä syöpään. Samoin se, jos suolen tyhjenemisessä on ongelmia tai jos tuntuu siltä, kuin olisi pakko ulostaa.

VUONNA 2017 eturauhassyöpää sairasti Suomessa 5 446 miestä, suolistosyöpää 1 784 miestä ja keuhkosyöpää 1 713 miestä. Rintasyöpää sairasti 4 947 naista, suolistosyöpää 1 575 naista ja keuhkosyöpää 999 naista.

Kommentti: Suomessa suosoittujen arvuuttelu- ja luulottelututkimusten oli syytä nyt kiireesti ryhtyä erottelemaan "vatsakivut, ilmavaivat ja turvotus" oireiden todellista syytä. Onhan todellakin tärkeää käydä tulostamassa useita kertoja päivässä runsaan ruisleipäsyönnin myötä. Niinikään normaalit kaasupästöt , jotka alittavat vaarallisten lehmien päästöt, ovat harmittomia ja jopa suositeltuja. Onhan meillä käytössä hyvät hajuvedet...
Ja trumpeteista tutut sordiinot...

Syöpien kummallisuus niiden oireettomuudesta on mysteeri alkuvaiheessa. Seulonta selvittäisi paljon. Myös kohonnut CRP auttaisi epäilemään jotain olevan pielessä. Terveyskeskusten jonotus on ongelma, koska keskustelukaveria kaipaava vanhus on etusijalla ja syylän/luomen näyttäjät ovat tärkeä osa toimintaa. Hörhöjäkään emme saa syrjiä.

Runsas kuitusyönti on meille hyväksi, sillä kyllähän jo parin kilon paketista riittää tutkimusaineistoa vaativallekin tutkijalle. Vanhanaikaiset tulitikkuaskit ovat menneisyyttä. Vanha kunnon emalipotta on palaamassa uudelleen käyttöön. Toivottavasti sen vuokramahdollisuutta tutkitaan (Kuopiossa) kyselytutkimusten mukaisesti. Maireiden naamailmestysten mukaan tulee erotella tutkittavat tappavien eläinrasvojen ja punaisten lihojen syöjiin ja vegaaneihi: kuopasilmäiset lonttopostet ovat etusijalla tässäkin tapauksessa terveiden elämäntapojensa vuoksi.

Muista tutkia itsekin tulosteen määrää, väriä, koostumusta ja hajuja erityisen tulostetikun avulla. Mielikin siinä ylenee kun saa palata lapsuuden aikoihin, leipomiseen.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron