Eturauhassyövän liitännäishoidoista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Eturauhassyövän liitännäishoidoista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 31 Heinä 2019 8:40

HS: Päivän lehti 31.7.2019 Mikko Pajala HS

Liitännäissädehoidosta voi olla hyötyä eturauhassyövän hoidossa, toteaa suomalaistutkimus

Eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen annettu liitännäissädehoito pidentää potilaan aikaa terveenä, osoittaa suomalaistutkimus. Eturauhassyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 400 miestä.

SUOMALAISESSA Finn Prostata X -tutkimuksessa selvitettiin, onko eturauhasen poiston jälkeisestä sädehoidosta hyötyä niille potilaille, joiden syöpä on edennyt eturauhasen pinnalle tai eturauhasta ympäröivän kapselin ulkopuolelle. Tällaisessa tapauksessa syövän uusiutumisriski on suurempi.
Paikallisen, pienen riskin eturauhassyövän hoitovaihtoehdot ovat vakiintuneita ja ennuste hyvä. Sen sijaan korkeamman riskin, paikallisesti levinneen tai etäpesäkkeitä lähettäneen taudin ennuste on huonompi, eikä hoidoista vallitse yksimielisyyttä riittävän tutkimustiedon puuttuessa.
Vuosittain eturauhassyöpään sairastuu Suomessa noin 5 400 miestä. Vaikka useimmissa tapauksissa eturauhassyöpä pystytään parantamaan, menehtyy sairauteen vuosittain keskimäärin joka kuudes diagnoosin saanut. (n. 900)

SATUNNAISTETTUUN tutkimukseen osallistui vuosien 2004–2012 aikana 250 potilasta. Heistä 126 sai liitännäissädehoitoa eturauhasen poiston jälkeen ja 124 hoidettiin pelkällä eturauhasen poistolla. Noin yhdeksän vuoden seurannan aikana vain yksi potilas kummastakin ryhmästä kuoli eturauhassyöpään.
Eturauhassyövän uusiutumista edeltää yleensä PSA-arvon nousu. Liitännäishoitoryhmän jäsenistä 82 prosenttia oli PSA-mittauksen perusteella terveitä seuranta-ajan päättyessä, kun vertailuryhmässä vastaava luku oli 61 prosenttia.

”Liitännäishoito oli hyvin siedettyä, ja se pidensi PSA:sta mitattua tautivapaata aikaa pelkkään eturauhasen poistoleikkaukseen verrattuna. Liitännäishoito ei kuitenkaan pidentänyt potilaiden elossaoloaikaa”, tiivistää Helsingin yliopiston syöpätautien professori Akseli Hemminki.
Liitännäishoitoryhmään kuuluneista 98 prosentilla ja vertailuryhmään kuuluneista 96 prosentilla ei ilmaantunut seurannan aikana etäpesäkkeitä.

EUROPEAN Urology -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana yhdeksän suomalaissairaalaa, Helsingin ja Tampereen yliopistot sekä Suomen syöpärekisteri. ”Tämä tutkimus on hieno osoitus suomalaisten sairaaloiden ja yliopistojen välisestä yhteistyöstä tärkeän tutkijalähtöisen kliinisen tutkimuksen tekemiseksi. Nykyään tällaisia tutkimuksia ei paljon tehdä”, Hemminki sanoo.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron