Myyttinen mustikka; miten saisi ihmiset keräämään talven varalle?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Myyttinen mustikka; miten saisi ihmiset keräämään talven varalle?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Elo 2019 8:09

HS: Päivän lehti 3.8.2019 Päivi Repo HS

Mustikan hyödyistä jälleen uutta näyttöä: jarruttaa muistin ja hoksottimien hapertumista

Metsiemme superruuasta on ilmestynyt useita uusia tutkimuksia.
Mustikoiden syönti voi jarruttaa muistin heikkenemistä ikääntyessä, tutkimus havaitsi.

MUSTIKOIDEN syöminen voi jarruttaa muistin ja hoksottimien hapertumista ikääntyessä, kertoo kaksi tuoretta tutkimusta. Ne ilmestyivät ikääntymistä tutkivassa Journal of Gerontology Series A:ssa. Tutkimukset on tehty pensasmustikoilla ja metsämustikoilla.

AJATTELU ja tiedonkäsittely eli kognitio kärsivät usein iän karttuessa. Mustikat voivat tutkimusten mukaan jarruttaa tätä kehitystä.
Toinen tuoreista tutkimuksista selvitti sitä, miten mustikoiden syöminen vaikutti ikääntyneiden rottien kykyyn suunnistaa sokkelossa. Mustikoita ravinnossaan saaneet selvisivät suunnistamisesta paremmin. Tutkijat päättelivät tästä, että mustikoiden syöminen voi kumota joitakin ikääntymisen vaikutuksia ja säilyttää kognitiota eli ajattelua ja kykyä käsitellä tietoa.

TOINEN mustikoiden vaikutuksia tarkastellut tutkimus oli katsaus, joka veti yhteen 11 aiemman tutkimuksen havaintoja. Osa tutkimuksista käsitteli niin sanottua lievää kognition heikentymää, joka ilmenee usein vaikeutena muistaa. Tutkimuksissa selvitettiin mustikoiden vaikutuksia tapahtumamuistiin, työmuistiin, toiminnanohjaukseen ja psykomotoriseen suorituskykyyn. Varsinkin iäkkäät hyötyivät mustikoiden syömisestä. Asian palauttaminen muistista ja toiminnanohjaus helpottuivat. Jatkotutkimuksissa pitää selvittää sopiva annostelu, tutkijat ehdottavat.

MUSTIKKAA kutsutaan superruuaksi sen hyötyjen takia. Niistä on tullut tänä vuonna lisää näyttöä.
Päivittäin syödyt mustikat voivat kohentaa verisuonten toimintaa ja alentaa verenpainetta, brittitutkimus totesi helmikuussa.
Tulos syntyi, kun kuukauden ajan syötiin päivittäin 200 grammaa mustikoita tai mehua, jossa oli vastaava määrä mustikoita. Jos tätä jatkaisi koko elämänsä ajan, vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenisi merkittävästi, jopa viidenneksen, tutkijat arvioivat.

Toinen brittitutkimus havaitsi toukokuun lopulla, että päivittäinen kipollinen mustikoita vähentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa niillä, joilla on metabolinen oireyhtymä.
Oireyhtymää pidetään sydän- ja verisuonitautien esiasteena, joka voi edetä sydänsairaudeksi, aivoverenkierron häiriöksi tai kakkostyypin diabetekseksi. Sen merkkejä ovat kohonnut verenpaine, alentunut veren HDL-kolesteroli, kohonnut verensokeri, paksu vyötärö ja suurentuneet veren triglyseridit.
Oireyhtymää hoidetaan usein lääkkeillä, mutta elintapojen muutoskin voi auttaa. Ja mustikat: 150 grammaa (noin kaksi desilitraa) päivässä vähensi sairastumisen vaaraa 12–15 prosenttia.

Fakta: -Marjoja voisi syödä enemmän
- Joka päivä pitäisi syödä vähintään puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja, suomalainen ravitsemussuositus opastaa.
- Ne voi syödä tuoreena, kypsennettyinä tai osana muita ruokia.
- Vain harva pääsee suosituksen lukemiin: miehistä 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia, Finterveys 2017 - tutkimus havaitsi. Valtaosalla miehistä saanti jää noin 200 grammaan ja naisillakin alle 400 grammaan.


Kommentti: Oman kokemuksen tunne ensi alkuun oli turhauttava: 1,5 tunnin harhailu toi alle litran madonsyömiä rupaleita. Päätin, että siinä saa olla talven mustikat. Sitten lähdin kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pettymyksestä erästä pitkää rinnettä alespäin. Alareunasta löytyi hyvin ja isoja. Hyvä mieli palautui. Taidanpa lähteä kolmatta päivää perätysten jälleen metsään.

Moni muistaa hyttyset metsässä kulkiessaan. Eivät ne ihan elävältä syö, mutta kiusallisia ovat. Kemiaa käyttöön ja ehkä ongelma poistuu.
Metsäreissuilu parantaa ehkäpä, arvatenkin, luulen, uskon vahvastyi myös mielialaa, jollei karhun kanssa tarvitse tapella samoista apajista.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa