Turkulaiset ennustavat 1-diabeteksen ennen sen puhkeamista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Turkulaiset ennustavat 1-diabeteksen ennen sen puhkeamista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Elo 2019 14:08

Iltasanomat : Terveys 8.8. klo 12:42

Turkulaistutkimus: Diabeteksen voi ennustaa lapsilta jo ennen taudin puhkeamista – tavoitteena estää sairastuminen kokonaan
Yksi 1-tyypin diabeteksen hoitomuodoista ovat pistoksina annettavat insuliinivalmisteet.

TURUN YLIOPISTON tutkijat ovat löytäneet uusia ykköstyypin diabeteksen puhkeamista ennustavia tekijöitä. Uusimmilla geenitutkimuksen tekniikoilla toteutettu tutkimus paljasti, että tyypin 1 diabetekseen sairastuvilla lapsilla tiettyjen geenien joukko aktivoituu jo varhain ennen taudin puhkeamista. Tutkimustulos luo perustan ykköstyypin diabetekselle alttiiden lapsien tunnistamisen ennen sairastumista.
Suomessa lasten riski sairastua tyypin 1 diabetekseen on maailman suurin, mutta syy tähän on edelleen tuntematon.

Diabetesliiton mukaan Suomessa sairastuu tyypin 1 diabetekseen joka vuosi noin 500 alle 15-vuotiasta ja 1 500 yli 15-vuotiasta . Nuoruustyypin diabeetikoita on Suomessa noin 50 000. Taudin tavallisia oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Ne kehittyvät yleensä nopeasti, päivien tai viikkojen kuluessa. Toistaiseksi tiedetään, että lapsella on kohonnut riski sairastua ykköstyypin diabetekseen, jos hänen verestään löytyy tiettyjä vasta-aineita.

Turun biotiedekeskuksen tutkijoiden johtama kansainvälinen tutkimus osoitti, että tiettyjen geenien joukko aktivoituu diabetekseen sairastuvilla lapsilla varhain – jo ennen kuin veressä näkyy tyypin 1 diabetekseen viittaavia vasta-aineita.
– Tuloksemme tarjoavat pohjan sille, että ykköstyypin diabeteksen kehittymiselle alttiit lapset voitaisiin tunnistaa jo ennen sairastumista. Seuraavaksi on tarkoitus tutkia näitä tekijöitä laajemmissa aineistoissa ja ymmärtää niiden merkitystä taudin synnylle. Tavoitteena on kehittää keinoja ja työkaluja, jotka mahdollistaisivat taudin puhkeamisen estämisen näillä lapsilla, akatemiaprofessori Riitta Lahesmaa Turun yliopistosta kertoo.

Tutkimus on vaatinut pitkäjänteistä poikkitieteellistä kansainvälistä yhteistyötä potilaista vastaavien kliinistä tutkimusta tekevien lääkärien, molekyylilääketieteen ja immunologian tutkijoiden sekä laskennallisten tieteiden osaajien kesken.
Lahesmaan tutkimusryhmä työskentelee Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä Turun biotiedekeskuksessa. Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Juvenile Diabetes Research Foundation (USA) ja Euroopan unioni. Tutkimustulos on raportoitu Diabetes-lehdessä ja se on nostettu tiedeuutiseksi Nature Reviews of Endocrinology -tiedelehdessä.

Anna-Maija Naakka, Turku

Kommentti: Onneksi tutkijat eivät vielä tiedä ruokavalion merkitystä ja osuutta diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Pistä, pistä, pistä sanoo maan kuulu maalaislääkärikin, en muista joutavan nimeä. Suomessa sentään lähes kaikki endot, ruokintaprofessorit ja korkeasti sivistyneet ruokinta-asiantuntijat ovat vankkumattomasti toteuttaneet mullistavan lihavuusepidemian vailla kritiikin häivää. Eihän sellaonen voi olla väärässä, jos laulaa kuorossa muiden kanssa?
Paljonkohan vettä virtaa Aura-joessa ennenkuin Ruosiin suorassa lauttayhteydessä oleva Turku hoksaa siellä sovelletun LCHF-dieettiä (VHH:ta) sekä lihomisen ehkäisyssä , hoidossa ja diabeteksen lääkinnän minimoinnissa 1-tyyppisillä diabeetikoilla?

Soisi valaistuksen tulevan , vaikka vanha sanonta toteaakin EX ORIENTE LUX!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron