Onko herkuttelulla ja alkoholismilla sama perusta: koukutus

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko herkuttelulla ja alkoholismilla sama perusta: koukutus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Elo 2019 8:11

Päivän lehti 12.8.2019 | Kolumni Päivi Repo HS
Otteita artikkelista:

Herkkujen edessä on tehtävä tiukka valinta: Menenkö kieli vai mieli edellä? Kun tarjolla on paljon houkutuksia, kiloja karttuu.

Lihomisen syistäkin toistettiin kesän mittaan tuttuja lauseita. Jokainen on vastuussa omasta painostaan. Ihminen lihoo, kun syö enemmän kuin kuluttaa. Kyllä, mutta näistä kommenteista kuultaa myös samaa asennetta, joka takavuosina piti luonteen heikkoutta alkoholismin syynä. Sittemmin on ymmärretty, että vaikuttamassa on paljon muutakin, jopa perittyä alttiutta.

MONI meistä on perinyt alttiuden lihoa. Kun tarjolla on paljon houkutuksia, kiloja karttuu. Kun maku on hyvä, tulee helposti syötyä yli tarpeen
Se todettiin myös tuoreessa tutkimuksessa, jossa normaali- ja ylipainoiset koehenkilöt saivat syödä suklaata niin paljon kuin halusivat. Ylipainoiset söivät enemmän kuin normaalipainoiset.

Maun aistiminen oli ehkä heikentynyt ylipainoisilla, tutkijat pohtivat. Saman makunautinnon saadakseen heidän oli syötävä enemmän. Näitä nautintoja on nykyään tarjolla huimasti enemmän kuin 1970-luvulla, jolloin lihomisemme alkoi. Käymme ruokalajeista keskusteluja, joissa erittelemme makuja ja niiden vivahteita. Harva syö vain saadakseen täytettä vatsaan.
Jos menen kieli eli maku edellä, voin altistua lihomiselle. Mieli edellä menevä taas vaikuttaa ikävältä ihmiseltä, joka ei osaa nauttia.

Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimituksen toimittaja.

Kommentti: Toleranssin kehittyminen on avainsana. Lihavasta puhutaan usein, että hänen vatsalaukkunsa on suurentunut. Tyhjässä pyykkikorissa alushousut ovat olematon asia, mutta tungepa taskuusi, niin on täyttä. Silpomisleikkaukset perustuvat juuri tähän ilmiöön: Pyykkikorista tehdään tasku ja siten saavutetaan kaikien tieteenalojen tietäjän suuri unelma, jossa syödään 10 kertaa päivässä. Turpa jauhaa yhtämittaa, yölläkin.
Laulun unelma toteutuu, jossa "joulu on ainainen" eli pöytä katettu yötä päivää.

Eräs sokeri- ja limonaatiprofessori vänkää, että sokeri (hiilihydraatti) ei voi koukuttaa. Tarkoituksena onkin selittää edustamansa juomayhtiön tuotteet turvallisiksi ja karieskaan ei vaivaa. Samaan hengenvetoon tuo punapöksy toitottaa rukiin, rypsiöljyn ja idioottiliikunnan poistavan mahdolliset haitat, jos niitä ylipäätään voikaan syntyä sokerista.

On tutkittu ja todettu alkoholin aiheuttavan riippuvuutta, eihän muuten puhuttaisikaan alkoholisteista. Sokerin koukuttavuudesta on todisteita, joista vaietaan. Ketään ei haukuta sokeritontuksi tai pullahiireksi, koska se saattaa loukata k.o. henkilöä. Juopon leima ei sensijaan loukkaa... Ketään ei saa kutsua "kestosyöpöksi".

Toleranssi on merkittävä tekijä lihavuudessa kuin myös alkoholismissakin. Annosmäärä on suurennuttava euforiaan pääsemisessä. Kylläisyyden tavoittelu ja esimerkiksi hiilihydraattien antama kylläisyyden tunne häviää tuotapikaa. Syy makroravinteiden erilaisessa polttojärjetyksessä. Hiilihydraattien "juna" kulkee hetkessä suolistoon, mutta rasva"juna" menee vaunu kerrallaan ja viesti vatsasta kertoo aivoille, että olen kylläinen viimeiseen "vaunuun" saakka. Eräs "tietäjä ""Black River" jankkaa kaloriteoriaansa kuin Mooseksen laintauluista. Saat syödä tuplamäärän hiilihydraatteja rasvaan nähden. Mielihyvä taattu seuraavaan kaasupurkaukseen saakka, jolloin nälkä taas vieraana.

Ihmettelen syvästi noita "tietäjiä". Miksi emme saa keskustella vapaasti eri makrojen vaikutuksista kehoomme? Kun kyse on joulupuuron kanelista, niin "eräs tietäjä" nousee kuin kalmo haudasta ja varoittelee kanelin sisältämästä kumariinista. Kilo päivässä on kuulemma vaarallista jne.
Toisaalta taas alkolivalistuksen teema "ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku" on pureutunut syvälle kansamme alitajuntaan. Ilmaisia ämpäreitä jonotetaan aamuyöstä lähtien.

Ennenvanhaan kansakoulussa luettiin "Turmiolan Tommin" kurjista kohtaloista kuin katekismusta ikään. Ja aineita asiasta kirjoitettiin. Kovana rangaistuksena poikatempuista oli, että määrättiin seisomaan "Toivonliiton kuorossa". Ja kyllä sitten hävetti.
Ääriasenteiden kiihkoilu ei johda mihinkään. Joulukinkkua kirotaan ja halutaan tilalle amerikalaiseen tyyliin kalkkunaa. Pian meillä on voikukkapäivä, Jom Kippur, happamattoman leivän päivä jne. Kalakukosta tuunataan VIHANNESKUKKO ja annetaan sille vielä neutraalimpi nimi VIHANNESLEIVONNAINEN, ettei sukupuolijutut mene sekaisin eikä ketään sorsita.

Media tuntuu suosivan vihervasemmistolaista nuorten naisten aatetta. Kaikki kielletään ja sähkötehtaita suunnitellaan. Pian meillä on pullot selässä, jonne uloshengitysilma talletetaan ja tyhjennetään kasvihuoneisiin. Sähköpyörällähän tuo tyhjennys sujuu joustavasti. Älkäämme vaan vuodattako hikeä liikkumisessa. Hikijumppalaitoksista vastaavat personal trainerit ja GYMit.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron