Mitä tuloste kertoo vatsastasi? Lastentarhoille suunnattu toiveuusinta pikku leipojille

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5949
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mitä tuloste kertoo vatsastasi? Lastentarhoille suunnattu toiveuusinta pikku leipojille

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Elo 2019 14:45

YLE: Akuutti , Kansansairauskonttorin toiveuusinta meille epätietoisille, joille toitotetaan kuidun merkitystä (19.10. 20018)

Mitä kakkasi kertoo terveydestäsi?

Luo silmäys vessanpönttöön ja tarkista terveydentilasi. Kakka voi kertoa yllättävän paljon siitä, mitä elimistössäsi tapahtuu. Huomioi koostumus, muoto ja väri. Mihin kohtaan lopputuotteesi sijoittuu pökälelistalla? Parempaa terveysmittaria kuin kakka ei olekaan.
Vessanpönttöön putkahtavat jätökset kertovat terveydestäsi. Ai, et halua tuijotella pökäleitäsi? Okei, kukapa haluaisi, mutta tunnet ihan katsomattakin millaista tavaraa milloinkin tulee. Et tarvitse mikroskooppia saati pipettiä tai pökäleiden pilkkomista suurennuslasin alla, vaan ainoastaan omat aistit.

1. Kuuntele
Aloita vessahetkesi kuuntelemalla. Ihanteellinen kakka on äänetön ja se uppoaa pönttöön hitaasti yhtenä kappaleena. Papanamaiset kikkareet ja ripuli puolestaan loiskahtelevat. Kelluva tavara ei ole aina hyvä juttu. Se voi kertoa paitsi ilmavaivoista myös imeytymishäiriöstä, haiman vajaatoiminnasta tai sappikivistä. Jos uloste on tahmeaa ja jää pöntönreunoihin kiinni, se voi merkitä sitä, että ruoansulatuselimistö ei pysty hajottamaan rasvoja tehokkaasti. Ripuli tai ummetus voivat kertoa ärtyvästä suolesta tai muusta häiriöstä. Jos uloste on pitkän aikaa ohutta, se voi olla merkki suolistosyövästä.

2. Tarkkaile väriä
Uloste koostuu vedestä, bakteereista, soluista ja sulamattomasta ruoasta. Kakan ruskea väri syntyy sapen bilirubiniista. Jos lopputuotteesi on punaista, se voi kieliä siitä, että peräsuolessa on haavoja. Musta uloste voi olla viesti verenvuodosta ruuansulatuskanavassa. Myös vaaleaan, vihertävään tai harmahtavaan tavaraan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos poikkeuksellisen väristä ulostetta tulee pidemmän aikaa, on syytä käydä lääkärillä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että väriin vaikuttavat myös jotkut lääkkeet ja ruoka-aineet. Punajuuri värjää pökäleet punaisiksi ja mustikka sekä salmiakki mustiksi.

3. Tarkkaile kertoja
Entä kuinka usein käyt isolla hädällä? Jotkut käyvät kerran tai useammankin kerran päivässä, toiset kolmen päivän välein. Jos kärsit ummetuksesta, pidä huoli, että saat tarpeeksi kuitua ja vettä. Neste saa ulostemassa liikkeelle suolistossa. Myös liikunta auttaa, varsinkin sellainen, joka saa kropan hytkymään ja tärähtelemään, kuten juoksu tai jumppa. Mutta ihan mikä tahansa liikunta tekee hyvää, ja myös vatsalihaksia kannattaa voimistaa. Ummetukseen auttaa myös se, että menee vessaan silloin, kun on hätä eikä panttaa. Toisaalta, jos joudut juoksemaan vessassa koko ajan, sinulla on ehkä stressivatsa eli herkästi ärtyvä suoli. Siihen auttaa mm. fodmap-ruokavalio.

kakka 1 Jäniksenpapanoita, Kovia yksittäisiä kikkareita, joiden tuottaminen vaatii päkistelyä. Ei hyvä. Kroppasi kaipaa enemmän kuitua ja nestettä.

kakka 2 Möykkyinen pötkö, Papanamainen yhtenäinen kovahko pökäle, jonka ulostaminen voi olla hankalaa. Tarvitset enemmän kuitua ja nestettä.

kakka 3, Halkeileva makkara, Yhtenäinen, mutta vieläkin liian kuivakka uloste. Muista juoda tarpeeksi vettä.

kakka 4 Banaani, Sileä ja pehmeä pötkö, joka putkahtaa helposti ulos. Ihanteellinen tuotos. Ruokavaliosi ja nesteytys ovat kohdallaan.

Kakka 5: Pehmeitä klönttejä, Erillisiä, huokoisia pikkupökäleitä. Ihan ok. Tällainen tavara voi kertoa, että joudut käymään aika usein vessassa.

kakka 6 Lehmänläjä, Puuromainen, kuohkea kasa. Keikut terveen ja epäterveen kakan rajalla. Olet ehkä syönyt liikaa kasviksia tai juonut liikaa vettä. Saatat kärsiä myös mm.stressistä, ärtyvästä suolesta, keliakiasta ja laktoosi-intoleranssista. Ylimääräinen kuitulisä voi olla tarpeen.

kakka 7 Vetinen litku Ripuli vaatii aina huomiota. Juo paljon vettä, ettei tule nestehukka. Sinulla voi olla virus, ruokamyrkytys tai muu vastaava häiriö.

kakka 8 Hattaranpalaset, Kelluvat pökäleet voivat kertoa ilmavaivoista, imetytymishäiriöistä, haimasairaudesta tai sappikivistä. Jos tulee usein, syytä mennä lääkäriin.
Lähde: Bristol stool scale -lista, jota moni terveydenhoitoalan ammattilainen käyttää potilastyössään.

Kommentti: Ottakaa ihmeessä Ylen uutisesta kuva selosteineen ja kiinnittäkää se tulostushuoneen seinälle niin, että voitte lueskella sitä istunnon aikana. Häveliäille vieraille kannattaa antaa oma paperinen tuloste.
Hienosta sisältöselityksestä puuttuu ehdottomasti PITUUS. Olen kokemuksesta todennut, että saniaisella on vankka , pitkäkuituinen varsi. Talvella, jos saniaisato on jäänyt korjaamatta, niin karhunlanka nieltynä 3 metrin pätkinä auttaa saavuttamaan Guinnesin ennätysten kirjaan tarvittava tulos: 3 METRIÄ pitkä yhtenäinen tuloste. Siinä on kuulkaas "anakondalla" mittaa eikä heti tule joku rasvansyöjä ketogeenikko silmille hyppimään.

Suomalainen terveyspolitiikka nojaa vankkumattomasti kuituun. Ja runsaaseen tulostukseen. Ja tietysti sen saavuttamiseksi on syötävä tuo 10 kertaa päivässä, ruisleipää, rypsitujauksineen ja juostava suolen toiminnan takaamiseksi aivan järjettömästi. Ehkä nykyaikainen trampoliinihyppely myös auttaa kuidun pakkaamisessa, kunhan vältetään päälle putoamista.

Valitettavasti kukaan pskaprofessoreista ei uskaltanut laittaa nimeään alle, sillä kommentit olisivat tulleet lukuisina pottalähetyksinä. Ja nyt sitten joukolla lehmiä vihaamaan...
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1875
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Mitä tuloste kertoo vatsastasi? Lastentarhoille suunnattu toiveuusinta pikku leipojille

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Elo 2019 16:00

”Soon talolle kunniaks, kun väki haisoo”. Näin mainostettiin vuosikymmeniä sitten erästä lääkinnällistä ”kuitutuotetta”.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa