Missä määrin eläimet ovat verrannollisia ihmiseen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Missä määrin eläimet ovat verrannollisia ihmiseen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Elo 2019 6:39

HS: Päivän lehti 13.8.2019 Minttu-Maria Partanen
Ote artikkelista:
Hevosen perustarpeet eivät toteudu ihmisen kanssa: Ne kaipaavat kaveria, lihovat toimettomina ja kärsivät stressistä

TOINEN hevosen perustarpeista on syödä koko ajan. Luonnossa hevoset rouskuttavat ja etsivät ruokaa jopa 18 tuntia vuorokaudessa. Evoluutio on rakentanut hevosen biologian jatkuvan syömisen varaan. Ruuan etsiminen ja nyppiminen maasta laukaisevat hevosen aivoissa voimakkaan palkitsemisreaktion.

Etenkin harrastehevoset lihovat, mikä aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten kivuliasta kaviokuumetta.
Ongelmaksi muodostuu se, että heinä ja rehut ovat erittäin kaloripitoisia. Etenkin harrastehevoset lihovat, mikä aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten kivuliasta kaviokuumetta.

JOKAISELLA eläinlajilla on jokin tyypillinen terveysvaiva, joka johtuu niiden rakenteesta. Kun esimerkiksi kissat kärsivät virtsatieongelmista, hevosten heikko kohta on ruuansulatus.
Hevosen ruuansulatus perustuu jatkuvaan syömiseen. Hevosen mahalaukku on pieni, vain 8–15 litraa. Aikuinen hevonen tuottaa mahalaukkuun kuitenkin 1,5 litraa vatsahappoa joka tunti. Luonnossa vatsahappo ei pääse ärsyttämään mahalaukkua, sillä jatkuva laiduntaminen tuo vatsaan sylkeä ja rehua. Talleissa hevosten syömiseen tulee taukoja. Silloin vatsalaukku tyhjenee ja happo pääsee ärsyttämään sitä.

Kommentti: Otsikon kysymys, missä määrin eläimellä tehtyjä kokeita voidaan verrata ihmiseen ? Meille on suositeltu syömistä 10 kertaa päivässä eli joka 1,6:s tunti. Jos syömiseen käytetty aika on noin 10 minuuttia, niin 110 min on 2 tuntia. Valveillaoloaikaa on jatkettava, jotta suositusten mukaiset syöntikerrat tulevat toteutetuksi. Hurraa tuo yletön viisaus ! Postprandiaalinen tila eli kropan rasitus ruoan jälkeen? Eduksi vai haitaksi?

Hevosten KAVIOKUUME vastaa ihmisen diabetesta. Jatkuva hiilihydraattipuputus on aiheuttajana. Onko siis ravintofysiologiassa mitään yhteistä? Entäpä lehmien syöminen? Nuo nelimahaiset elikot ovat saaneet tappotuomion vihervasemmiston piirissä, koska päästävät kaasua ilmaan, joka "tutkimuksissa" todettu olevan maapallon tuhon alkutekijä. Tulivuorten purkaukset ovat pikkujuttu lehmien kaasupäästöjen rinnalla.

Lehmien tulosteiden pilkkaaminen ja sadattelu on myös RASISMIA. Miten Gibraltarin etelänpuoleisessa maanosassa voidaan rakentaa majoja je sallia naisten hoitaa tukkiensa kauneutta ilman lehmänlantaa? Entä ruoan kypsyttäminen nuotiolla ilman polttoainetta? Nyt olisi siis viherpiiperöitten tarvis todella katsoa peiliin ja muuttaa käsityksiään inhimilliselle puolelle. Rankat tornadot, pyörremyrskyt ja monsuunisateet sulattavat lantamajat siinä missä tukkalaitteetkin tuhoutuvat.

Entäs nuo mainiot hiiri- ja rottatutkimukset? Olemmeko rinnakkaisia täydellisesti jyrsijöiden kanssa? Nuo laboratoriokoe-eläimet ovat melkoisen tarkasti geneettisesti valikoituja kuhunkin kokeeseen, siis lähes suomalaisten veroisia. Suomi joutui kuuluisaan narkolepsia kokeiluun taannoin. "ViisaIden neuvosto" päätti, että narkolepsiaa ei mitenkään voi olla yli 20 vuotiailla ja heiltäpä evättiin korvaus .Myöhemmin kanta lieveni. Olisiko laboratoriohiirillä tehty tutkimus adjuvanteista ja muista elohopeista tehty tutkimus auttanut? Entäpä tuo kuuluisa 6 milj. euron "tutkimusapuraha" hippakerholle? Varmaan samaa tasoa kuin myllyteollisuuden avulias palkkio elämäntyöstä viljan markkinoinnista . Miten määritellä jyrsijän oikea luonnollinen elinikä? Mikä on jyrsijöiden urheilullisuus; onko kepinheittoa tai formuloita katsottavissa?

On tavallaan ymmärrettävää nisäkkäiden käyttäminen tutkimuksiin, mutta olemmeko sitten todella yhteneväisiä evoluution kehityksen kanssa? Hevosen ja aasin risteymä muuli ei ole lisääntymiskykyinen. Miten tuo lisääntymiskyvyttömyys johtuu sitten ihmisen biologiaan? Aikoinaan kuuluisassa sadussa ihmislapsi laitettiin susien kanssa samaan aitaukseen ja katsottiin seurauksia. Ihminen säilyi ihmisenä ja sudet susina. Rooman syntytaru Romuluksesta ja Remuksesta on myytti vain. Milloinkahan Turussa tajutaan , että rypsiöljyllä ei muuteta evoluution kiertokulkua ja myös sitä, että kaikki ihmiset ovat erilaisia laajemminkin kuin veriryhmien osalta.
Ehkä viisaus piilee elinsiirtokirurgian tasolla, jota agronomit eivätkä VRN:n varasto- ja kuljetusasiantuntijat tajua.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron