Ihmiselle kehitetty ulkopuolinen selkäranka, nyt tekohäntä kehitteillä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ihmiselle kehitetty ulkopuolinen selkäranka, nyt tekohäntä kehitteillä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Elo 2019 7:20

HS: Päivän lehti 13.8.2019 Timo Paukku HS

Ihmisen tekohännälle olisi oikeaa käyttöä, japanilaiset kehittäjät uskovat
Tekohäntä ehkä näyttää huvittavalta, mutta se voisi auttaa vanhuksia ja raskaiden taakkojen kantajia.
Tekohäntä sai innoituksen merihevosista. Se kiinnitetään vöillä keskivartaloon.

IHMISEN esi-isät menettivät häntänsä evoluutiossa hiljalleen jo silloin kun siirryimme puista pysyvästi savanneille. Muistona meillä on vain häntäluu. Meillä ei ole enää käyttöä hännälle. Japanilaiset tutkijat ovat toista mieltä. Siksi he ovat kehittäneet tekohännän.
Tekohäntä voi auttaa tasapainon hallinnassa, kun ihminen on vaarassa horjua tai kompastua esimerkiksi taakkoja kantaessaan.­

HÄNTÄ on saanut nimen Arque. Tutkijat selittävät, että kun kehoa kääntää, niin ”kehon yläosan liikettä seuraava laite arvioi painopisteen keskiön­, ja kääntää häntää sen mukaisesti.” Hännän rakensivat Keion yliopiston korkeakoulun kolme mediasuunnittelun opiskelijaa Junichi Nabeshima, Yamen Saraij ja Kouta Minamizawa. He esittelevät tekohännän sovelluksia ja liikkeitä videolla. Opiskelijat esittelivät tekohännän rakennetta vastikään tietokonealan Siggraph-tapaamisessa heinä-elokuun vaihteessa.

HÄNTÄÄ on kuvattu ”puettavaksi”. Se kiinnitetään keskivartaloon melko helposti. Mutta tuntevatko ihmiset todella olonsa mukavaksi, jos heillä on isohko häntä kiinni selässään? Eläimet käyttävät häntäänsä enimmäkseen tasapainoilussa. Joskus se auttaa liikkumisessa. Sama pätee ihmiseen.
”Kiipeily korkeilla kallioilla ja raskaat esineet ovat esimerkkejä tilanteista, joista hännästä saisi tukea”, sanovat japanilaiset.

TEKOHÄNNÄN esikuvana on merihevosen häntä. Häntään on rakennettu keinotekoisia nikamia ja niiden sisään koloihin neljä paineilmalla toimivaa ”lihasta”. Merihevonen sopii tähän malliksi, koska sen rakenteessa on sopivan kokoisia nivel­yksiköitä. Jokainen tekonivel koostuu neljästä suojalevystä ja nikamasta, jota voi säätää painolevyillä. Liitosten levyt on liitetty toisiinsa joustavilla naruilla. Nikamat kiinnitetään levyihin jousen avulla. Ne jäljittelevät merihevosen luuston muotoja ja kokoon puristuvuutta. Arquen pituutta ja painoa voidaan säätää käyttäjän kehon koon mukaan.

DIGITAALIYHTIÖ Dazed Digitalin edustaja Zoe Huxford kommentoi häntää verkkolehti Techxpoloren sivuilla: ”Se näyttää naurettavalta, mutta hännällä todella voisi auttaa ikääntyneitä ja estää turhia kaatumisia. Se voisi auttaa raskaissa töissä.” Häntä voisi sopia myös tuottamaan vartalon liikeratoja virtuaalitodellisuudessa.

HÄNTÄÄ on jo verrattu puettavaan ulkoiseen tukirankaan eli eksoskeletoniin. Sellaista on kokeiltu Suomessakin. Idea on, että eksokseletonin jousirakennelma antaa työntekijälle lisää voimaa töissä, jotka ovat raskaita ja toisteisia.

Kommentti: Nyt tulee sanonnan inkarnaation kehotus masentuneelle ihmiselle: "Up med svansen!" "Häntä pystyyn!"
Tekohäntä on ilman muuta köyhiä sortava juttu ja sitä voisikin verrata Gösta Knudsonin "Pekka Töpöhäntä"-kirjoihin, jossa ilkeä Monni ja adjutantit Pilli ja Pulla kiusasivat Pekka Töpöhäntää kaikin mahdollisin tavoin. Vrt ruokintasuosittelijoihin ihmisten puolella!

Tekohäntä voisi todellakin lisätä ihmisten välistä kommunikaatiota. Häntä pystyssä merkitsisi, että olen valmis pariutumaan ilman haistelua. Iloisuuden tai surullisuuden selkeä ulkoinen merkitys korostuisi juuri hännän avulla.

Ihmisillä on oiva kyky nayttää tunteitaan hymyn tai irvistyksen avulla. Häntä olisi kuitenkin mukavampi juttu. Iloinen heilutus tai hännän pitäminen koipien välissä kertoisi vastaanottajalle jotain tärkeää. Ihmisten ulostulo pesäkolostaan (yksiöstä) olisi tärkeä sosiaalinen tapahtuma juuri hännän avulla: olen iloinen päästessäni töihin, tarhaan, kouluun.

Hännän yleistymisen saisi kunnat säästämään satoja miljoonia talven hiekoitusurakoissa ja keväisin kirotusta hiekanpoistosta. Veroäyri laskisi tai ainakin pysyisi ennallaan. Kunnallista puoluetukea voisi lisätä. Vanhushuollossa voisi hännän korvata hyväkuuloisilla hoitajilla, jotka piipahtavat huoneessa.

Muotimaailma saa ihka uuden kiihokkeen. Värit, muoto ja tehokas heilutus sekä digitaalisten mahdollisuuksien kirjo tuo miljardipisnestä. Häntä on ehdottomasti tulevaisuuden trendi! Minä kannatan sitä ja rollaattorit voidaan unohtaa parkkiongelmien takia.

Uusi kehityskelpoinen idea voisi olla TEKOKORVISSA, joiden merkitys korostuu myös mielentilan ilmaisussa. Luentosalissa professori voisi heti bongata nukahtaneet opiskelijat korvien hörötyksen tai lurpahtamisen avulla. Lapsien ja mieshenkilöiden valikoivan kuulon voisi huomata tekokorvien "liikennevalojen" avulla: Punainen= muissa maailmoissa, keltainen= vaikkua korvissa, Vihreä= hereillä= ehkä kuulee tai ymmärtää tai sitten ei.

Kehon ulkopuolinen selkäranka, artikkeli: viewtopic.php?f=36&t=8500
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa