Onko vegaaneilla suolistoloisia? Auttaako ruoho lääkettä paremmin?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5894
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko vegaaneilla suolistoloisia? Auttaako ruoho lääkettä paremmin?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Elo 2019 8:32

HS: Päivän lehti 15.8.2019 Niko Kettunen

Tutkijat selvittivät, miksi kissat ja koirat syövät ruohoa: syy saattaa löytyä evoluutiosta

Lähes kaikilla villeillä lihansyöjillä on suolistoloisia, joita ruohonsyönti voi häätää. Tapa on evoluutiossa periytynyt lemmikeille niiden esi-isiltä.
Kun kissa popsii ruohoa, syy löytyy evoluutiosta.


ELÄMÄN pieniä mysteereitä on, miksi kissat ja koirat popsivat mielellään ruohoa ja muutakin kasvillisuutta.
Kysymykseen ei ole varmaa vastausta. Useimmin kuulee sanottavan, että eläin hakee ruohosta apua ruoansulatuksen tehostamiseen tai että se syö heinää pahaan oloonsa, jotta saisi oksennettua. On kuitenkin havaittu, että vain murto-osa lemmikeistä oksentaa ruohoa syötyään. Kissat ehkä yrittävät saada kurkustaan karvapallot irrotettua kasveja popsimalla. Tai kenties eläin hakee luonnon kasveista kuitua, jota se ei saa ravinnostaan tarpeeksi.

Eräässä tutkimuksessa seurattiin 11-vuotiasta kääpiövillakoiraa, jolle oli diagnosoitu suoranainen ruohonsyöntiongelma. Omistajansa mukaan se oli popsinut lenkillä ahnaasti ruohoa seitsemän vuoden ajan ja oksensi joka kerta. Eläinlääkärit suosittelivat koiralle korkeakuituista ruokavaliota ja kas: ruohon syönti ja oksentelu loppui.

YHDYSVALTALAISILLA eläinlääketieteen tutkijoilla on nyt evoluutioon perustuva selitys ruohonsyönnille. Sen popsiminen voi olla eläimen tapa häätää suolistoloisia. Jos lemmikki syö ruohoa, se ei silti välttämättä tarkoita, että sillä olisi matoja. Kotikissoilla ja -koirilla on nykyään sisäloisia aika harvoin.Kyse on kuitenkin tavasta, josta on ollut hyötyä evoluutiossa. Havaintojen mukaan eläimet eivät opi kasvisruokavaliota toisiltaan tai emoiltaan, vaan tapa on sisäsyntyinen. Huonosti sulava kasvimassa voi auttaa vähentämään loiskuormaa suolistossa, vaikkei ruoho sinällään matolääkettä olekaan.

Kalifornian yliopiston tutkijat esittelivät hypoteesiaan eläinten käyttäytymistä koskevassa konferenssissa Norjassa viime viikolla. Esitelmän pohjana ollut tutkimuslyhennelmä on vapaasti luettavissa täältä. Tutkijoiden pohdinta kissojen ruohonnälästä löytyy sivulta 106.
Nyt tutkittiin siis nimenomaan kissoja, mutta ajatus pätee epäilemättä myös koiriin.

TUTKIJAT tekivät verkkokyselyn yli tuhannelle kissanomistajalle, joilla oli aikaa seurata lemmikkinsä käytöstä vähintään kolme tuntia päivittäin.
Omistajista 71 omistajista kertoi kissansa syöneen ruohoa vähintään kuusi kertaa. 61 prosentin kissoista oli nähty syövän ruohoa yli kymmenen kertaa. Vain 11 prosenttia ei omistajien mukaan ollut syönyt ruohoa lainkaan. Käytös oli siis varsin yleistä.

Eniten ruohoa popsivat kissat harrastivat sitä jopa päivittäin. Valtaosassa tapauksista lemmikki vaikutti aivan normaalilta ennen ja jälkeen heinänsyönnin ja oksensi varsin harvoin. Vastaavia havaintoja on saatu aiemmin koirilla tehdyssä tutkimuksessa.
Tutkijat katsovat nyt kumoavansa sen hypoteesin, että ruohon syönnin pontimena olisi paha olo ja tarve oksentaa.

SEN sijaan loishäätö käy heidän mukaansa paremmasta selityksestä. Tutkimuksissa apinoilla on havaittu, että huonosti sulava kasvimassa puhdistaa apinoiden suolistoa madoista. Luonnossa käytännössä kaikilla villinä elävillä lihansyöjillä on suolistomatoja, joten ruohon syönti olisi evoluution kannalta adaptiivista loiskuorman vähentämiseksi. Näin riippumatta siitä, ymmärtääkö tai aistiiko eläin itse, että sillä on matoja.
Villien kissa- ja koiraeläinten sekä muiden lihansyöjien ulosteissa havaitaan luonnossa usein sulamatonta kasvimassaa ja muita kasvien osia. Käytös olisi siis periytynyt lemmikeille niiden villeiltä esivanhemmilta. Tutkimus ei voi todistaa tätä hypoteesia oikeaksi, mutta selitys kuulostaa järkeenkäyvältä. Ruohon syönnistä ei ainakaan ole lemmikeille haittaa eikä siitä tarvitse olla huolissaan.

Kommentti: Nyt olisi pikaisesti tehostettava tulostustutkimusta. Vegaaneilta kerättäisiin lain voimalla kolmen kuukauden ajan tulosteet ja tutkittaisiin hallituksen ehdottamalla työvoiman lisäyksella. Näin tavalliset veronmaksajat saisivat todellista hyötyä verosenteilleen.
Ainoa ongelma keräilyyn liittyy postinkulun hitaus. Näyte saattaa seistä koontipaikassa kuukausia ennen tutkimusta. Siinä loiset ehtivät joko kuolla tai lisääntyä räjähdysmäisesti. On siis rakennettava turvasäilytyspaikkoja vegaanien tulostuskeräilyille. Rakennusteollisuus kiittää.

On sikäli mukavaa , että kissan- ja koiran omistajat pääsevät samoille naksu/raksupusseille nyt yhtenään. Akanoita, korsimursketta, jauhettua hiirtä, hevonpskaa ja sallittuja tähteitä; siinä hienoa ruokavaliota vegaanillekin hiirenraadot poislukien.

Maailma on suuren muutoksen kourissa ja asiat tuntuvat loksahtavan kohdilleen: Pian ihminen voi tervhtiä koiraansa/kissaansa tekohännän avulla. painavaa koiraa voi kevyesti nostella autoon ja sieltä pois ulkoisen tukirangan avulla ja välipaloja voi popsia sopivilla viheriöillä kahdestaan. Vain tuuli- ja aurinkovoimalat häiritsevät suhinoillaan ja välkkymisillään elämän auvoa, joista kuitenkaan eläimet eivät ole valittaneet. Sähköpyöriin ja -potkulautoihin saatava räpättimet tai automaattiset äänilaitteet hiljaisuuden poistamiseksi.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 11 vierailijaa