Sanat : ravitseva, täysipainoinen, riittävä, monipuolinen, lapsen tarpeita tukeva mantra täysin sekaisin

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5894
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sanat : ravitseva, täysipainoinen, riittävä, monipuolinen, lapsen tarpeita tukeva mantra täysin sekaisin

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 17 Elo 2019 8:39

HS: Päivän lehti 17.8.2019 | Lukijan mielipide

Miksi iltapäiväkerhoissa lapsille tarjotaan välipalaksi nakkisämpylöitä ja suklaamoussea?

Lähtökohdan pitäisi olla ravitsemuksessa – ei siinä, että lapsia kosiskellaan herkuilla.

MONET vanhemmat huokaisivat helpotuksesta, kun koulut alkoivat ja ruoanlaittovastuu vähentyi puoleen. Vastuu terveellisestä ruuasta ei kuitenkaan puolittunut: kouluruoan perustana ovat edelleen halvat hiilihydraatit. Marjoja, hedelmiä ja vihanneksia on erityisesti välipalalla vain nimeksi.
Ihmettelin ravintoköyhää välipalaa jo viime vuonna, mutta tämän kirjoitukseni kirvoitti lapsen iltapäiväkerhosta tullut viesti: ”Ip-kerhon oma välipala – – ei aina ole välttämättä niin terveellistä ja täyttävää kuin pitäisi olla, mutta nälkä silläkin taittuu, ainakin vähäksi aikaa.”
Miten ravitsemuksen ammattilaiset voivat laatia välipaloja, jotka eivät täytä sille asetettua tavoitetta: pitää nälkää loitolla ja ammentaa ravintoa?
KUN ihmettelin lapsen terveystarkastuksessa eräänkin viikon välipalalistaa, jolla oli muun muassa kahtena erillisenä päivänä nakkisämpylä ja marjapiirakkaa kaakaon kera, kertoi terveydenhoitaja olleensa kerran mukana valinnat tehneessä komiteassa. Hän oli kuitenkin jäänyt terveystavoitteidensa kanssa yksin. Kuka välipaloista oikein päättää? Lähtökohdan pitäisi olla ravitsemuksessa – ei siinä, että lapsia kosiskellaan herkuilla tai että välipala on halpa ja helppo valmistaa.

Kouluruoalla ja myös iltapäiväkerhojen maksuttomalla välipalalla on tärkeä osa terveellisen ruokavalion opettamisessa. Näillä ruokahetkillä on myös tasa-arvoa rakentava rooli: niidenkin perheiden lapsilla, joiden kotona ei tutustuta monipuolisesti kasvikunnan makuihin, tai joiden kotona tarjottu ruoka ei vilise vitamiineja ja hivenaineita tai laadukkaita proteiineja, pitäisi saada syödä koulussa ravintoa, jolla kasvaa terveeksi.
Media esittelee aikuisia ihmisiä, jotka opettelevat uusia ja terveellisempiä tapoja. Ruoan merkitys mielen ja kehon hyvinvoinnille tunnetaan paremmin kuin koskaan. Uskommeko siis, että minimieuromäärällä voimme tarjota lapsille parhaat eväät tulevaisuuteen?

MEIDÄN tulisi opettaa lapsia edellisiä sukupolvia parempiin ruokatottumuksiin varhaiskasvatuksesta lähtien. Elintasosairauksien lisääntyessä tämän luulisi kiinnostavan päättäjiä jo kansantalouden kustannusten näkökulmasta.
Pienet lapset eivät tarvitse suklaamoussea. He tarvitsevat mustikoita ja lanttukuutioita – ja iloa uusien makujen opetteluun.

Tytti-Lotta Ojala, äiti, ruokastrategi, Helsinki

Kommentti: Koko ruokintavalistus tuntuu olevan niin sankassa metsässä ettei puitakaan enää eroteta metsästä. Auktoriteettien kuuluisat ja median rakastamat kailottajat huutavat toistensa päälle kuin kuuluisa Rukkas-Antti enenvanhaan markkinoilla: Aaamupäivällä myydään vasemman käden hanskat ja iltapäivällä hieman isommalla hinnalla oikean käden .

Samaan tapaan kuuluisa vitamiini- ja hivenainevihaaja Ursula kiehuu raivosta , jos joku erehtyy ottamaan lisäravinteita purkista. Ravintolisien vanhin tunnettu vastustaja , kuuluisa PK-mies, esitti aikoinaan kuuluisan teesinsä, että "älkää hyvät ihmiset käyttäkö vähiä rahojanne vitamiineihin, vaan ostakaa oikeita lääkkeitä!" Samaan tapaan kulkee monen kuuluisan "tiedehenkilön" ajatukset: Ruoasta tulee saada kaikki tarvittavat ravinteet. Mutta kun ei saa, ei paista aurinko ympäri vuoden, ei ole rahaa ostella kalliita marjoja koko perheelle, työttömänä ei voi mennä itse keräämään, kun täytyy olla täyspäiväisesti puhelimen ääressä työvoiman tavoitettavissa. Ja sitäpaitsi on valtion vika , kun ei järjestä thaipoimijoille halvempia lentolippuja.

Nykyään sana ILMASTONMUUTOS on todellinen tyhjä olettama ilman konkreettista sisältöä. Yksi tulivuoren purkaus asetetaan samaan kategoriaan karjatilallisen lehmien kanssa. Punainen liha on pahasta, valkoinen hyvästä. Linnun nahka paha, mauton liha hyvä runsaiden mauttomien vihannesten kanssa. Grillattu ruoka tappaa, raakaruoka (vihannekset) hyvästä. On hienoa syödä silti grillattua maissia, jos voiteluun käytetään rypsiöljyä.
Samaten liikkuminen ja liikunta sekoitetaan. On ilmastoystävällistä sähköpotkulautailla huviajelua, siis liikkumista ja erityisen paha on ajaa asutusalueen ulkopuolelta omalla autolla töihin. Koululaisten taksikuljetuksia tuetaan ja kannustetaan. Ilman sähköpyörää ei lapselle matka onnistu edes pienessä määrin.

Kuntien talous on aina kriisissä. Aikuisten mielestä urheilupyhättöjen rakentaminen tukee lapsia aloitetta tehdessä. Tosiasiassa aikuiset varaavat halliajat itselleen . Ja "sirkushuveja" pelien muodossa kaivataan, täytyyhän aikuistenkin rentoutua joskus...
Mielipidekirjoittajan kritiikki kohdistuu juuri oikeaan asiaan: ravinnon monipuolisuuteen. Kuitenkin esimerkiksi hallituksen lonttoposkipuolueen jäsenet ajavat kuin käärmettä pysyyn lehmien tappamisella ja vegaani-itsemurhien ekoloogisuudella:kaalinpäätä vaan suuhun eikä myrkyillä tai pyssyillä.
Media intoutuu tukemaan näitä todellisia huuhaan edustajia antamalla heille mielin määrin palstatilaa.

Jos yhteiskuntamme keksisi jokun toisen säästökohteen kuin lapset ja vanhukset, niin ihmettä olisi. Olen iloinen, että puoluetukea ajatellaan korotettavan 20%. Täytyyhän niin merkittävää toimintaa tukea ja viedä lapsilta maito pois. Propagandaministeri Göbbels sanoi aikoinaan, että valeen tulee olla riittävän suuri, jotta se olisi uskottava. Hallitus seuraa ministeriä...
Nyt nuo äänestyksistä syrjäytyneet ovat toisten armoilla ja erityisesti ruokintafundamentalistien armoilla. Miksi ruoka ei maistu ilman runsasta sokeria, joka ei kuulemma erään limonaatilobbarin mukaan edes koukuta. Eihän tupakkakaan ole haitallista sanoivat maksetut professorit tupakkaoikeudenkäynnissä. Totuus voi joskus olla masentavaa, erityisesti tulevaisuudessa, vapaan tutkimuksen sallittaessa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa