Oletus, aavistus, luulo: Suolan syytä koko verenpainejuttu

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6079
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Oletus, aavistus, luulo: Suolan syytä koko verenpainejuttu

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 24 Elo 2019 8:19

HS: Päivän lehti 24.8.2019 Päivi Repo HS

Tutkimus: Korkea verenpaine keski-iässä vaurioittaa aivoja, seuraukset näkyvät vanhuudessa

Verenpainetta pitäisi alkaa seurata nelikymppisenä, tutkijat suosittelevat. Jotta aivot säilyisivät mahdollisimman terveinä, säännölliset verenpaineen mittaukset pitäisi aloittaa 40 vuoden iässä tai jopa aiemmin, tutkijat esittävät.

VARHAISEN keski-iän vuosina ollut korkea verenpaine heijastuu aivojen toimintaan vanhuudessa, Britanniassa tehty tutkimus osoittaa. Se ilmestyi The Lancet Neurology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui vuonna 1946 syntyneitä ihmisiä, joiden terveyttä on seurattu vuosikymmeniä. Heistä tähän tutkimukseen poimittiin ne, joiden kognitio eli tiedon havaitseminen, huomaaminen ja muistaminen oli kunnossa 70 vuoden iässä.

Tutkittavien verenpaine oli mitattu useita kertoja elämän aikana. Korkeaksi katsottiin verenpaine 140/90 mmHg (elohopeamillimetriä) tai vielä suurempi. Tutkijat mittasivat tutkittavilta aivojen tilavuuden noin 70 vuoden iässä. Samalla saatiin tietoa hippokampuksesta, aivojen valkeasta aineesta, Alzheimerin tautia edeltävistä amyloidiplakeista ja ihmisen tiedonkäsittelyn kyvyistä.

KORKEA verenpaine 53-vuotiaana ja nopea verenpaineen nousu edeltävien kymmenen vuoden aikana oli yhteydessä useampiin vaurioihin aivojen valkeassa aineessa. Vielä aiemmin korkealle noussut verenpaine oli yhteydessä pienempään aivojen tilavuuteen. Tämä tulos on niiltä, joiden verenpaine oli korkea 43-vuotiaana ja noussut selvästi edellisen seitsemän vuoden aikana. Yhteyttä amyloidiplakkeihin ei löytynyt.

TULOKSET osoittavat, että korkea verenpaine voi alkaa vaurioittaa aivoja jo aiemmin kuin on arvioitu. Se myös näytti, että ikävuodet 30–50 voivat olla erityisen merkityksellisiä aivojen terveyden kannalta. Jotta aivot säilyisivät mahdollisimman terveinä, säännölliset verenpaineen mittaukset pitäisi aloittaa 40 vuoden iässä tai jopa aiemmin, tutkijat esittävät.
Niin voitaisiin estää tutkimuksessa löydettyjä muutoksia, jotka ajan mittaan voivat johtaa aivojen toiminnan heikkenemiseen. Se voi näkyä arjessa ajattelun vaikeutumisena tai käyttäytymisen muuttumisena. Mittaukset ovat ainoa tapa todeta korkea verenpaine, sillä ihminen ei itse tunne sitä.

KORKEA verenpaine on Suomessa tavattoman yleinen. Noin joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja lähes joka toisen naisen käytössä on verenpainelääke tai verenpaine on korkeaksi määritelty 140/90 elohopeamillimetriä tai enemmän. Kohonnut verenpaine on tärkeimpiä sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä. Pitkään jatkuessaan se vaurioittaa valtimoita ja johtaa ateroskleroosiin eli valtimoiden kovettumiseen.
Seurauksena voi olla aivoverenkierron häiriö kuten aivoinfarkti tai aivoverenkierto. Toistuvista pienistä aivoinfarkteista voi seurata muistisairaus.

Korkea verenpaine aiheuttaa myös sydämen vajaatoimintaa ja vaurioita munuaisiin.
Verenpainetta lasketaan elintapoja muuttamalla ja tarvittaessa lääkkeillä. Verenpainelääkkeitä syö noin miljoona suomalaista.

Kommentti: Koska suola on liian halpaa eikä sitä ole keksinyt mikään elintarvike- tai lääkeyritys, niin tuomittavaahan semmoinen aine on. Suola on kuitenkin ollut kautta maailman vieläkin oleellisempi elintarvikkeiden lisäaine kuin maailman alusta keksitty ruisleipä (tieto Matti Uusitupa, "prof.")

Maailmassa on kaikenlaisia trendejä, kuten Suomessa vaaditaan lehmiä lahtipenkille ja pikaisesti haudattavaksi. Brasilian sademetsien järkyttävien palojen sanotaan edustavan noin noin nelinkertaisesti koko Suomen päästöjä. Tässä onkin huomioitava juuri vegaanien 1-2% osuus ilmastonpelastajana ja jopa maailman pelastajana.

Ehdotan, että Suomi ostaa erään presidentin tapaan muutaman tulivuoren ja kieltää niiden toiminnan suomalaisella perinteisellä viisaudella. Tässä on ehdottomasti viisautena se, että luonnon miljardivuotisen kiertokulun voi toki estää tehokkaalla lainsäädännöllä, kuten tappavan punaisen lihan syönnin tai vitamiinipitoisen tappavan voin käytön. Suomalaiset maahantulon vieraslajina voisi todellakin huomioida porojen ruokavalion ja kuopia itsekin jäkälää lumen alta.

Kirotut polttomoottoriautot on ehdottomasti kiellettävä ja lentokoneet , paitsi purjekoneita , joiden saapuminen perille taas lisää vedonlyöntitoimistojen rahoitusta mukavasti. Suomen on otettava liikenteeseen ulkomaankaupan turvaamiseksi Suomen Joutsen ja Ahvenanmaan Pommern. Maatamme ei saa eristää maailmanlaajuisesta ilmastovouhkaamisesta eikä tärkeän kiinalaisen rihkaman tuonnista. Joulu ilman rihkamalahjoja ei ole lainkaan joulu.

Siis suola, tuo kirottu aine! Jos kaikki siirtyisivät kasvisruoan pariin, niin suolaa ei tarvittaisi. Nauttisimme toistuvista krampeista , jotka terveyden erinomainen merkki. Teitä ei tarvitse suolailla kun ei ole autojakaan. Teille voisi perustaa VIHERKÄYTÄVIÄ ja siten lisätä luonnon monimuotoisuutta.
Lasten vienti tarhaan onnistuu Jules Vernen opeilla: ilmapallolla ja Zeppeliineillä. "Ilmojen halki käy Zeppeliinien tie..." Näin pääsemme likemmäksi eräiden puolueiden ihannetta, jossa "työn tekisivät herrat, jos se olisi herkkua". Aika kuluisi mukavasti jo lasten kuskaamisella. Ja valtiohan sen palkan kaikille maksaisi, jotta jäkäläalueiden ulkopuoliset saisivat ostaa tuontivihanneksia.
Greta Thunbergin oppien mukaan kaiken syy on vanhemmissa. On siis aika keksiä ikuinen nuoruuslääke, joka estää vanhenemista. Sen sijaan jonkun hullu ajatus on, että seurataan rahan kulkua, on mieletön. Maailma tarvitsee ahneuden ideologiaa, jotta voimme ajaa itsemme hallitusti tuhoon!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron