Elintarviketeollisuus turvautuu kemikaaleihin ja esansseihin torjuakseen mausteväärennöksiä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6079
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Elintarviketeollisuus turvautuu kemikaaleihin ja esansseihin torjuakseen mausteväärennöksiä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 24 Elo 2019 8:51

HS: Päivän Lehti 24.8. 2019 Eliisa Aikkila HS

Maaliväriä mausteisiin ja oliivinlehtiä oreganon sekaan – mauste­väärennöksissä liikkuvat suuret summat

MAUSTEIDEN saatavuuden heikentyminen lisää myös mausteväärennöksiä. Mauste­väärennökset ovat jo nyt hyvin yleisiä, ja Elin­tarvike­teollisuus­liiton Mari Lukkariniemen mukaan muutokset maailman­kaupassa houkuttelevat väärentäjiä entisestään. ”Mausteet ovat kilohinnaltaan erittäin kalliita. Pienilläkin toimenpiteillä ja myyntimäärillä pystyy tekemään isoja tilejä”, Lukkariniemi kertoo. Mausteväärennökset ovat niin tyypillisiä, että mausteita ratsataan tullissa ja maustehankkijat todentavat raaka-aine-erien laatua ja aitoutta useilla testeillä.

TYYPILLINEN mauste­väärennös on värjäys, jossa mauste-erä värjätään voimakkaalla värillä. Esimerkiksi curryseoksia, sahramia ja paprikajauhetta voidaan värjätä. Tavallista on myös raaka-aineen sekoittaminen johonkin toiseen. Mustapippurin sekaan sekoitetaan papaijan siemeniä, ja iso osa oreganosta saattaa ollakin oreganon oksia ja oliivinlehtiä.
Kertaalleen jo pippuriuutteen maustamiseen käytettyä mustapippuria voidaan väittää parempilaatuiseksi.
”Nyt kun vaniljan, kardemumman, sahramin ja maustepippureiden hinta on hyvin korkealla, kopioita on erittäin paljon liikkeellä. Mausteiden hankkijan pitää olla hyvin tarkkana siitä mitä, mistä ja keneltä ostaa, jotta saa varmasti laadukkaita raaka-aineita”, Aija Pohjanen sanoo.

MAUSTEVÄÄRENNÖKSISSÄ piilee paitsi taloudellinen riski, myös mahdollinen vaara terveydelle. Mausteita värjätään muun muassa lähinnä erilaisten maalien värjäämiseen käytettävillä sudan-väriaineilla. Sudan-väriaineet aiheuttavat syöpää, minkä vuoksi niitä ei saa käyttää elintarvikkeissa.
”Väreissä voi olla esimerkiksi raskas­metalleja”, Lukkariniemi kertoo. Viime vuosien aikana väärennöksiin on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Suomen tulli osallistui vuonna 2017 kansainväliseen operaatioon, jossa etsittiin väärennettyjä ja vaarallisia elintarvikkeita.
Viranomaiset löysivät kuudestatoista tarkastetusta tavaraerästä kaikkiaan 950,5 kiloa elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita. Mausteista löytyi muun muassa sudan-väriaineita ja kasvinsuojeluaineiden jäämiä.

LUKKARINIEMEN mukaan oleellista on se, että toimijat arvioivat tarkkaan mausteen alkuperän, pakkauksen ja hinnan. ”Jos mauste on hurjasti halvempaa kuin naapurissa, voi miettiä, mistä se johtuu”, Lukkariniemi toteaa. Kuluttajan kannattaakin olla tarkkana ulkomailla maustekaupoissa käydessään. Epäilyttävän oloisen irtolaarin kohdalla on syytä kysyä, miksi kallis mauste on päätynyt sinne, Lukkariniemi muistuttaa.

Kommentti: Raikkaantuoksuiset betseeni ja xykloheksaani ovat kiinnostaneet kovasti. Bentseenin väitettynä haittana on ehdottomasti sen pienienkin pitoisuuksien syöpävaarallisuus. Muutama PPM ilmassa on riittävä. Toisaalta mitäpä rikollisten mieltä haittaa, jos tuote menee ulkomaille. Suomessa on puolestaan tärkeää, että mauste on tuotu mahdollisimma kaukaa ja lentokoneella.

Lääkeväärennösten vihonviimeinen vitsaus on myös kiellettyjen lisäaineitten käyttö. On löytynyt lattiavahaa , kenkälankkia, jopa hiekkaa, joka tosin hyväksi kuitutasapainolle. Kutsutaanhan pskaa joskus jopa saveksi.
Erityisen kalliit potenssilääkkeet kaikkein alttiimpia väärennöksille. Miesten halu esiintyä "teräsmiehinä" voi jopa aiheuttaa ihossa "afroilmiön", jos kenkälankki on ollut mustaa... Rikollisten häikäilemätöntä touhua seuraa Suomessa vain tullilaboratorio. Miten sitten laita kotimaisten tai ulkomaisten ruokajalosteiden tutkimusten osalta? Hyllyikä, värjäys, valojen säätely tiskeillä ovat temppuja, joihin emme juurikaan voi vaikuttaa. Samaten elintarvikkeiden liejutus on kysymysmerkki. Kuulemma kuluttajien vaatimuksesta tehty.

Kun ostatte "aitoa sahramia" suolan kilohinnalla, niin soisi kellojen soivan jo kiivaasti. "Kun halpa osta, niin pska saada!"
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa