Sivu 1/1

Milloin Suomi viisastuu myrkkyjen kiellossa?

Lähetetty: 05 Syys 2019 6:19
Kirjoittaja Kalakukko
HS: Talous 05.9. Kari Räisänen HS

Saksa aikoo kieltää torjunta-aine glyfosaatin käytön vuoden 2023 lopussa
Itävalta kielsi glyfosaatin käytön jo viime viime heinäkuussa.

SAKSA aikoo kieltää torjunta-aine glyfosaatin käytön vuoden 2023 loppuun mennessä, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona. Glyfosaatti on ollut maailmalla yleisesti käytössä jo yli 40 vuotta, mutta sen turvallisuudesta on viime vuosina kiistelty sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.
Viime heinäkuussa Itävalta kielsi glyfosaatin käytön. Perusteluna oli se, että aine voi aiheuttaa ihmisissä syöpää.

YHDYSVALLOISSA on ollut lukuisia oikeusjuttuja, joissa glyfosaattia sisältävää Roundupia valmistava Bayer on tuomittu maksamaan jättikorvauksia.
Toukokuussa kalifornialaisen tuomioistuimen valamiehistö määräsi Bayerin maksamaan yhdelle pariskunnalle noin kahden miljardin dollarin korvauksen vahingoista. Syöpätutkimusjärjestö Iarc totesi kolme vuotta sitten, että glyfosaatti voi altistaa syövälle. Euroopan elintarvikeviraston Efsan ja kemikaaliviraston Echan mukaan tästä ei ole näyttöä.
Glyfosaatin käyttö sai jatkoluvan EU:ssa vuonna 2017. Komission esitystä kannatti 18 jäsenmaata 28:sta, muun muassa Suomi.

Suomessa glyfosaattivalmisteita saa Tukesin mukaan käyttää rikkakasvien torjuntaan puutarhoissa, pelloilla, metsässä ja viljelemättömillä alueilla. Tukes rajoittaa aineen käyttöä lasten leikkipaikoilla ja puistoissa. Vuosi sitten syyskuussa uutisoitiin, että glyfosaatti voi heikentää mehiläisiä kohtalokkaasti. Se vähentää mehiläisten suoliston hyödyllisiä bakteereja, mikä altistaa ne infektioille.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain tiedeakatemian Pnas-lehdessä.

Kommentti: Suomen talous lepää rypsiviljelyn auvoisuuden ansiosta tukevalla pohjalla. Mehiäiset joutavat kuolemaan , samoin rääkyvät linnut ja kaikki muukin, jotta rypsiviljely voidaan turvata. Lehmien luulotellut ilmastohaitat antavat oikeuden kuolemantuomioon.
Jo pelkkä epäily syöpävaarallisuudesta luulisi pistävän "viisaat" ajattelemaan riskejä. Mutta ei, kansantalous ja erään puolueen etu kannattajineen painaa huomattavasti kovemmin vaakakupissa kuin kansan sairastuminen. "Ei ole pitkäaikaistutkimuksia" sanoisi eräs Kuopion kellokas, nykyisin hesalaistunut emeritusprofessori. Asiassa pelkkä luulottelu, uskominen, elinkeinon vahva mandaatti ja pienet voitelurahat saavat ajatukset aineelle myönteiseksi.