Herpes, tuo kiusallinen riesa, josta ei tahdo päästä eroon

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5822
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Herpes, tuo kiusallinen riesa, josta ei tahdo päästä eroon

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 05 Syys 2019 7:13

HS: Päivän lehti 5.9.2019 Katri Kallionpää HS

Moni hoitaa huuli­herpestä voiteella, vaikka se tehoaa huonosti rakkuloihin – On olemassa parempikin keino, kertoo virus­tutkija
Herpesvirus aktivoituu kolmoishermon solmukkeessa. Voide ei voi siihen vaikuttaa, sanoo tutkija.

SIITÄ sen jo tietää: Suupielessä tuntuu oudolta. Sitä kutittaa ja pistelee. Yskänrokko eli herpes on taas herännyt. Vuorokauden sisällä huuleen puhkeaa rakkula tai useampia, jotka muuttuvat ruveksi ja irtoavat viikon, parin kuluessa. Syypää on virus, herpes simplex 1 eli ykköstyypin herpesvirus. Se aktivoituu silloin tällöin esimerkiksi flunssan myötä, auringon ultraviolettisäteilyn takia, kuukautisten aikana tai ihan muuten vaan.

Huuli­herpestä on pitkään hoidettu lääke­voiteella, mutta Turun yliopiston dosentilla Veijo Hukkasella on uutinen: käytäntö on muuttumassa.
”Kun ottaa välittömästi oireiden alkaessa herpeslääkettä tablettina ohjeen mukaan, oireet lievittyvät ja rakkula häviää nopeammin.”

Hukkanen kertoo, että herpesvirus aktivoituu kolmoishermon solmukkeessa. Voide ei voi siihen vaikuttaa. Sisäisesti nautittu tabletti sen sijaan voi. Lääke ei kuitenkaan poista virusta hermosolmukkeesta pysyvästi. Se ainoastaan hoitaa kunkin herpesuusiutuman kerrallaan.
Tartunnalle altis vaihe kestää 4–5 vuorokautta, mutta lääke lyhentää tartuntavaiheen 1–2 päivään.

HERPEKSEN lääkitseminen on silti tärkeää, sillä virus tarttuu helposti. ”Ikävä kyllä virus tarttuu jo hieman ennen kun oireet ilmaantuvat. Suurimmillaan tarttuvuus on silloin kun rakkula tulee näkyviin. Silloin virusta saattaa olla myös syljessä”, Hukkanen sanoo. Tänä aikana ei siis pitäisi suudella, pussailla eikä juoda samasta lasista tai pullosta kenenkään kanssa. Tartunnalle altis vaihe kestää 4–5 vuorokautta, mutta lääke lyhentää sen 1–2 päivään.

Suomalaisista keski-ikäisistä arviolta 60 prosenttia kantaa ykköstyypin herpesvirusta.
Viime vuosina viruksen esiintyvyys Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on vähentynyt etenkin lapsilla ja nuorilla.
Syytä ei Hukkasen mukaan tarkasti tiedetä. Hän arvelee, että parantunut hygienia ja lisääntynyt tietoisuus viruksesta ovat vaikuttaneet asiaan.
”Suomessakaan äidit eivät enää puhdista vauvan tuttia tai lusikkaa omassa suussaan.”

SUUN alueen herpesinfektio voi tarttua suuseksissä myös seksikumppanin sukuelimiin. Uusiutuvan sukuelinherpeksen yleisin aiheuttaja on kuitenkin ärhäkkäämpi herpes simplex 2 eli kakkostyypin herpesvirus. ”Ykköstyypin herpesviruksen aiheuttama sukuelinherpes näyttäisi yleistyvän Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Alle 25-vuotiailla naisilla se on jo yleisin sukupuoliherpeksen ensi-infektion aiheuttaja Pohjoismaissa”, Hukkanen toteaa. Yli 25-vuotiailla ja etenkin miehillä yleisin on sitä vastoin kakkostyypin herpesviruksen aiheuttama sukupuoliherpes.
Molemmat saavat aikaan sukuelinten kirvelyä ja kutinaa, jonka jälkeen ilmestyy rakkuloita. Oireisiin voi liittyä virtsaamisvaikeuksia, kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä.
Ykköstyypin herpesviruksen aiheuttama sukuelinherpes uusiutuu kuitenkin harvemmin. Kondomin käyttö vähentää tartuntavaaraa, mutta ei suojaa siltä täysin.

SUKUELINHERPES tarttuu etenkin silloin, kun se oireilee ja tartuntariski miehestä naiseen on suurempi kuin naisesta mieheen. Virus tarttuu sekä emätin- että anaaliyhdynnöissä ja suuseksissä. ”Viime aikoina on havaittu, että sukupuoliherpes kakkonen voi tarttua myös silloin, kun kumppanilla ei ole oireita”, Hukkanen sanoo.

Kakkostyypin herpesvirusta kantaa hänen mukaansa arviolta 11–13 prosenttia aikuisista suomalaisista. Kondomin käyttö vähentää tartuntavaaraa, mutta ei suojaa siltä täysin. Kun herpes on rakkulavaiheessa suositellaan yhdynnästä pidättäytymistä.
Sukuelinherpeksen oireita voidaan ehkäistä lääkkeillä, mutta virusta ne eivät hävitä. ”Sukuelinherpes pitää ilman muuta hoitaa. Lääkekuurin saa lääkäriltä. Joskus joudutaan harkitsemaan estolääkitystä”, Hukkanen sanoo.
Ykköstyypin herpesviruksesta on kehitetty lääke melanoomaan eli ihosyöpään.

HUULIHERPESVIRUKSELLA on yllättäen todettu myös hyödyllisiä ominaisuuksia. Ykköstyypin herpesviruksesta on kehitetty lääke melanoomaan eli ihosyöpään. Tämä niin sanottu T-vec -hoito on käytössä Suomessakin. ”Virus on lisännyt syövän hoidon mahdollisuuksia. Varsinkin viruksen ja muiden uusien biologisten syöpälääkkeiden yhdistelmähoitojen tulokset ovat olleet todella hyviä”, Hukkanen sanoo.
Erilaisia ihmiskehossa jyllääviä herpesryhmän viruksia on yhdeksän.

HUKKANEN ei näe, että ykköstyypin herpesviruksella olisi yhteys Alzheimerin tautiin, kuten jotkut tutkijat ovat esittäneet. ”Kun tarkastelee näiden tutkimusten alkuperäisiä tuloksia, ne osoittavat pikemminkin, että virus ei liity Alzheimerin tautiin. Lisäksi on olemassa useita julkaistuja tutkimuksia, joissa tautiyhteyttä ei ole havaittu”, Hukkanen sanoo. Sen sijaan hän pitää mahdollisena, että vauvarokkoa aiheuttava herpes 6-virus voisi olla jossain yhteydessä Alzheimerin tautiin. ”Nykyaikaiset tutkimusmenetelmät saattavat tuoda jotakin uutta ilmi vauvarokkoviruksen yhteyksistä tauteihin.” Erilaisia ihmiskehossa jyllääviä herpesryhmän viruksia on Hukkasen mukaan kaiken kaikkiaan yhdeksän.

Tutkijat tekevät kuumeisesti töitä löytääkseen niitä vastaan rokotteen. Kymmenisen vuotta sitten näytti jo siltä, että kakkostyypin herpesvirukseen olisi onnistuttu valmistamaan rokote. ”Laajassa tutkimuksessa se osoittautui kuitenkin tehottomaksi”, Hukkanen sanoo.

HERPESVIRUSTEN ryhmässä on kuitenkin kaksi virusta, joita vastaan on olemassa tehokas rokote: vyöruusua aiheuttava virus sekä vesirokkovirus.
Suomessakin kaikki vuoden 2005 jälkeen syntyneet lapset ovat jo parin vuoden ajan saaneet maksuttoman vesirokkorokotuksen.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron