Uskokaa Ursulaa: ravintolisät ja vitamiinit vaarallisia

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5866
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uskokaa Ursulaa: ravintolisät ja vitamiinit vaarallisia

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Syys 2019 17:35

HS: Päivän lehti 6.9.2019 Niko Kettunen HS

Arvostettu tiedelehti: Teinipoika sokeutui syötyään vuosikausia pelkkää roskaruokaa Britanniassa

Ravintoarvoiltaan olematon ruokavalio johti erittäin vakavaan vitamiininpuutokseen, mikä rappeutti pojan näköhermon.
Poika oli vuosien ajan syönyt joka päivä ranskanperuna-annoksen ja naposteli sen päälle sipsejä.

ARVOSTETUN Annals of Internal Medicine -tiedejulkaisun uusimmassa numerossa esitellään harvinainen ja uskomattomalta kuulostava tapauskertomus.
17-vuotias englantilaispoika hakeutui lääkärin vastaanotolle menetettyään hiljalleen näkönsä. Pojalla oli ollut jo aiemmin ongelmia näön kanssa, mutta tilanne oli pahentunut niin, että nyt hän oli jo melkein sokea. Yleislääkäri ei tiennyt, mistä voisi olla kyse, joten hän passitti pojan Bristolin yliopiston neuro-oftalmologille eli hermostoperäisiin silmäsairauksiin ja näköhäiriöihin erikoistuneelle lääkärille.

ERIKOISLÄÄKÄRI havaitsi, että pojan näköhermo oli rappeutunut pahoin. Jatkotutkimuksissa löytyi syy: poika oli alakoulusta lähtien elänyt käytännössä pelkillä ranskanperunoilla ja sipseillä. Hän oli normaalipainoinen, mutta vakavasti aliravittu. Poika kärsi vaikeasta B12-vitamiinin ja useiden tärkeiden hivenaineiden puutoksesta. Erityisesti B12 ja B1 ovat hermostolle elintärkeitä, ja niiden puute aiheuttaa aivo- ja hermostovaurioita. Näin vakavia puutostiloja esiintyy lähinnä kroonisilla alkoholisteilla, mutta myös äärimmäisen yksipuolisen ruokavalion varassa elävillä. Myös vegaanien on huolehdittava B12-vitamiinin saannista esimerkiksi lisäravinteena. ”Sipsit ja ranskalaiset olivat ainoita ruokia, joita hän koki voivansa syödä.”

POIKA oli ollut lapsesta asti nirso syömään, ja tilanne oli pahentunut syömishäiriöksi. Poika oli vuosien ajan syönyt joka päivä läheiseltä fish and chips -kojulta haetun ranskanperuna-annoksen ja naposteli sen päälle sipsejä.
Toisinaan hän söi myös vaaleaa leipää ja silloin tällöin muutaman kinkkusiivun. Vihanneksia ja hedelmiä hän ei ollut syönyt käytännössä lainkaan.
”Hän kertoi syyksi sen, että hän ei kerrassaan pystynyt sietämään tiettyjen ruokien rakennetta, ja sipsit ja ranskalaiset olivat ainoita ruokia, joita hän koki voivansa syödä”, kertoo poikaa hoitanut neuro-oftalmologi Denize Atan yleisradioyhtiö BBC:lle.

Tällainen puutostila ei synny hetkessä. Poika oli elänyt heikolla ravinnolla ilmeisesti lähes kymmenen vuotta, jo ala-asteelta lähtien.
Atan on kuvannut pojan tapausta myös The Conversation -tiedeblogissa.

POIKA oli ensimmäistä kertaa hakeutunut lääkäriin ollessaan 14-vuotias. Hän valitteli väsymystä mutta oli muuten terve. Jo tuolloin kävi ilmi, että poika on nirso syömään ja hänellä on puutetta B12-vitamiinista. Välitön puute korjattiin vitamiiniruiskeella, ja lääkäri antoi pojalle ravitsemusneuvoja sekä määräsi syömään vitamiinipillereitä. Tästä ei kuitenkaan otettu opiksi, ja vuoden päästä pojalla alkoi esiintyä kuulo- ja näköhäiriöitä. 15-vuotiaana poika kävi silmä- ja korvalääkärin pakeilla, mutta mitään syytä oireille ei löytynyt.

Tällaisen vitamiininpuutoksen aiheuttama hermoston rappeuma on niin harvinainen, että syy näön menetykselle hoksattiin vasta, kun oli jo liian myöhäistä. Ajoissa havaittuna hermostovaurio olisi voitu ehkäistä. Poika on nyt käytännössä sokea näkökentän keskialueelta, joten hän näkee enää vain sivusilmällä. Reuna-alueiden näköä on kuitenkin sen verran tallella, että poika pystyy yhä kävelemään omin avuin.

D-VITAMIININ puute oli lisäksi haurastuttanut pojan luita. ”Hänen luistaan puuttui mineraaleja, mikä oli aika järkyttävää hänen ikäisellään ihmisellä”, tohtori Atan kommentoi. Poika kärsi niin sanotusta rajoittavasta tai välttelevästä syömisoireilusta. Se on luokiteltu syömishäiriöksi uudessa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden DSM-diagnoosijärjestelmässä. Englanniksi sen nimi on avoidant-restrictive food intake disorder tai arfid.
Voisi puhua myös kroonisesta nirsoudesta. Tässä syömishäiriössä henkilön kehonkuva ei ole vääristynyt, vaan hän kokee voimakkaasti, ettei kerrassaan pysty syömään kuin tietynlaisia ruokia. 33-vuotias ranskalaismies oli sokeutunut noudatettuaan huolimatonta ja yksipuolista vegaaniruokavaliota.

ALIRAVITSEMUKSESTA johtuva näköhermon rappeuma on niin ikään erittäin harvinainen, mutta ei aivan ainutlaatuinen vaurio. Useiden eri vitamiinien ja hivenaineiden puutos voi vahingoittaa näköhermoa, ja kuten tämänkin pojan tapauksessa, lääkärin voi olla vaikea löytää syytä. Vuosituhannen vaihteessa New England Journal of Medicine -tiedelehdessä raportoitiin vastaavasta tapauksesta, jossa yksipuolinen ruokavalio on johtanut sokeutumiseen.

33-vuotias ranskalaismies oli sokeutunut noudatettuaan huolimatonta ja yksipuolista vegaaniruokavaliota edelliset 13 vuotta. Mies oli karsinut ruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet ja tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden lähteet eikä ollut korvannut niitä millään, toisin kuin oikeaoppisesti syövä vegaani tekee. Mies oli myös raivoraitis eikä tupakoinut. Hän kertoi halunneensa parantaa terveyttään. Lopputulos oli kuitenkin samanlainen näköhermon rappeuma kuin englantilaispojalla ja lähes täydellinen näkökyvyn menetys. Syynä oli krooninen puute erityisesti B1- ja B12-vitamiineista.

Tutkijat kirjoittavat artikkelissaan, että aiemmin vastaavaa oli kohdattu aliravituilla sotavangeilla toisessa maailmansodassa.

Kommentti: Joidenkin "oppineiden" ja vaikuttavien asemien saavuttaneiden kannattaisi ehkä tarkistaa oppinsa perusteet vaikkapa tämän palstan sivuilta.
Olen ehkä liiankin monasti korostanut Simo Häyhän saamien ylimääräisten voiannosten merkitystä kuolemiseen, siis vihollisen puolella. Simon merkityksen kuolemaan on tuonut joillekin vajavaisen ymmärryksen omaaville käsityksen maitorasvojen vaarallisuudesta, hiukan samaan tapaan kuin kanamuman tappavasta vaikutuksesta. Äly ja koulutuksen pituus eivät tässäkään asiassa ole verrannollisia suureita. Tämä vaan tiedoksi titteliuskovaisille suomalaisille.

Lukijat vetäköön omat ajatuksensa "virallisten viisaiden " ohjeista. Itse uskon Simo Häyhän ohjeisiin ja liian hienojen teknisten laitteiden (Ruotsin kuningas lahjoitti Simolle tarkkuuskiväärin, jota hän kieltäytyi käyttämästä, koska oma nuppi olisi noussut liian ylös) aiheuttamasta pika-arvioiden hurmiosta. Parempi sokeritautisten seurata pitkän sokerin arvoja kuin satunnaisten verensokerimittarien lukemia. Läski (eläinrasva) on ihmisen (ihmiskunnan) pelastus!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa