Miten voit olla tavoiteltu urheilija, jollet käytä nuuskaa?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miten voit olla tavoiteltu urheilija, jollet käytä nuuskaa?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Syys 2019 9:43

HS: Päivän lehti 15.9.2019 | Lukijan mielipide

Nuuskaamisen haitat näkyvät hammas­lääkärin vastaan­otolla

Nuuskan käyttö näkyy suussa yleensä ensin pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina.

ON HYVÄ, että nuuskaamisen yleisyys nuorten ja erityisesti urheilijoiden keskuudessa on noussut puheenaiheeksi. Ongelma näkyy päivittäin hammaslääkärien hoitotuoleissa kaikkialla maassa. Tupakointi ja nuuskaaminen ovat yksi suurimmista suu­sairauksien riskitekijöistä. Tupakka aiheuttaa hapenpuutetta kudoksissa, se heikentää suun puolustusjärjestelmää, verenkiertoa ja suun haavojen paranemista.

Nuuskan käyttö näkyy suussa yleensä ensin pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena norsunnahkamaisena limakalvona. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, hampaiden kiinnityskudossairautta ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle.

Nuuskan sisältämistä aineista monet liittyvät syövän syntyyn. Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, ja nuuskasta saatava nikotiini­annos on usein suurempi kuin savukkeissa. Erityisesti nuorilla riippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena. Myös sähkö­tupakan käyttö johdattaa nikotiiniriippuvuuteen.

Nuuskaa tuodaan maahamme runsaasti laittomaan myyntiin. Viranomaisten pitää tehdä enemmän näiden kanavien tukkimiseksi. Myös urheilu­järjestöjen on asetettava selkeä nollatoleranssi nuuskankäytölle sellaisessa urheilutoiminnassa, johon osallistuu lapsia ja nuoria. Valmentajien esimerkki on asiassa keskeinen, niin hyvässä kuin pahassakin.

Matti Pöyry, hammaslääketieteen tohtori, toiminnanjohtaja, Suomen hammaslääkäriliitto

Kommentti: Esimerkkien apinointi se vasta idiotiaa onkin. Vastuu on myös ns. "valistajilla", joiden käsitys perustuu omaan mielikuvaan joidenkin asioiden kelvollisuudesta. Näkemystä tuetaan jollain kvasi-tutkimuksella, joka usein tasoa: "koiralta kysyin". Jos saarnaaja kulkee punaisissa pöksyissä, se ei suinkaan tarkoita muiden tekevän samaa. Jos joku ruokintasuositus on suositeltu "viisaiden"toimesta , sekään ei tarkoita sen sopimisesta kaikille. Vain elinsiirtokirurgit ymmärtävät Suomessa, että ihmiset ovat erilaisia, eikä tietoa ole vuodettu ruokintafundamentalisteille eikä liiemmin potilasjärjestö Diabetesliitolle.

Nuorten halu olla vanhempia ja näyttävämpiä tyttöjen keskuudessa on luonnollista. Poikalapsien taju ja tolkku on kuitenkin esim. 12-vuotiailla valovuosien päässä tytöistä. Siinä ei mälli tai tupakoiminen auta järjen lisääntymiseen. Kuka suostuisi haistelemaan kaverin pahanhajuista , mädän kananmunan tasoista hengitystä (halitoosi) jatkuvasti? Hengityksen tuoksut ja raikkaus ei juurikaan purukumilla tai makeisilla muutu; perusta on MÄTÄ.

On trendikästä ajaa pörisevällä mopolla. Samaa tapahtuu vaikkapa tikoilla, jotka rummuttavat sähkötolpan päässä olevaa peltisuojaa, jotta mäki raikaa. Naaraiden huomio on saatava kiinnitetyksi vaikka negatiivisilla asioilla. Ihastuksen nuori osoittaa heittämällä vaikka kiven tytön kalloon, jotta ihastus huomaisi. Mopon pärinä on kuitenkin siihen verrattuna viatonta, joskin kiusallista.

Tupakkateollisuus yrittää keksiä vaikka minkälaisia temppuja tupakan trendikkyyden lisäämiseksi. On mentholisavukkeita, on hienon tuoksuista piipputupakkaa ja silti se kama on samaa sontaa, jota ei edes samana vuotena voi verrata terveelliseen ravintoon, jonka osa on vainon kohteena.
Me vanhemmat muistamme hyvin Humprey Bogartin ja muiden näyttelijöiden viivytellyt tupakointikohtaukset. Samaten alkoholin jatkuva naukkailu kuului vanhaan näyttelemiseen, vaikka juoma olisikin ollut teetä. Miljoonia tienaavat NHL-pelaajat ovat lasku-luku-kirjoitustaidottomien poikein ihanteita. Aloitus on hieno, jos saa kaverilta iskettyä hampaat jäälle. Onhan tekarit sentään upeammat kuin ruskeat, tupakasta värjäytyneet hampaat. Tekaritkin vaativat huoltoa...Käyttöohjeen lukemiseenkin tarvitaan sitä lukutaitoa, sillä v---mäinen tuottaja ei ymmärrä laittaa ohjeita puhekupliksi ja tikkukirjaimilla Aku Ankan tapaan piirroksin.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa