Kemikaali-/lisäainekoktailit riski, joita ei arvioida

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kemikaali-/lisäainekoktailit riski, joita ei arvioida

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Loka 2019 9:00

ESS: Päijät-Häme KOTIMAA 06:00

THL: Kemikaalien terveysriskejä pitäisi arvioida seoksina eikä yksittäin
– seoksille ei toistaiseksi ole standardoitua ohjeistusta


Kansainvälisessä EDC-MixRisk-hankkeessa on nyt tutkittu, miten kemikaaliseoksia kannattaisi tutkia.
Kemikaalien terveysriskejä pitäisi arvioida useiden kemikaalien seoksina eikä yksi aine kerrallaan, kuten nykyisin tehdään. Kansainvälisessä EDC-MixRisk-hankkeessa on nyt tutkittu, miten seoksia kannattaisi tutkia. Projektissa on ollut mukana myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Ilman, veden, ruuan ja ihon kautta tulevaan altistukseen voivat vaikuttaa sadat kemikaalit yhtä aikaa.

Ihmisen hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille ihmiset altistuvat koko elämänsä ajan, mutta erityisen herkkiä haittavaikutuksille ovat sikiöt ja pikkulapset. – Heillä elimistö vasta kehittyy ja kehityksen häiriintymisellä voi olla pysyviä haittoja, kertoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta tiedotteessa.

Häiriköitä löytyi äidin seerumista tai virtsasta
Hankkeessa tutkittiin väestön altistumista hormonihäiriköille eli aineille, joiden epäillään häiritsevän ihmisen lisääntymisterveyttä, hermoston kehitystä, aineenvaihduntaa ja kasvua. Ruotsalaisäideistä mitattiin yhteensä 57 erilaista hormonihäirikköä, joiden tiedetään kulkeutuvan raskaus- ja imetysaikana lapseen.

Useimpia näistä kemikaaleista löytyi Kivirannan mukaan äidin seerumista tai virtsasta, mutta yksittäisten kemikaalien pitoisuudet eivät olleet haitalliseksi määritellyn tason yläpuolella. – Kuitenkin, kun näiden kemikaalien perusteella muodostetun vertailuseoksen terveysvaikutuksia tutkittiin kokeellisesti, havaittiin, että raskauden ja imetyksen aikainen altistuminen hormonihäiriköille saattaa olla haitallista, Kiviranta sanoo. Suomalaisten altistuminen hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille on THL:n tutkimusten mukaan samaa tasoa kuin Ruotsissa.

Valinnoilla voi vähentää kemikaalikuormitusta Hormonihäirikköjä ovat esimerkiksi ftalaatit ja bisfenoli A. Häirikköjä voi olla muun muassa muovituotteissa, kosmeettisissa valmisteissa, pesuaineissa ja biosidivalmisteissa.
THL:n mukaan omassa arjessa voi tehdä valintoja, joilla vähentää kemikaalikuormitusta. Kertakäyttöisiä muoviastioita tai pulloja ei kannata käyttää jatkuvasti. Pesuaineiden käytössä tulee noudattaa käyttöohjeita ja varoitukset kannattaa lukea. Raskausaikana kosmetiikkaa ja ihon puhdistus- ja kosteustuotteita kannattaa käyttää kohtuudella.

THL kehottaa myös tiedostamaan, että EU:n ulkopuolelta ostetut tuotteet voivat olla riski terveydelle. Lisäksi luomuruuassa ja -tuotteissa on usein vähemmän kemikaaleja kuin tavallisissa verrokkituotteissa.
Yksittäisten kemikaalien riskinarviointiin on olemassa hyviä, standardoituja ohjeita, mutta näin ei ole kemikaaliseosten kohdalla.

– Seosten riskinarviointi on usein monimutkaista, työlästä ja kallista, eikä siihen ole tällä hetkellä vastaavia yleisesti hyväksyttyjä menettelyjä kuin yksittäisille kemikaaleille, Kiviranta sanoo tiedotteessa.

Kommentti: Suomessa on kuitenkin yksi ylivertainen kemikaalien ja lisäaineitten puolestapuhuja, elinkeinon palkkalistoilla oleva "professori" Marina Heinonen. Hän vähättelee E-koodien arvostelijoita ja nauraa päälle syyttäen heitä tietämättömyydestä. Elinkeinohan ei käytä centtiäkään heidän maasuttamiseen.

Kemikaalien koktaileista on yleisesti kuluttajat halunneet tietoa. Silloin astuu kuvaan tuo kuuluisa Marina Heinonen, joka väittää kyselijöitä jopa vainoharhaiseksi. Kemikaalit ovat siunaukseksi ihmisille , sanoo elinkeino. Kaikki myrkyt ovat ihmiskunnan parhaaksi kuten rypsiöljy.

Miksi emme saa eri kemikaalien kumulatiivisesta vaikutuksesta mitään tietoa? Aineitten yhdistelmä voi olla todellakin erilainen kuin erilliset aineet yksinään.
Välttäkää siis monilukuisia E-koodeja ja pyrkikää valmistamaan omat ruokanne puhtaista raaka-aineista. Vaivaahan siitä toki on, mutta terveys palkitsee...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa