Taistelu maidosta Hgin kouluissa ja vanhainkodeissa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Taistelu maidosta Hgin kouluissa ja vanhainkodeissa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Loka 2019 17:18

HS: Hyvinvointi 07.10. klo 8:32 Katri Kallionpää HS

Maidosta luopumista esittänyt Otto Meri ei ymmärrä ravitsemuksen kokonaisuutta,
sanoo THL:n asiantuntija ja kertoo, miksi idea ei toimi käytännössä
MITEN maito korvattaisiin lasten ruokavaliossa, jos sen tarjoilu Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa loppuisi?
”Jos kouluissa ja päivä­kodeissa olisi tarjolla vain vettä, maidon korvaa­minen jäisi varmaan­kin kotien vastuulle”, arvioi Terveyden ja hyvin­voinnin laitoksen erikois­tutkija Heli Kuusipalo.

Hän tähdentää, että pelkkä vesi ei riitä korvaamaan maitoa, koska maito on etenkin kasvaville lapsille monien tärkeiden ravintoaineiden lähde.
Jos maidon tarjoaminen lopetettaisiin, se voitaisiin Kuusipalon mukaan korvata ensisijaisesti kasvipohjaisilla maidonkaltaisilla juomilla, jotka on täydennetty kalsiumilla, D-vitamiinilla, jodilla ja B12-vitamiinilla.
Toinen vaihtoehto olisi Kuusipalon mukaan muuttaa koulu- ja päiväkotiruokia niin, että juomatta jäänyt maito sisällytettäisiin ruokaresepteihin muiden maitotuotteiden muodossa.

KYSYMYS maidosta nousi esiin, kun kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri ehdotti, että maidon tarjoilu Helsingin yksiköissä, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa lopetettaisiin, eikä sitä korvattaisi kasvi- eikä soijamaitojuomilla. ”On aivan tuhoon tuomittu ajatus, että maidon rinnalla tarjottaisiin myös kasvispohjaisia maitojuomia. Se maksaisikin merkittävästi enemmän”, Meri sanoi HS:n jutussa.

Meri perusteli aloitettaan sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisellä että ravitsemukseen liittyvillä syillä.
”Ihminen ei tarvitse maitoa. Eikä maapallo lypsykarjan aiheuttamia päästöjä”, hän perusteli Twitter-viestissään.
KUUSIPALO on eri mieltä maidon tarpeellisuudesta. ”Meren asenne kuvastaa ymmärtämättömyyttä ravitsemuksen kokonaisuudesta. Maito ei ole sattumalta mukana väestön ravitsemussuosituksissa”, hän sanoo.
Maito on hänen mukaansa suomalaisten tärkein D-vitamiinin lähde sekä yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Lisäksi siinä on monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja ja proteiineja.

Miten sitten koulu- tai päiväkotiaterian maidon voisi korvata? Suositusten mukaan aikuisen pitäisi juoda maitoa 5 desilitraa päivässä ja lapsen 3–4 desilitraa. Kouluaterian on puolestaan laskettu tuovan kolmanneksen ja päiväkotiaterian yli puolet lapsen päivittäin tarvitsemasta energiasta ja ravintoaineista. Teoriassa siis ylimääräiset 1–2 desilitraa rasvatonta maitoa, piimää, jugurttia tai vitaminoitua kasvimaitoa vapaa-ajalla korvaisi lapsen päiväkodissa tai koulussa saaman maidon. Jos taas ajatuksena on, että koulu- ja päiväkotiateriasta saisi saman verran vitamiineja ja hivenaineita kuin nykyisin, aterioiden koostumusta ja reseptejä pitäisi muuttaa niin, että ne sisältäisivät enemmän maitotuotteita.

Se ei ole aivan yksinkertaista. ”Esimerkiksi juustosta saa kyllä joitakin maidon ravintoaineita, mutta myös epäterveellistä kovaa rasvaa”, Kuusipalo huomauttaa.
ILMASTON suojelun näkökulmasta maito ei Kuusipalon mukaan ole pahin vaihtoehto. Hän muistuttaa, että lihakarjan kasvattaminen rasittaa ilmastoa enemmän kuin maitokarjan.

Tiedelehti Lancet julkaisi vuoden alussa kansainväliset EAT-ruokasuositukset, jotka tähtäävät globaalin ruuantuotannon muuttamiseen kestävän kehityksen mukaiseksi. ”Näissäkään suosituksissa ei maitoa ole hylätty kokonaan”, Kuusipalo sanoo.

VOIKO maidosta olla ihmiselle haittaa? ”Mitkään tutkimukset eivät osoita maidosta olevan haittaa, jos sitä käyttää suositusten mukaisia määriä”, Kuusipalo sanoo. Sen sijaan jos maitoa juo ylen määrin, se voi heikentää raudan imeytymistä. Jotkut kärsivät laktoosi-intoleranssista, mutta heille on tarjolla vaihtoehtoisia maitotuotteita. Pienillä lapsilla esiintyy maitoallergiaa, joka yleensä paranee kouluikään mennessä.

Kommentti: Viherpiiperöitten suunnaton viha nautakarjaa kohtaan ei erittele lihakarjaa ja lypsykarjaa. Suosittelevat kaurajuomaa ja soijapirtelöitä rypsiöljyllä terästettynä. Tärkeintä tuntuu vinksahtaneilla olevan runsaan hiilihydraatin saamisen varmistaminen. Diabeetikoista ja muista aineenvaihduntasairaista ei niin suurta väliä, hiukan samaan tapaan kuin Honkajoen iltarukouksessa ei tykkimiehistäkään ole väliä. Tärkeintä on marginaaliminoriteetin mölinä ja terrorismi normaaleja kohtaan. Hiukan muistuttaa jotain sateenkaarihommaa, jossa pieni fraktio meluaa kuin olisi joku enemmistö.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa