Suolistosyöpien seulonta on menestys

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6040
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suolistosyöpien seulonta on menestys

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Loka 2019 8:52

HS: Päivän lehti 15.10.2019 Heli Saavalainen HS

Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä
Ulosteen veritestillä toteutettavat seulonnat on todettu tarpeelliseksi keinoksi löytää salakavala syöpä varhaisessa vaiheessa. Suolistosyöpäsolu, joka on jakautumassa kahdeksi soluksi. Punaiset kohdat solun pinnalla ovat bakteereita.

KEVÄÄLLÄ alkanut suolistosyövän seulonta on osoittautunut tarpeelliseksi. Seulontoihin on osallistunut useita tuhansia suomalaisia, joista satoja on ohjattu ensimmäisten kuukausien aikana jatkotutkimuksiin. Myös useita suolistosyöpiä on löytynyt, vaikka yhdeksässä kunnassa toteutettava seulonta on vasta alkuvaiheessa.

Seulonta löytää syövän varhaisvaiheessa, jolloin sen hoitaminen on helpompaa. Seulonnassa voi löytyä myös limakalvomuutoksia, jotka poistamalla voidaan mahdollisesti jopa estää syövän kehittyminen.
”Tarvetta seulonnalle on ehdottomasti. Ulosteen veritesti on hyvin toimiva menetelmä, ja sen on todettu ehkäisevän suolistosyövästä johtuvia kuolemia”, sanoo ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen syöpärekisteristä. Suolistosyövän seulonta toteutetaan uudella testillä, joka tunnistaa veren ulosteesta yhden näytteen perusteella. Seulontaan osallistuu yhdeksän kuntaa: Tampere, Jyväskylä, Oulu, Muurame, Orivesi, Paimio, Sauvo, Säkylä ja Ylitornio. Kunnissa seulontaan kutsutaan aluksi kaikki 60- , 62- , 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset. Heitä on kaikkiaan noin 28 000.

SEULONTA tarkoittaa kotiin tulevaa kirjettä, jossa on kutsu seulontaan ja ohje näytteenottoon. Kirjeessä on muovitikku, joka kastetaan ulosteeseen, työnnetään putkiloon ja palautetaan postilaatikkoon vastauskuoressa. Vastaus tulee muutamassa viikossa. Näytteet tutkitaan koneellisesti ja niistä etsitään verta. Suolistosyöpäkasvaimen pinta on röpelöinen, ja siitä tihkuu herkästi verta suolistoon. Jos verta löytyy, näytteen antajaa pyydetään ottamaan yhteyttä kunnan seulontahoitajaan jatkotutkimuksia varten. Jos niin ei tapahdu, seulontahoitaja on yhteydessä näytteen antajaan.

SUURIN osa jatkotutkimuksiin kutsutuista on ollut oireettomia ihmisiä, joiden ulostenäytteestä on löytynyt verta.”Lähtökohta on, että seulonnoissa tutkitaan oireettomia ihmisiä. Jos pitkittyneitä oireita ilmenee, on syytä olla heti yhteydessä lääkäriin – myös silloin, jos on on saanut negatiivisen tuloksen seulonnassa”, Jäntti kertoo.

Suolistosyöpä on varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat muun muassa suolen toiminnan muutokset, pitkittynyt ripuli tai ummetus sekä verenvuoto, anemia tai painon lasku. Jatkotutkimuksiin kutsutut ohjataan Jäntin mukaan ensisijaisesti paksunsuolen tähystykseen: ”Siinä tutkitaan suoli ja pyritään löytämään verenvuodon syy.” Jäntti muistuttaa, että valtaosa oireista paljastuu kuitenkin muuksi kuin syöväksi. Esimerkiksi peräpukamat aiheuttavat verenvuotoa.

LUE LISÄÄ: Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä
SUOLISTOSYÖPÄ on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Se yleistyy Suomessa nopeasti: vajaat 2 000 uutta tapausta vuonna 2000, mutta 2016 jo yli 3 300.
Suomen syöpärekisterin mukaan miehillä suolistosyövät ovat ohittaneet keuhkosyövän ja nousseet miesten toiseksi tavallisimmiksi syöviksi eturauhassyövän jälkeen. Naisilla suolistosyövät ovat olleet rintasyövän jälkeen kakkosena jo pidempään.

Syöpäjärjestöt haluaa suolistosyöpäseulonnan koko maahan. Moni muu maa on jo ryhtynyt siihen, esimerkiksi Hollanti, Britannia, Ruotsi ja Tanska. EU suositteli seulontaa jäsenmailleen jo 2003. Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen Syöväntutkimuskeskus IARC teki niin viime vuonna.

Fakta
- Syöpä kehittyy hitaasti
- Suolistosyövällä tarkoitetaan kahta syöpää, paksusuolisyöpää ja peräsuolisyöpää.
- Molemmat alkavat suolen kudoksen terveiden solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi. Kehitys syöväksi vie 10–15 vuotta.
- Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta.
- Suolistosyövän vaaraa lisäävät ylipaino, tupakointi, alkoholin käyttö, vähäinen liikunta sekä runsas punaisen lihan ja eläinrasvojen syöminen.

Kommentti: Todella harvinaista , että Suomi on laiminlyönyt EU:sta tullutta ohjetta yli 15 vuotta. Ilmeisesti testi on liian helppo ja ei myöskään aiheuta tutkittavalle mitään kiusaa. Toisin on asioiden toimeenpano, joka aiheuttaa harmia ihmiselle.

Silmiinpistävää on punaisen lihan ja eläinrasvojen mollaaminen. Mahtaa perustua agronomitieteeseen?
Kukaan ei mainitse tarpeettomia väri-. tai muita lisäaineita hyllyiän pidentämiseksi. E-koodeja ylistetään elinkeinon maksaman "professorin" toimesta, jonka ääni on jo käheytynyt kailottamisesta.

Liikunnan vähäisyys mainittiin, mutta listasta puuttuivat ruisleivän ja rypsiöljyn terveyttä edistävä vaikutus. Olisikohan lista laadittu Maa-ja metsätalousopintosuunnan opiskelijoiden iltamissa? Agronomitieteiden pukinsorkka oli kovasti näkyvä. Miten lie veganismi vaikuttanee syöpien esiintymisiin kaikkine vitamiini- ja hivenainepuutoksineen?

Luulisi Turun johtavien "tiedehenkilöiden" puuttuvan näytteenottoon, sillä sormihan on ollut käytössä ikiajoista lähtien ja pyyhinpaperikin olisi ilmastoteko. Nyt puutikku tuhoaa metsiä ja sen polttaminenkin on ilmastosaaste. Nyt vouhkaajat barrikadeille ja sassiin!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa