Tasa-arvoa ja vain varakkaiden urheilua: avaruuskävely

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tasa-arvoa ja vain varakkaiden urheilua: avaruuskävely

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 18 Loka 2019 3:04

HS: Päivän lehti 18.10.2019 Verna Vuoripuro HS

Ensimmäinen yritys peruuntui kiusallisen syyn takia, mutta nyt Nasa yrittää uudestaan: historiallinen nais­kaksikko aikoo kävellä avaruudessa perjantaina
Merkkitapahtuman piti koittaa jo viime maaliskuussa, mutta silloin Nasalta ei löytynyt kahta naisille sopivaa avaruuspukua. Astronautit Jessica Meir (vas.) ja Christina Koch valmistelivat avaruuspukuja ja työkaluja perjantain avaruuskävelyä varten kansainvälisellä avaruusasemalla.

PERJANTAINA se vihdoin tapahtuu: avaruudessa kävelee ensimmäistä kertaa pelkästään naisista koostuva tiimi. Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa kertoo, että astronautit Christina Koch ja Jessica Meir astuvat ulos kansainväliseltä avaruusasema ISS:ltä todennäköisesti iltapäivällä.

Ensimmäisen naisten avaruuskävelyn piti alun perin tapahtua jo viime maaliskuussa, mutta yritys meni kiusallisesti pieleen. Avaruuteen piti silloin astua Kochin lisäksi astronautti Anne McClainin.
Nasalta ei kuitenkaan löytynyt kahta naisille sopivaa avaruuspuvun M-kokoista yläosaa. Historiallinen tilaisuus peruttiin vain muutama päivä etukäteen.

NYT Nasa vakuuttaa, että sekä Kochille että Meirille löytyy sopiva puku. Naiset aloittavat avaruuskävelynsä Suomen aikaa kello 14.50 perjantaina. HS näyttää sen suorana lähetyksenä.
Koch on asunut kansainvälisellä avaruusasemalla maaliskuusta lähtien, Meir lähetettiin sinne syyskuussa. Kyseessä on Kochin neljäs ja Meirin ensimmäinen avaruuskävely.

YLI viisituntisen operaation aikana astronauttien on tarkoitus vaihtaa viikonloppuna rikkoutunut, avaruusaseman ulkopuolelle asennettu akku. Akkuja on yleensä vaihdettu ja korjattu robottivarren avulla, mutta nyt rikki mennyt laite on robotille liian kaukana. Astronautti Meir iloitsi tulevasta tehtävästä Twitterissä keskiviikkona ja esitteli ensimmäistä avaruuspuvussa ottamaansa selfietä.
”Kuvista tulee huomattavasti loisteliaampia, kunhan pääsemme luukusta ulos”, hän kirjoitti.

AVARUUSKÄVELYT ovat rutiinia mutta silti melko riskialttiita toimenpiteitä. Kansainväliseltä avaruusasemalta on tehty Nasan mukaan 220 avaruuskävelyä sitten sen avaamisen vuonna 1998.
”Kun tarkastelen työmäärää, joka meillä on edessä, tämä on oikea ryhmä hoitamaan tehtävää”, Nasan astronauttitoimiston päällikkö Megan McArthur kommentoi perjantaista avaruuskävelyä.
”Kaikki miehistömme jäsenet ovat täysin päteviä tekemään tämän. Se, että sinne lähtee kaksi naista, kertoo siitä, että meillä on paljon kyvykkäitä ja päteviä naisia riveissämme”, hän sanoi toimittajille puhelinhaastattelussa USA Todayn mukaan. Avaruusalus kuljetti astronautteja kansainväliselle avaruusasema ISS:lle syyskuussa. Mukana kyydissä oli Jessica Meir.

NAISTEN avaruuskävelyn symbolinen merkitys on suuri, sillä avaruudessa useimmat merkittävät saavutukset ja merkkipaalut ovat olleet yksin miesten käsissä. Vaikka kymmenet naiset ovat jo lentäneet avaruuteen ja edistäneet tutkimusta, naisia on vain noin 11 prosenttia avaruudessa käyneistä ihmisistä. Kuussa ei ole käynyt yksikään nainen.

Lue myös: Itkettääkö, jaksatko, mitä kuukautisille tehdään? Naisten oman avaruuskävelyn merkitys olisi ollut suuri, sillä avaruudessa tasa-arvosta ollaan yhä kaukana

NAISTEN avaruudenvalloitus alkoi vuonna 1963, kun venäläinen Valentina Tereškova lähti avaruuteen.
Amerikkalaiset lähettivät ensimmäisen naisastronauttinsa avaruuteen vasta 1980-luvulla. Kunnian sai Sally Ride, joka oli päässyt opiskelemaan fysiikkaa tennisstipendillä.
Palattuaan Maahan Ride alkoi puhua naisten oikeuksien ja koulutuksen puolesta.

Riden jälkeen Yhdysvallat on kiihdyttänyt naisten määrässä selvään johtoon: avaruudessa käyneistä 64 naisesta 49 on Nasan astronautteja.
Lue lisää naisten avaruudenvalloituksen historiasta tästä HS:n jutusta.

KANSAINVÄLISELLÄ avaruusasemalla on loppusyksystä meneillään suoranainen avaruuskävelykimara.
Loka–joulukuulle avaruuskävelyitä on suunniteltu jopa kymmenen. Osaa lokakuulle aikataulutetuista kävelyistä on kuitenkin lykätty teknisten vaikeuksien takia.

TÄLLÄ viikolla Nasa esitteli myös kaksi uutta avaruuspukua, joita on tarkoitus käyttää kuukävelyillä. Nasa aikoo viedä astronauttejaan jälleen Kuun pinnalle vuonna 2024. Kyseessä ovat ensimmäiset Nasan suunnittelemat avaruuspuvut 40 vuoteen. Ne mahdollistavat astronauttien aiempaa joustavamman liikkumisen. Pukujen lanseeraustilaisuudessa Nasa painotti, että niitä voivat käyttää sekä naiset että miehet. Kuukävelylle aiotaankin mitä ilmeisemmin lähettää ensimmäistä kertaa nainen.

”Ensimmäinen nainen ja seuraava mies menevät Kuuhun vuonna 2024”, Nasa kirjoitti Twitterissä.

Kommentti: Onneksi Suomesta ei ole kukaan vielä päässyt/joutunut avaruuteen (paitsi Pekka Lipponen, rinssieversti ja kuun varakuningas, Saparomäen voimahahmo), sillä nyt olisi jonoja sossussa, jossa vaadittaisiin kaikille mahdollisuutta avaruuskävelyyn. Nyt saa sähköpotkulaudat riittää köyhille. Avaruuspukujen kalleuden vuoksi sossun ei tarvitse korvata niitä kenellekään. Räkänokkanuorisolle riittää G-voimien olemassaolosta trendikkäät kiihdytysajot ja toisten tappaminen viritetyillä autoilla.

Avaruuskävely on lajina minulle kaikkein mieluisin. Kukaan ei hengitä niskaan ja ilkeitä koiria ei tarvitse pelätä kuten ei myöskään kuulokkeet korvillä, läpät silmillä ja huimia nopeuksia ajavia pyöräilijöitä. On lähestytty perinteistä tasa-arvoa: se, joka avaruudessa pystyy kävelemään, on kingi.

Suomi tyytyköön valtamerten suojeluun ns. kesämökkien pska-asetuksen voimalla ja ihmisten kiusaamiseen kasvisravinnolla. Pankit ovat jo tehneet osansa tälle vuosikymmenelle toteuttamalla konttoriverkon alesajon ja saattamalla p...leellisen pankkipalvelumuutoksen digiaikaan sopivaksi. Ainakin vanhukset ovat hätää kärsimässä mielivaltaisten säädöksien kanssa.

Toivottavasti valtio kehittää sakotusmenettelyä mökkien pska-asetuksia vastustavien saattamiseksi järjestykseen, kunhan muistavat vanhojen KOMEKON-maiden ja vihervasemmiston suojelusäännöt normaaleja ihmisiä vastaan. "Tämä laki/asetus ei koske Itä-Euroopan maista tuotavia kulkuneuvoja..." Avaruusjutuista ei sitten niin väliä olekaan.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa