Ämpäri,lat. Amphora

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ämpäri,lat. Amphora

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 24 Loka 2019 14:04

Harva asia suomalaisista on naurattanut niin paljon kuin ämpäri. Ämpäreitä mennään jonottamaan hyvissä ajoin viisaan liikkeen ilmoitettua, että sadalle ensimmäiselle on tarjolla tarpeellinen ämpäri.
Jopa kirkkokin on ihastunut suomalaisten intoon saada oma ämpäri. Näin teki Akaan seurakunta ja kirkko oli täydempi kuin jouluna.

Jotta olisimme paremmassa seurassa roomalaisten tapaan, niin ruma ämpäri-sana olisi kaiketi muutettava amphoraksi. Odotan aikaa, jolloin vainajan mukaan haudataan hänen lempiämpärinsä tulevien arkeologien ihmettelyä varten.

Ämpäri on ollut kansan kielessä suosittu termi: "Äly ämpärissä", "Kulkee kuin ämpäri päässä".
Poliittiset (eräs) tahot ovat myös kiinnittäneet ämpäriin mielenkiintonsa. Eräskin porukka tilasi naapurilta (taisi olle kymmeniä junanvaunulasteja) maineikkaita sinkkiämpäreitä. Niiden myynnin uskottiin pelastavan puolueen vararikolta. Samaa hersyvää ideaa käytettiin "ravihevosten" kanssa.
Hevoset menivät makkaratehtaalle ja ämpärit kai sulatettiin uusiokäyttöä varten. Suomalaisia hevoskilpailuja kirottiin raskaasti, sillä niihin ei puolueen valta ulottunut ja makkaratehdastasoiset kaakit olivat häntäpään porukkaa.

Nyt Suomi tuntuu tuskailevan muovijätteiden kanssa. Miksipä ei tehdä jätemuovista vaikkapa vanhuksille tarpeellisia levähdyspenkkejä, joiden pula ainakin marketeissa on tuntuva.
Kahden eri muovilaadun erottaminen on tavalliselle ihmiselle vaikeaa. Merkatkaa ihmeessä ne eri väreillä vaikka reunanauhan avulla.

Nyt onkin aika suomalaisen tavisperheen nostaa ämpärit näkyvästi esiin , sillä eihän amphoraa sovi piilotella. Samaan syssyyn voi laittaa jonotuskuvat ja selfiet sieltä hyllylle näytille. Ahkerimmat jonottajat pääsevät Koijärven kettinkiveteraanien kanssa kansakunnan historiaan.

Muovikassiakaan ei ole syytä häpeillä. Se oli statussymboli entisessä NL:ssa. Käyttämätön Prisman kassi saatettiin laittaa ikkunalle näytille, että on sitä oltu länsimaissa ja vielä sitä mennään toistekin.

Muutenkin tuo pakkauskulttuuri olisi viherpiiperöitten syytä ottaa tikun nokkaan: Miksi lääkkeetkin pakataan yksittäiseroteltuna muovikalvoon kun aivan hyvin voisi laittaa ne lasipurkkiin. Kai se "viisas ihminen" osaisi sieltä ottaa yhden kerrallaan, kun niin lapussa lukee?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa