Onko ulkomaisten kaukaisten kasvisten ja hedelmien tuonti turvallista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko ulkomaisten kaukaisten kasvisten ja hedelmien tuonti turvallista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Loka 2019 4:31

HS: Päivän lehti 27.10.2019 | Lukijan mielipide

Kansainvälinen kasvikauppa levittää kasvitauteja

Paraskaan tarkastustoiminta ei voi lopettaa kasvitautien leviämistä kokonaan.

ITALIAN oliivipuita on kohdannut bakteeritautiepidemia, joka uhkaa maan koko oliivituotantoa (HS 24.10.). HS:n juttu aiheesta oli ansiokas, mutta siihen on hyvä lisätä tieto, että ylivoimaisesti tavallisin kasvitautien leviämisreitti maanosasta toiseen ovat elävät kasvit.

Niitä liikkuu erityisesti kansainvälisen kasvikaupan mutta myös turistien mukana. Kaupan valvonnan ongelmana on kasvien oireettomuus tartunnan varhaisvaiheissa. Siksi paraskaan tarkastustoiminta ei voi lopettaa kasvitautien leviämistä kokonaan, ei etenkään silloin, kun poliittisilta päättäjiltä puuttuu poliittinen tahto.

Oliivipuiden bakteeritauti osoitti hyvin tämän ongelman. Taudin leviäminen Euroopan unionin alueelle oli jo etukäteen alan tutkijoiden tiedossa. Taudinaiheuttajia tiedettiin esiintyvän terveissä kasveissa. Väli-Amerikasta tulleita kahvipensaiden taimieriä oli jo pysäytetty EU:n rajalla bakteerilöydösten takia. Siitä huolimatta kasvikauppaa näiden alueiden välillä ei keskeytetty ennen oliivituhojen alkamista, koska se olisi ollut vapaakaupan periaatteiden vastaista.

Kasvikaupan valvonnan vaikeuden takia olen kollegoideni kanssa pyrkinyt edistämään ajattelua, jossa kansainvälisillä mekanismeilla motivoitaisiin kasvikauppaa käyviä yrityksiä kehittämään tuotantoketjujaan entistä vähäriskisimmiksi. Tämä olisi mahdollista esimerkiksi aiheuttaja maksaa -periaatteella kasvikaupassa. Nykyisin kasveja rajojen yli kauppaavat tahot eivät ole vastuussa liiketoimintansa aiheuttamista tuhoista. Tuhokustannusten puuttuminen kasvien hinnoista antaa kansainväliselle kasvikaupalle epäreilun edun turvallisempaa paikallistuotantoa vastaan.

Tavallisten suomalaisten on ymmärrettävä kaukaa tuotujen kasvien paikallisia suurempi kasvitautiriski. Siksi jokainen vastuullinen kansalainen jättää tuliaiskasvit hankkimatta ja suosii kotipuutarhassaankin vähäriskisempää paikallista tuotantoa.

Jarkko Hantula, metsäpatologian professori, Luonnonvarakeskus (Luke)

Kommentti: Jokaiselle matkailijalle on tuttu käsite kasvien ja siementen tuonti matkoiltaan, kielloista huolimatta.
Erään porukan vimma tuoda maahan eksoottisia hedelmiä muka terveystuotteina on kummallista. Goji-marjat, karambolat, litsit jopa banaanit ovat turhuuden ilmentymiä. Kotimainen tyrni on kallista, puolukka huolimatta thaimaalaisista kerääjistä on epätrendikästä, mustikka se vasta rahvaanomaista onkin. Olkaamme onnellisia kotimaisista sienistä kuten jalka- ja kynsisienistä. Ei todellakaan tarvita ulkomaanpellejen tuonteja!

Kasvitautien leviämisestä onkin aiheellista viherpiiperöitten ajatusmaailman mukaan syyttää YKSITYSIAUTOILUA. Sähköpyörällä tehty ulkomaanmatka, erityisesti valtameren takaisille mantereille olisi ekologinen ja viisas ratkaisu tavaramäärän supistuessa ja matka-ajan pidentyessä.
Vihannesten tuonti kaukaa Suomeen olisikin syytä tehdä purjekoneilla Greta Thunbergin ajatusmaailman mukaan. Suomesta voisi sitten viedä eläkeläisiä muualle hoidettavaksi, purjekoneella tietty.

Italian oliviipuiden kuolema huolestuttaa oliiviöljyjen käyttäjiä. Onneksi suomalaisille on tarjolla mainiota neonikotidoideilla ryyditettyä rypsiöljyä, jonka myötä saamme rääkyvät linnutkin pois häiritsemästä ihmisten rauhaa. Suomi voisi viedä tietotaitoa Italiaan, kuinka myrkyttää ympäristö mukavaksi.
Onko suomalaisten vimma viljoihin suojattu tarpeeksi? Onko ruisleipä kuidun ja kaasupäästöjen myötä ympäristöpelastus? Pitäisikö kieltää ulkomaisten viljojen tuonti? Miten käy puolalaisen rukiin tuolloin?
Pitäisikö Suomen kehittää murtovesialueittensa merivedestä tehtävän suolan tuotantoa välttämättömän leivän suolaamiseksi? Kotkassa meriveden suolapitoisuus onkin 0,001%. Ikiaikainen suolan tuonti ulkomailta on ehdottomasti kiellettävä , paitsi leivän suolatarpeisiin. Eläinten suolanuoluupussien käyttö kiellettävä ehdottomasti, koska eivät ole sitä vaatineet. Maantiesuolaus lopettava muualta paitsi pyöräteiltä.

Suomalaiset ovat vastuullista ja eläinrakasta kansaa. Haetaan Romaniasta, Espanjasta ja jopa Kiinasta söpöjä tautipesäkkeitä, joiden karanteeneista ei tarvitse välittää. Sikaruttolihan tuonti harmittaa, koska pari euroa halvemmalla saisi niin hyvää lihaa naapurista. Tullin hankkimia elintarvikenuuskijakoiria paheksutaan, koska se rajoittaa suomalaisten vapaata liikkumista ja halvan lihan hankkimista.

Tappakaa yksityisautoilu ja antakaa viherpiiperöitten hoitaa rauhassa maailman vastuullisin ilmastopolitiikka. Purjerahtilaivat kunniaan ja rahtipolkupyörien/riksojen valloitus maakulkuneuvoksi voimaan entisen liikkenneministerin neuvojen mukaiseksi valtion varoilla. Paikallissähkötehtaiden tuotantoa edistettävä voimakkaasti, jotta ilmasto pelastuu ja Greta Thunberg julistettava luterilaiseksi pyhimykseksi, vaikka viherkommunisti onkin.
Tavallista ihmistä on syytä kurmottaa eniten, koska heitä runsaslukuisin joukko.
Luonnonsuojelukettigit saatava verovapaaksi ja luonnonsuojelijoille ainakin minimipalkka, paitsi silloin kun pappa betalar!
Suomi nousuun vihanneksilla ja polkupyörillä! Lappiin ilmaisia sähköpyöriä pitkien synnytysmatkojen ( yli 400 km) kompensoimiseksi
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa