Suola syynä verenpaineeseen, lihavuus ei ole

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5821
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suola syynä verenpaineeseen, lihavuus ei ole

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Loka 2019 7:24

HS: Päivän lehti 30.10.2019 Sara Vainio HS

Verenpainetta pitäisi alkaa mitata jo kolmekymppisenä, varoittaa Aivoliitto – kohonnut verenpaine vaurioittaa aivoja luultua aiemmin
Uusimpien tutkimusten valossa näyttää siltä, että verenpainetavoitteet pitäisi saada nykyistäkin alemmas. Korkea verenpaine on riskitekijä monessa sairaudessa.

SUOMALAISTEN tulisi alkaa tarkkailla verenpainettaan jo kolmekymppisenä, kehottaa Aivoliitto. Liiton mukaan korkea verenpaine on Suomessa hyvin yleistä ja alkaa vahingoittaa aivoja jo varhaisessa keski-iässä. Tuloksena on aivojen toiminnan heikkemistä ja verenkiertohäiriöitä kuten aivoinfarkteja.
”Korkea verenpaine tekee tuhotyötään vuosikymmenien aikana, siihen pitää päästä mahdollisimman aikaisin käsiksi”, kertoo Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto Roine.
”Verenpaineen pitäminen normaalina on elintärkeä panostus aivoterveyteen.”

KORKEASTA verenpaineesta kärsii Suomessa jo puolet yli 30-vuotiaista miehistä ja lähes puolet yli 30-vuotiaista naisista, Roine kertoo. Yhteensä noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine.
Verenpaine on liian korkea, jos se on mittauksissa 140/90 elohopeamillimetriä tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.

Roineen mukaan uusimpien tutkimusten valossa näyttää vieläpä siltä, että verenpainetavoitteet pitäisi saada nykyistäkin alemmas. ”Tämä on uusi havainto. Kognitiivisen heikkenemisen suhde verenpaineeseen on aiemmin luultua jyrkempi.”
Aivoliitto pystyttää tällä viikolla noin 200 verenpaineen mittauspistettä ympäri maata kannustaakseen suomalaisia mittauksiin osana Korvaamaton kovalevy -kampanjaa.
”Mittaaminen on helppoa ja se kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti”, Roine ohjeistaa.

KORKEA verenpaine on muun muassa aivoinfarktien ja aivoverenvuotojen suurin riskitekijä, Aivoliitto kertoo. Niihin sairastuu joka vuosi noin 25 000 suomalaista. Sairastuneista joka neljäs on työikäinen.
Lisäksi tuoreessa brittitutkimuksessa on todettu, että korkea verenpaine vaurioittaa aivojen valkoista ainetta varhaisesta keski-iästä lähtien. Tämä saattaa heikentää aivojen toimintaa myöhemmällä iällä.

Lue lisää: Tutkimus: Korkea verenpaine keski-iässä vaurioittaa aivoja, seuraukset näkyvät vanhuudessa
Verenpainettaan voi alentaa elämäntapamuutoksilla, liikkumalla säännöllisesti ja pitämällä painonsa kurissa, Aivoliitto listaa. Myös kovia rasvoja ja suolaa kannattaa vältellä. Näiden keinojen lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä.

Kommentti: Miksi kukaan julkikailottajista ei uskalla sanoa mitään ruokintasuosituksien pöljyysestä?
Jos kansasta on jo puolet liian lihavia tai vaikkapa hieman ylipainoisia, niin ei kai tuo painonlisäys ole ainakaan auringon pilkkujen syytä. Olisiko elinkeinoilla "pieni" osa suolaisuuden määrässä? Suolattomuus on ravinnon pilaamista. Milloin alkaa suolakurkkujen ja suolasillien silmitön vihaaminen?

Kun nuoruuden naisenmetsästyksen jahtivaihe päättyy avioliiton onnelaan, niin lihominen alkaa. Rippipuku on sopiva testi painon noususta. "Luiden kasvaminen" eli painorakenteen muutos kertoo vain siitä, että syömisen hiilihydraattikoostumus on liian suurta, sanokoon agronomitieteilijät ihan mitä lystäävät.

Nyt kannattaisi antaa itselleen sen verran aikaa, että käy jossain noista 200 mittauspisteessä katsomassa verenpaineensa ja samalla kurkistaa myös vaakalukema. Rellukkavatsa ei ole isännyyden merkki vaan merkki hiipivästä kuolemasta, sanokoon joku puolue mitä tahansa.
Naiset syyttävät usein ylipainostyaan synnytyksiä. Onko odotusaikana sitten pakko syödä makeaa torjumaan nälän tunnetta? Kotona/töissä voisi hyvinkin tarkkailla aterian hiilihydraattikoostumusta ihan silmämääräisesti.
Kannattaa muistaa, että LEIPÄ on suurin suolan saantilähde. Suositeltu 10 palaa päivässä riittäisi melkein komppanialle suolan määrässä. Ja suolasta sen verran, että kesällä suolan tarve on suurempi hikoilun takia. Mutta Suomessapa ei siihen puututa, vaan aina samaa kaikille ja kaikissa olosuhteissa, oli sairaus mikä tahansa. Hiilihydraatti on sama asia kuin SOKERI!

Vallitseva vihervasemmistovöyhötys antanee suosituksen Välimeren ja Atlantin vesissä uimisesta, sillä siellä on vesi suolaista. Vain junalla matkansa tekevät saavat erivapauden suolavedessä pulikoimisesta, sillä usean päivän junailu vie mehut keneltä tahansa. "Uusviisaita" kannattaa kuunnella herkällä korvalla ja aivoplakki antaa unohtamisen helposti anteeksi.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa

cron