Mikä kumma sitä ylipainoa aiheuttaa kun ruokintasuositukset ovat niin älylliset?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mikä kumma sitä ylipainoa aiheuttaa kun ruokintasuositukset ovat niin älylliset?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Marras 2019 6:50

Etelä-Suomen Sanomat Kotimaa 2.11. klo 03:31

Tekonivelten tarve on lisääntynyt – ylipainoisia on yhä enemmän, ja liikakilot vaikuttavat varsinkin polviin

Tekonivelen tarve huomataan usein 65-75 vuoden iässä.
Yli 100 000 suomalaisella on tekonivel, useimmilla joko polvessaan tai lonkassaan. Vuosittain Suomessa asetetaan polviin noin 12 000 ja lonkkiin noin 10 000 tekoniveltä.
Tekonivelten tarve on lisääntynyt kuluneen kymmenen vuoden aikana. Tämä on suoraan yhteydessä siihen, että suuret ikäluokat ovat tulleet 65–75 vuoden ikään, jolloin tekonivelen tarve useimmiten huomataan, kertoo ortopedian ylilääkäri Mikko Manninen yksityissairaala Ortonilta .

Manninen uskoo, että varsinkin polvien osalta tekonivelten tarve kasvaa entisestään tulevaisuudessa.
– Ylipainoisia on yhä enemmän varsinkin nuoremmissa ikäluokissa, mikä tulee väistämättä näkymään myös tekonivelten tarpeessa. Myös lonkkiin ylipaino vaikuttaa, mutta vähemmän kuin polviin. Lonkissa korostuvat suhteessa enemmän rakenteelliset tekijät.

Tekonivelten tarpeessa suurinta roolia näyttelevät kuitenkin perintötekijät. Jos esimerkiksi omalla vanhemmalla on tekonivel, osuu tarve herkemmin myös omalle kohdalle. Kyse on siis usein synnynnäisistä, rakenteellisista asioista, mistä syystä etenkin lonkkatekonivelen tarve voi tulla jopa jo viidenkymmenen vuoden iässä.

Liikunta on Mannisen mukaan suojaava tekijä, joka pitää kehon rakenteet vahvoina ja kestävinä. Tekonivelten tarpeen ennaltaehkäisyksi paras keino onkin elämän läpi jatkuva liikunnan harrastaminen. Toisaalta hyvin aggressiivinen ja vammoille altistava liikunta voi olla jopa haitaksi. Tekonivelen tarpeen taustalla on Mannisen mukaan aina vaikea nivelrikko. Suomessa on noin 400 000 nivelrikkopotilasta, joista 250 000 kärsii merkittävästi toimintakykyä haittaavista oireista.

Leikkauksella korjataan vaikeita kiputiloja Suomen Nivelyhdistyksen erityisasiantuntija ja ortopedi Esko Kaartinen kertoo, että tekonivelleikkauksella pyritään ensisijaisesti korjaamaan vaikeita kiputiloja. Usein kiputilaan liittyy myös heikentynyt liikuntakyky. Ennen leikkaukseen päätymistä oireita pyritään lievittämään muilla hoitokeinoilla, kuten fysioterapialla ja lääkehoidolla. Jos kiputila ei helpotu tai vain hankaloituu, saattaa leikkaus tulla ajankohtaiseksi. Nivelrikon pahenemisen seuranta voi siis kestää useampia vuosia.
– Toisaalta osa hakeutuu tutkimuksiin vasta, kun nivelen tila on päässyt todella pahaksi, jolloin leikkaustarve todetaan suoraan ainoaksi järkeväksi hoitokeinoksi, Kaartinen kertoo.

Leikkausjonot vaihtelevat ympäri Suomen. Julkisella puolella jonotusajat saattavat olla jopa puoli vuotta, yksityisellä puolella leikkaukseen voi päästä kahdessa viikossa.
Kaartisen mukaan lonkan tekonivelleikkauksesta toivutaan parhaimmillaan muutamassa viikossa. Polvileikkauksesta kivuttomaksi toipuminen kestää useimmiten ainakin kuukauden tai kaksi.
– Jos tarkastellaan kaikkia ihmisille suoritettavia leikkaustoimenpiteitä, polven ja lonkan tekonivelleikkausten on todettu tuovan eniten laadukkaita lisävuosia etenkin elämän loppuvaiheissa. Ne lisäävät terveyttä ja toimintakykyä, eikä niitä pitäisi turhaan pelätä, Kaartinen sanoo.

Tekonivel kestää parikymmentä vuotta Jos tekonivel laitetaan polveen tai lonkkaan yli 70-vuotiaalle, potilas luultavasti pärjää samalla tekonivelellä loppuelämänsä ajan. Sen sijaan mitä nuoremmalla iällä tekonivel laitetaan, sitä todennäköisemmin edessä on vähintään yksi uusintaleikkaus.
Lonkissa tekonivelet kestävän parhaimmillaan noin kaksikymmentä vuotta ja polvissa noin 25 vuotta tai jopa pidempään, Kaartinen kertoo.

– Nämä ovat kuitenkin vain suuntaa antavia lukuja. Syyt siihen, miksi jollakin tekonivel kestää pidemmän ja jollakin lyhyemmän ajan, johtuvat muun muassa rakenteellisista ja liikunnallisista eroista. Kaartinen huomauttaa, että liikuntaa tulee jatkaa normaalisti tekonivelen kanssa. Tekonivel ei siis voi ikään kuin kulua loppuun ennenaikaisesti, vaikkakin erityisen aggressiiviset urheilulajit voivat olla sille haitallisia.

Ylilääkäri Mannisen mukaan uusintaleikkauksen tarvitsee kymmenen vuoden jälkeen noin 10 prosenttia lonkkatekonivelen saaneista potilaista ja noin 6–7 prosenttia polvitekonivelen saaneista potilaista. Näissä tilanteissa on yleensä kyse esimerkiksi siitä, että lonkkatekonivel menee pois paikoiltaan tai jokin lonkka- tai polvitekonivelen osista irtoaa. Myös luunmurtumat tai tulehdukset voivat aiheuttaa nivelen uusimistarpeen.
STT

Kommentti: Lihavuus näkyy tekonivelleikkauksissa. Tästä voidaan välillisesti kiittää PK-projektia ja VRN:n väsymätöntä uurastusta. VRN ei olisi mitään ilman kaupan, kuljetuksen ja varastoinnin asiantuntemusta tai eläinlääkärin ohjaavaa kättä.

Eniten ihmetyttää se, että 10 leipäpalan suositus ja yleensäkin 60% hiilihydraattisuositus lihottaa. Tulostuksen runsautta tavoitteleva suositus on kertakaikkisen IHANA, jos tykkää istua pskalla.
Eniten ihmetyttää tuo viisaiden joukko, jotka eivät näe mitää virheellistä ruokintasuosituksissa. Pitää vain juosta niin perkeleesti , leipäpala suussa poikittain.

Kukaan ei varmuudella pysty laskemaan, kuinka paljon lihavuuden kirurginen hoito, metabolian aiheuttamat sairaudet ja viemäristön älytön kuormitus aiheuttavat kansantaloudelle kustannuksia. Suomen tulisikin kiinnittää huomio Afrikan maiden tulostuskäytäntöihin, kun on oma kommissaarikin asioita hoitamassa. Älä sonni viidakkoon, sillä leijona liukastuu ja punaisen lihan saalistus voi jäädä vain vihaisen murahtelun tasolle.

Mikä on ylipainoa? Armeijassa kitistiin, jos joutui kantamaan pariakin telamiinaa metsässä. Miten olisi tuo muumimaisen vartalon 50 kilon ylipaino BMI 24-25 sijaan? Onko reppuselkäisten jatkuva tuttipulloilukaan ihan viisasta? Trendikästähän se tietysti on...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa