Kaikkonen haluaisi diabeetikot armeijaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5816
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kaikkonen haluaisi diabeetikot armeijaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Marras 2019 12:05

Iltalehti: UutisetPolitiikka 03.11. klo 6:30

Puolustusministeri Kaikkoselta yllättävä avaus: diabeetikot sittenkin takaisin armeijaan?

Asiaa esillä pitänyt, varusmiespalveluksen diabeetikkona suorittanut kansanedustaja Matias Marttinen pitää puolustusvoimien päätöstä käsittämättömänä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen on pyytänyt uutta selvitystä diabeetikoiden mahdollisuudesta suorittaa varusmiespalvelus, voitaisiinko diabeetikoille sittenkin taata myös jatkossa mahdollisuus suorittaa halutessaan varusmiespalvelus. Puolustusvoimat päätti monen diabeetikon pettymykseksi viime helmikuussa, ettei palvelukseen kelpuuttavia erikoislupia enää myönnetä.
– Kansalaispalautetta asiasta on tullut jonkin verran ja monella diabeetikolla on korkea motivaatio päästä suorittamaan varusmiespalvelus. Mielestäni asia on nyt syytä tarkastella vielä kertaalleen läpi, Kaikkonen kommentoi Iltalehdelle.

Asian nosti uudelleen pöydälle lokakuisessa täysistunnossa ensimmäisen kauden kansanedustaja Matias Marttinen (kok), joka on itse suorittanut 1-tyypin diabeetikkona varusmiespalveluksen reserviupseerikoulua myöten. Marttinen kertoo Iltalehdelle yllättyneensä positiivisesti Kaikkosen myötämielisestä suhtautumisesta asiaan.
– Näen tämän ennen kaikkea oikeudenmukaisuuskysymyksenä. Jos lääkärin puolto diabeetikkonuorelle on myönteinen, mahdollisuus astua palvelukseen tulisi edelleen säilyttää, hän sanoo.

Hoitajat eläkkeelle
Tyypin 1 diabetesta sairastavat miehet ja naiset ovat voineet vuodesta 2001 lähtien suorittaa vapaaehtoisina varusmiespalveluksen, mikäli heidän terveydentilansa on sen mahdollistanut ja puolustusvoimat on vielä antanut erillisen hyväksyntänsä. Tammikuun 2018 saapumiserän jälkeen kokeilu keskeytettiin, ja helmikuussa 2019 annettiin lopullinen lopetuspäätös.

Päätöstä on kritisoinut muun maussa Diabetesliitto, jonka mukaan aiempi menettely on toiminut hyvin ja mahdollisuus suorittaa asepalvelus vapaaehtoisena on tarpeellista diabeetikoiden tasa-arvon vuoksi.
Puolustusvoimat on perustellut päätöstä yli 15 vuoden kokeilun lopettamisesta sillä, että diabeetikkovarusmiehistä huolehtinut henkilöstö on jäänyt eläkkeelle, eikä uusia ole suunnitelmissa palkata.

– Kun puolustusvoimien resursseja on kuitenkin viime vuosina lisätty merkittävästi, minun korviini tuo kuulostaa enemmän tekosyyltä kuin aidolta syyltä. Jos tuon kokoisesta organisaatiosta löytyy tahtoa, niin löytyy myös tapa, Matias Marttinen katsoo. Hänen mukaansa puolustusvoimien ratkaisu tuntuu käsittämättömältä siihen nähden, että pitkäaikainen kokeilu on tuottanut kannustavia tuloksia.

Palveluksen on suorittanut 2000-luvulla noin 120 diabeetikkoa, joiden keskeyttämisprosentti on ollut hiukan keskiarvon alapuolella. Tiukan syynin läpi käyneet varusmiehet ovat myös olleet huomattavan motivoituneita, ja monen matka onkin kulkenut aliupseeri- ja reserviupseerikouluun asti.
– Puolustusvoimien päätöstä on vaikea ymmärtää.  Ei tätä tällaisilla perusteilla voida lopettaa, täytyy löytyä painavammat perustelut, Marttinen haastaa.

”Valtava merkitys”
Kansanedustaja sanoo ymmärtävänsä puolustusvoimien perustehtävän eli puolustuksen järjestämisen ja joukkojen tuotannon menevän yksilön edun edelle, mutta tässä tapauksessa nämä kaksi eivät sulje toisiaan pois. – On paljon nuoria, jotka eivät koe palvelusta mielekkäänä ja joiden on vaikea löytää siihen motivaatiota. Siihen nähden on käsittämätöntä, että samaan aikaan puolustusvoimat sulkee oven sellaisilta nuorilta, joilla on lääkärin puolto ja huippumotivaatio hoitaa itseään, suorittaa palvelus ja luultavasti toimia jälkeenpäin aktiivisina reserviläisinä.

Marttisen mukaan kysymys koskettaa aidosti monia nuoria ja heidän perheitään. Jo periaatteen tasolla diabeetikkonuorelle voi olla hyvinkin tärkeää, että hänellä on mahdollisuus halutessaan ja terveydentilansa salliessa hakeutua palvelukseen.
– Sillä oli omalle itsetunnolleni valtavan iso merkitys, että sain näyttää itselleni, että sairaudesta huolimatta minulla oli mahdollisuus suorittaa asepalvelus samalla tavalla kuin muilla nuorilla. Sen perusteella mitä olen muiden palveluksen suorittaneiden diabeetikkojen kanssa puhunut, väitän, että tämä kokemus on meillä yhteinen.

Uuden puolustusministerin tarttuminen asiaan tarkoittaa, että asia ei sittenkään ole vielä loppuun käsitelty. – Olen pyytänyt virkamiehiämme selvittämään vielä kertaalleen, minkälaisia resursseja diabeetikkojen palvelus edellyttäisi. Kyseessä on pääasiassa hoitohenkilökuntaa, Kaikkonen sanoo.

SAKARI NUUTTILA

Kommentti: Onhan toki varusmiespalvelussa erilaisia aloja, joissa diabeetikkokin voisi toimia. Ruokavaliohoito olisi aivan A&O, jollaista viherpiiperövasemmisto ei voi kuitenkaan suoda. Kaikille samaa sairauteen katsomatta. Raskaat metsäkeikat ovat sissimuonaannoksilla tiukkoja.

Onko 15-vuotisen kokeilun aikana tullut esiin joitakin armeijan toimia haittaavia tekijöitä? Toimistotehtävät, ruokintahuollon puoli, rättivarastot, säämiespalvelu vaikka esimerkkeinä. Ketoruokavalio tai tiukka VHH olisivat kokeilun arvoinen ratkaisu, mutta sehän ei mitenkään sovi näille "asiantuntijoille". Saattaisi diabeetikon elämänmuutokset paljastua laajemminkin ja sitä on syytä pelätä. Remissio on kamalaa hirveämpi juttu. Puhumattakaan lääkityksen poisjäännistä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa