Tekniikoita löytyy geenitesteistä alkaen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6081
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tekniikoita löytyy geenitesteistä alkaen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Marras 2019 10:19

HS: Päivän lehti 8.11.2019 | Lukijan mielipide

Riski sairastua diabetekseen voidaan todeta pikatestillä hammaslääkärissä
Tämä raskaustestin tapainen testi voidaan tehdä viidessä minuutissa ei-invasiivisesti suunestenäytteistä aina, kun potilas käy hammaslääkärissä.

LÄHES miljoona suomalaista on vaarassa sairastua diabetekseen ja sen esiasteeseen, prediabetekseen (HS 24.10.). Ylen uutisen mukaan (18.10.) tuhannet suomalaiset saavat piakkoin tietää mahdollisen riskinsä kolmeen kansansairauteemme, sepelvaltimotautiin, laskimoveritulppaan ja kakkostyypin diabetekseen.

Sairausriskit selvitettiin potilaiden geeneistä geenisirutekniikoiden avulla. Nämä analyysit edellyttävät potilaiden veri- ja/tai sylkinäytteiden keräämistä, säilyttämistä, kuljettamista ja monimutkaisia bioteknologisia ja molekyylibiologisia analyyseja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lisäksi useat yksityiset yritykset tekevät nykyään näitä geenitestejä.

Professori Markus Perolan mukaan (Yle 17.10.) geenitestianalyysien suhteen on ongelmallista, että nykyisin niitä voi teettää vain yksityisellä puolella, mikä ei ole kaikille taloudellisesti mahdollista. Tämä asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Parhaillaan selvitetään geenitestien mahdollisia hyötyjä kansanterveydelle ja julkiselle terveydenhuollolle.

Helsingin yliopiston, Husin, Tukholman Karoliinisen Instituutin ja Thessalonikin yliopiston ja Akateemisen Sotilassairaalan yhteistyönä juuri julkaistu tutkimus (Diagnostics-lehti, 2019) osoittaa, että Suomessa keksitty, patentoitu ja kehitetty ”tuolinvierussuunestetesti” on käyttökelpoinen ja toimii prediabeteksen ja diabeteksen pika-diagnostiikassa ja seulonnassa hammaslääkärin vastaanotolla. Tämä raskaustestin tapainen testi voidaan tehdä viidessä minuutissa suunestenäytteistä aina, kun potilas käy hammaslääkärissä, yleensä siis ainakin kerran vuodessa.

Pikatesti paljastaa ja seuloo hälyttäen etukäteen ja ennakoivasti diabeteksen ja iensairauden esiasteet. Kansantautiemme – etenkin prediabeteksen ja diabeteksen – riskien seulonnassa ja diagnostiikassa nämä suuneste- ja geenitestit todennäköisesti täydentävät toisiaan tulevaisuudessa.

Timo Sorsa, parodontologian professori, ylihammaslääkäri, Helsingin yliopisto/Hus,
Karoliininen Instituutti, Tukholma


Kommentti: Kun lähes kaikissa myyntipisteissä (Kesko, Sokos) on ns. kanta-asiakaskortteja, joiden avulla suurliikkeet seuraavat ostoskäyttäytymistä ja tekevät päätöksiä niiden perusteella.
Voisiko ns. HIILIHYDRAATTITASEEN ottaminen tutkimuksen kohteeksi johtaa suurempaan terveysvalistukseen kuin jonkun massiivisen geenitestin tekemisen? Jo pelkästään makeisten vuositase kertoisi paljon , jos siihen lisäksi liitettäisiin mehujen ja jugurttien osuus. Näissä lisätyn sokerin osuus on tuntuva hedelmien fruktoosin osuuden lisäksi.

Kun valtio pähkäilee sokeriverotusta, niin asia olisi helpompaa kohdistaa makroravinteisiin eli hiilihydraatteihi, rasvoihin ja proteiineihin, joiden merkinnät pakollisia tuotteen ravintoselosteessa. Hedelmissä ei kuitenkaan ole koskaan sokeripitoisuuksia ilmoitettu ja niitä kehutaan suruttomasti mm. ruokintaviisaiden taholta, ilman varsinaista rajoitusta käytön suhteen. Kilo mandariineja/satsumia hurahtaa helposti ales tv:tä katsellessa siinä missä sipsipussikin tyhjenee. Fruktoosi onkin julistettu lähes jumalallisen aineen asemaan, vaikka sen haitat maksalle ovatkin jo joidenkin (ei agronomien) tiedossa.

Ilahduttavaa on kuitenkin kaikien "propellihattujen" keksimisinto diagnostisiin välineisiin. Ehkä joskus kannattaisi kurkistaa VRN:n tiloihin , jossa kaikenmaailman autokuskit, varastotyöntekijät ja eläinlääkärit touhuavat muka ihmisen parhaaksi ruokinnan suhteen. Vain kokonaisvaltainen lihomisepidemia on saatu aikaiseksi.
Huolimatta elinvuosien pitenemisestä olisi syytä tarkkailla niitä TERVEITÄ ELINVUOSIA.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa