Sairauden alkulähde voi ollakin hammas

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5821
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sairauden alkulähde voi ollakin hammas

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 09 Marras 2019 18:21

HS: Hyvinvointi 8.11. klo 12: 13 Kaarina Malmberg HS

Monen poskiontelotulehduksen syy onkin hampaissa
– Hammaslääkäri kertoo, mistä merkeistä hammasperäisen tulehduksen voi tunnistaa
Poskiontelotulehdus voi johtua hampaan juuressa olevasta tulehduksesta. Toispuoleisista poskiontelontulehduksista jopa 70 prosenttia saattaa olla hammasperäisiä.Poskiontelotulehduksen aiheuttaja voi olla jo aikoja sitten juurihoidettu hammas, tyypillisimmin ensimmäinen yläposkihammas.

ONKO OLOSI JÄLLEEN tukkoinen, päätä särkee ja poskipäätä jomottaa? Taas poskiontelontulehdus, joka ajaa lääkärille. Poskiontelotulehduksessa poskiontelon limakalvo paksuuntuu ja onteloon kehittyy tulehdus ja limaista eritettä. Tavallisimmin sivuonteloiden tulehdus syntyy flunssan jälkitautina. Aiheuttajana on silloin jokin bakteeri tai virus, tai joskus allerginen nuha.
Moni ei tule ajatelleeksi, että toistuva, varsinkin vain toiselle puolelle tuleva poskiontelotulehdus voikin johtua hampaista. Usein hammassärkyä ei tule ollenkaan.

Hammasperäinen poskiontelotulehdus alkaa hampaan juuren ympärille syntyneestä tulehduksesta, joka leviää poskionteloon. Syynä voi olla myös vanha, juurihoidettu poskihammas.
Toispuoleisista poskiontelontulehduksista jopa 70 prosenttia voi olla hammasperäisiä.

ISO OSA POSKIONTELOTULEHDUSTEN hammasperäisistä syistä jää havaitsematta siksi, etteivät suun terveydenhoito ja poskiontelotulehduksia hoitavat lääkärit tee yhteistyötä. Terveystalon suunterveyden ylilääkärin Tanja Ketola-Kinnulan mukaan poskiontelotulehduksen syyn selvittäminen voi viivästyä, jos hampaita ei tulla ajatelleeksi. Yläposkihampaan juuri sijaitsee anatomisesti hyvin lähellä poskionteloa. Usein hampaan juuren ja poskiontelon erottaa vain paperinohut luu. Kuvassa nuolet kuvaavat suuntia, joihin hampaasta lähtöisin oleva tulehdus voi levitä.

Viiväs­tymiseen voi olla myös muita syitä. Yksi syy on se, että y­lä­pos­ki­ham­pai­den juu­reen ke­hit­ty­nyt tu­leh­dus­pe­sä­ke ei välttämättä näy edes ham­mas­rönt­genis­sä. ”Y­lä­pos­ki­ham­pai­den juuret sijaitsevat hyvin lähellä poskionteloa, ja joskus poskiontelon pohja on osittain juurten välissä. Mahdollinen tulehduspesäke voi röntgenkuvissa jäädä juurten taakse”, Ketola-Kinnula sanoo. Poskiontelon pohjan ja yläposkihampaiden juurten välissä on usein vain paperinohut luu.
Mistä sitten voi päätellä, että poskiontelotulehduksen syy piilee hampaissa?

JOS POSKIONTELOTULEHDUS tulee herkästi uudestaan ja toistuu kolmesta neljään kertaa vuodessa, ei kyse ehkä olekaan flunssan jälkitaudista. Hammasperäistä sivuontelotulehdusta kannattaa epäillä, jos ongelma on vain toisen puolen poskiontelossa. Lisäksi hammasperäisessä poskiontelotulehduksessa punktiossa ulos tuleva erite haisee todella pahalle ja on hyvin paksua.
Kaikista sivuontelontulehduksista arvioidaan kymmenen prosentin johtuvan hampaista. Toispuoleisista poskiontelontulehduksista jopa 70 prosenttia voi olla hammasperäisiä.

Usein taustalla on jo aikoja sitten juurihoidettu hammas, tyypillisimmin ensimmäinen yläposkihammas, niin sanottu yläkuutonen. ”Vielä muutama vuosikymmen sitten myös luultiin, että yläkuutosen yhdessä juuressa on vain yksi juurikanava, joka sitten juurihoidettiin. Nyt tiedetään, että juurikanavia on hyvin usein kaksi”, Ketola-Kinnula sanoo. Infektio saattaa kyteä hoitamatta jääneessä kanavassa.Tulehdus on voinut jäädä pesimään hoitamattomaan juurikanavaan, josta se aika ajoin aiheuttaa poskiontelontulehduksen.

Yläposkihampaan poiston yhteydessä poistokohdan ja poskiontelon välille voi syntyä yhteys, joka ei parane. Suun bakteerit pääsivät poskionteloon ja aiheuttavat tulehduksen muuten steriiliin poskionteloon. Miten hammasperäinen poskiontelotulehdus havaitaan ja hoidetaan?

HAMMASPERÄINEN poskiontelotulehdus voi jäädä edelleen diagnosoimatta, vaikka tekniikka ja välineet ovat kehittyneet merkittävästi viimeisen 15 vuoden aikana. ”Jos mahdollinen tulehduspesäke ei näy tavallisessa röntgenkuvassa, voidaan hampaan juuri kuvata kolmiulotteisesti kartiokeilatomografiatutkimuksessa”, Ketola-Kinnula sanoo.
Joskus hammas pitää poistaa, joskus juurihoitaa uudelleen jo aiemmin hoidettu hammas.

Näitä kolmiulotteisia tutkimuksia tehdään sekä julkisessa terveydenhuollossa että yksityisesti. Tutkimus on potilaalle kivuton ja kestää noin vartin. Myös korva-, nenä- ja kurkkulääkäreiden tekemissä kuvantamistutkimuksissa voivat Ketola-Kinnulan mukaan näkyä hampaiden juuret.
”Jos hampaista lähtöisin oleva tulehduspesäke havaitaan, tulee miettiä, kuinka tulehdus hoidetaan”, Ketola-Kinnula sanoo.

Joskus hammas pitää poistaa, joskus juurihoitaa uudelleen jo aiemmin hoidettu hammas. Jos suun ja poskiontelon välille on syntynyt hampaan poiston seurauksena yhteys, pystytään se sulkemaan kirurgisesti limakalvokielekkeen avulla. Osassa tapauksissa paranemista voidaan jäädä Ketola-Kinnulan mukaan seuraamaan muutamiksi viikoiksi. Kontrollikäynnillä varmistetaan, ettei yhteyttä enää ole.

KETOLA-KINNULA muistuttaa, että suun terveydellä on erittäin iso merkitys yleisterveydelle. Hän peräänkuuluttaa selkeitä hoitopolkuja lääkärin hoidosta hammaslääkäriin ja toisinpäin. ”Nykyään suun terveydenhuolto toimii usein harmillisen erillisenä muusta terveydenhoidosta”, Ketola-Kinnula sanoo.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa