Uutta toivoa syöpäpotilaille, tosin vasta ajan kuluttua

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5695
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uutta toivoa syöpäpotilaille, tosin vasta ajan kuluttua

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Tammi 2020 9:02

HS: Päivän lehti 22.1.2020 Niko Kettunen

Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan
– ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

Uudenlaiset immuunisolut tuhosivat lähes kaikentyyppiset syövät laboratoriossa. Hiiriltä ne taltuttivat leukemian.

SYÖVÄN immuunihoidot kehittyvät nyt nopeasti. Viime viikolla uutisoitiin suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tekemästä tutkimuksesta, jossa elimistön omat tappajasolut saatiin käymään aivokasvainten kimppuun. Aiemmin tämä on ollut mahdotonta, koska elimistö suojaa aivoja niin tehokkaasti, jopa kehon omalta puolustusjärjestelmältä.

WALESILAISEN Cardiffin yli­opiston tutkijoiden johtama ryhmä raportoi nyt Nature Immunology-tiedelehdessä toisenlaisesta läpimurrosta immuunijärjestelmän valjastamisessa syövän kimppuun. Tutkijat kloonasivat ihmisen verestä tietyntyyppisiä T-soluja eli tappajasoluja, jotka kykenivät laboratoriokokeissa tunnistamaan kaikenlaiset syöpäsolut ja tuhoamaan ne niin, että terveet solut säilyivät ennallaan. Tämänkaltaisia tappajasoluja on räätälöity aiemminkin, mutta ne ovat tepsineet vain tiettyihin syöpiin, etupäässä leukemiaan. Nyt tutkittu uusi solu voisi periaatteessa tuhota kaikki syövät. ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan. Tällaisen ei ole uskottu olevan mahdollista”, hehkuttaa immuno­logi, professori Andrew Sewell yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

LÖYDÖS perustuu niin sanottuun mr1-molekyyliin, jollaisia on kehon joka ikisessä solussa. Elimistön tappajasoluista löydettiin reseptori, joka sitoutuu juuri tähän molekyyliin kuin avain lukkoon. Se kuitenkin tuhoaa vain syöpäsolut ja jättää terveet solut rauhaan. Kokeissa mr1T-tappajasolu tuhosi soluviljelmissä keuhkosyövän, melanooman, leukemian, paksusuolensyövän, rintasyövän, eturauhassyövän, luusyövän ja munasarjasyövän.
Tuhoaja näyttää hakeutuvan syöpäsolujen kimppuun niiden poikkeavan aineenvaihdunnan takia.
Se ei koskenut terveisiin eikä muulla tavoin sairaisiin tai tulehtuneisiin soluihin, ainoastaan syöpäsoluihin.

KUN tappajasolujen toimintaa oli selvitetty soluviljelmissä, tutkijat kokeilivat niitä hiiriin, jotka sairastivat leukemiaa. Hiirten elimistöön siirretyt tappajasolut hävittivät syöpäsolut hiiriltä lähes kokonaan. Eivät täysin, mutta leukemian eteneminen kuitenkin pysähtyi ja tauti pysyi aisoissa. Löydöksellä voi olla valtava merkitys, jos siitä pystytään kehittämään hoitomuoto ihmisille. Hieman tämänkaltainen, kokeellinen täsmähoito leukemiaan on jo olemassa, mutta mr1T-solujen avulla hoitoa voitaisiin siis laajentaa muihinkin syöpiin.

Leukemiaa voidaan äärimmäisen vaikeissa tapauksissa hoitaa niin sanotulla car-T-soluterapialla. Siinä potilaalta kerätään hänen omia immuunisolujaan, T-soluja, joita muokataan geneettisesti niin, että ne tunnistavat leukemian ja käyvät ärhäkästi syöpäsolujen kimppuun. Näitä tappajasoluja monistetaan laboratoriossa ja ne ruiskutetaan takaisin potilaan elimistöön, jossa ne käyvät hommiin.
Car-T-hoitoa on kokeiltu jo Suomessakin. Se on erittäin kallista, ja siinä voi olla pahoja sivuvaikutuksia. Sen toivotaan tepsivän tapauksissa, joissa mikään muu ei enää auta.

TULOKSET ovat lupaavia, mutta tutkimus on vasta alkuvaiheessa. Tappajasoluja on kokeiltu vasta soluviljelmissä ja hiirillä. Kestää vielä pitkään, ennen kuin voidaan siirtyä ihmiskokeisiin. ”Tämä on vielä perustutkimusta, ja ollaan kaukana varsinaisen hoidon kehityksestä. Ilman muuta kyseessä on silti hyvin jännittävä löydös”, kommentoi Manchesterin yliopiston immunologian professori Daniel Davis BBC:lle. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron