Kuumat aallot, riesa muiden ohessa, jopa miehillä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5711
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kuumat aallot, riesa muiden ohessa, jopa miehillä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Helmi 2020 9:32

HS: Päivän lehti 3.2.2020 klo 6:24 Annikka Mutanen HS

Melkein puolet ihmiskunnasta kokee kuumia aaltoja, joiden syytä ei tarkasti tiedetä

Kuuma aalto syntyy, kun ihmisen jäähdytysjärjestelmä käynnistyy turhan päiten. Kuumien aaltojen mekanismia ei tiedetä tarkasti. Se tiedetään, että kehon monimutkainen lämmönsäätely menee sekaisin.

TULEE kiire kiskoa villatakki yltä. Tukala kuumuus leviää rinnalta kaulalle, kasvoihin ja raajoihin. Hiki kihoaa niskaan ja otsalle. Muutaman minuutin kuluttua lämpö haihtuu ja hiki kuivuu. Villatakki täytyy pukea takaisin. Yöllä peitto lentää syrjään ja yöpaita kaulaan. Hikeä pursuu jopa polvilumpioista. Uni ehkä ehtii tulla ennen kuin hien haihtuessa herää paleluun. Sattumanvaraiselta tuntuvan ajan jälkeen sama toistuu. Ja toistuu. Ja toistuu.

TÄMÄNTAPAISIA ovat kuumat aallot, mutta mistä ne tulevat ja miksi? Syytä ja mekanismia ei tarkasti tiedetä, vaikka kuumia aaltoja kokee elämänsä aikana melkein puolet ihmiskunnasta. Naisista 80 prosenttia saa niitä, kun estrogeenin tuotanto munasarjoissa loppuu vaihdevuosissa. Ne ja kuukautisten päättyminen osuvat yksilöllisesti 40 ja 60 ikävuoden väliin.

Joka viidennellä kuumat aallot ovat todella tiheitä tai voimakkaita. Niitä on myös nuorilla naisilla, joiden estrogeenin tuotanto loppuu munasarjojen poiston tai syöpähoitojen vuoksi. Miehet saavat niitä, jos heidän mieshormonituotantonsa ajetaan alas eturauhassyövän hoitamiseksi.
Monimutkaisten ja osin tuntemattomien mekanismien kautta estrogeeni ja testosteroni pitävät tasapainossa myös ihmisen lämmönsäätelyä, jonka keskus on aivojen hypotalamuksessa. Kun hormonit äkkiä vähenevät, lämmönsäätely menee joksikin aikaa raiteiltaan. Jos estrogeenia ei ole ollut alun perinkään, sen puutteesta ei seuraa kuumia aaltoja, sanoo synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo Turun yliopistosta. ”Joillekin voi tulla saunassa vilu.”

KUUMA aalto syntyy, kun hypotalamus käynnistää turhan takia ihmisen jäähdytysjärjestelmän. Silloin ihon mikroverisuonet avautuvat, veri virtaa niihin ja johtaa lämpöä ihon pintaan. Tästä johtuu ihon lehahtaminen kuumaksi. Samalla hikirauhaset alkavat toimia. Hien haihtuminen sitoo lämpöä ihon pinnalta ja viilentää näin ihmistä.

Turhien ja toistuvien jäähdytyskäskyjen taustalla lienee se, että kehon ydinlämpötila heilahtelee jatkuvasti hieman. Yleensä lämmönsäätelykeskus ei tavanomaisesta huojunnasta piittaa, mutta kun systeemin välittäjäaineiden ja hormonien monimutkainen yhteispeli muuttuu, lämmönsäätelykeskus alkaa reagoida pienempään lämpötilan vaihteluun. Siitä seuraa, että ihminen alkaa kokea herkemmin sekä kylmää että kuumaa. Ne saattavat myös sekoittua keskenään. ”Joillekin voi tulla saunassa vilu”, Polo kuvailee. ”Kananliha ja hikoilu tulevat ikään kuin lähemmäksi toi­siaan”, selittää Helsingin Naistenklinikan osastonylilääkäri ja Helsingin yliopiston vt. professori Tomi Mikkola.
Teoriaa pidetään uskottavana, mutta sitä ei ole Mikkolan mukaan pystytty varmasti todentamaan.

Sitäkään ei tiedetä, miksi 20 prosenttia naisista ei koe kuumia aaltoja koskaan. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan naiset joutuvat kuitenkin kärsimään vaihdevuosien kuumista aalloista keskimäärin seitsemän vuotta, jotkut yli kymmenenkin.

SILLOIN kun kuumat aallot ilmestyvät selvästi vanhemmalla iällä, nuoruudessa tai miehille, ne johtuvat jostakin muusta syystä, joka on parasta selvittää, Polo sanoo. Etenkin miehillä yöllisten hikoilukohtausten yksi merkittävä syy on uniapnea eli unenaikaiset hengityskatkot. Kuumia aaltoja aiheuttavat molemmille sukupuolille myös diabetes, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, infek­tiot, lihavuus, alkoholin käyttö ja jotkin lääkkeet.

Vaihdevuodet eivät ole sairaus vaan normaali elämänvaihe. Kuumat aallot voivat kuitenkin olla epämiellyttäviä sekä fyysisesti että sosiaalisesti. Mikäli ne pilaavat jatkuvasti yöunen, niistä voi tulla myös vakava terveyshaitta. Jos vaihdevuosien kuumat aallot haittaavat pahasti elämää, ne voidaan hoitaa tehokkaasti estrogeenilla. Se lopettaa aallot yleensä kokonaan. Polon mukaan lääkäri ei tee päätöstä siitä, tarvitaanko hoitoa, vaan päätös kuuluu potilaalle itselleen. Liikunnan, joogan ja rentoutusharjoitusten on joissakin tutkimuksissa havaittu auttavan.

HORMONIKORVAUSHOITO voi auttaa myös vaihdevuosiin liittyvään mielialan laskuun ja ehkäisee osteoporoosia, johon joillakin on suuri perinnöllinen alttius. Toisaalta estrogeeni lisää hiukan rintasyövän riskiä. Rintasyövän sairastaneille sitä ei voi antaa. Heitä auttavat jonkin verran masennuslääkkeinä käytetyt serotoniinin takaisinoton estäjät ja epilepsialääkkeenä käytetty gabapentiini.

Reippaan säännöllisen liikunnan, joogan ja rentoutusharjoitusten on joissakin tutkimuksissa havaittu auttavan, mutta perusteellisemmissa tutkimuksissa vaikutusta ei ole löytynyt. Polon mielestä nämä keinot voivat joillekin toimia, eikä niiden kokeilemisesta ole ainakaan mitään haittaa. Toisin on estrogeenia ja muita aineita sisältävien luontaistuotteiden laita. Luontaistuotteita ei ole välttämättä tieteellisesti testattu, eikä ainesosien hankkiminen luonnosta tarkoita, että ne ovat turvallisia. ”Kärpässienikin on luontaistuote”, Mikkola huomauttaa.

ESTROGEENIHOITOJEN sanotaan myös vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta yhteys ei ole yksioikoinen.
Mikkolan mukaan selvästi on osoitettu, että estrogeenihoito suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta, jos se aloitetaan vaihdevuosi-iän alussa, kun verisuonet ovat hyväkuntoiset. Myöhemmin kuusissakymmenissä aloitettu estrogeenihoito voi vaikuttaa päinvastoin, jos verisuonet ovat jo kalkkeutuneet ja jäykistyneet. Mikkolan ryhmä on tutkinut parikymmentä vuotta vaihdevuosiin liittyvien kuumien aaltojen ja estrogeenin yhteyttä sydän- ja verisuoniterveyteen.

Ilmi on käynyt, että kuumia aaltoja saavilla naisilla on joustavat, helposti laajenevat verisuonet. Se on periaatteessa terveyden kannalta myönteinen ominaisuus. Jäykät verisuonet ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.
Toisaalta Yhdysvalloissa on osoitettu, että paljon kuumia aaltoja kokeneilla on myöhemmin elämässään enemmän sydänsairauksia. Tämä viittaa Mikkolan mielestä siihen, että kuumia aaltoja kannattaa vaihdevuosissa hoitaa.

JOTKUT kokevat kuuman aallon yhteydessä myös epätavallisia sydämentykytyksiä. Perjantaina väitellyt ryhmän tutkija Hanna Lantto osoitti väitöstyössään, että yöaikaisten kuumien aaltojen aikana esiintyy muutoksia sydämen sykevälivaihtelussa ja sydämen sähköisessä palautumisessa. Se viittaa sympaattisen hermoston aktiivisuuteen, joka voi olla osatekijä rytmihäiriöissä.

Tablettimuodossa annettu estrogeeni vaikutti tutkimuksessa suotuisasti palautumisvaiheeseen. Estrogeenin parina hormonikorvaushoidossa käytetään kuitenkin keltarauhashormonia, jotta kohdun limakalvo ei ala paksuuntua, ja keltarauhashormoni vaikutti sykevälivaihteluun epäsuotuisasti.

Kommentti: Kannattaa huomata tuo miesten yöllinen hikoilu. Syynä voikin olla keuhkojen jokin sairaustila, lievänä. Onpa jopa epäilty alkavaa keuhkotuberkuloosia ja passitus röntgeniin voi olla varmistus. Kuumat aallot ja yöhikoilu useinmiten täysin normaalia. Poikkeuksellista sen sijaan on tuo naisten 20%, jotka eivät kärsi vaihdevuosiaalloista.

Hämmästyttävää artikkelissa oli , että maininta runsaasta ruisleivän syömisestä ja rypsiöljyllä läträämisestä puuttui kokonaan. Mahtoiko olla vallan valetutkimus? Myös asiantuntijatimanttikerhon lausunnot Kuopion yliopistosta loistivat poissaolollaan. Miten lie sitten runsas sokerinkäyttö, joka lobbarin mielestä estää aivojen pysähtymistä. Hikoilu kun oli johdettavissa aivojen hypothalamuksen toimintaan. Ilmeisestikin siirapissa toiminta hidastuu kuin tikku pskassa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa