Lohtutietoa ikääntyville: Ei tarvitse kaikkea muistaa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5695
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lohtutietoa ikääntyville: Ei tarvitse kaikkea muistaa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Helmi 2020 10:15

HS: Päivän lehti, Elämä, Torstai-liite 6.2.2020 Anna Tommola

Kaikkea ei kuulukaan muistaa
Aivot siivoavat muistista turhia yksityiskohtia. Asiat, joihin ei kiinnitä huomiota, eivät jää mieleen.
Juttusarjassa kerrotaan viisi tutkimustulosta valitusta aihepiiristä. Tällä kertaa aiheena on muistaminen.

1. Muistikuvat asioista ja tapahtumista hiipuvat, jos niitä ei toistuvasti palauta mieleensä. Se on normaalia: Toronton yliopiston tutkijoiden mukaan muistin ei kuulukaan säilöä aivan kaikkea. Päätöksenteko helpottuu, kun aivot siivoavat pois tarpeetonta, kenties vanhentunutta tietoa ja epäolennaisia yksityiskohtia. Aivot keskittyvät liian tarkkojen yksittäisten muistojen sijaan ikään kuin isoon kuvaan, mikä saattaa edistää joustavaa ajattelua ja sopeutumista uusiin tilanteisiin.

2. Nimi on ihan kielen päällä, mutta sitä ei saa sanotuksi. Joskus mieli jumittaa niin, että periaatteessa muistissa olevaa asiaa on hetkellisesti mahdoton tavoittaa. 1990-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan näin käy keskimäärin kerran viikossa, mutta iän myötä ilmiö yleistyy. Noin puolet kerroista hukassa ollut sana palaa mieleen alle minuutissa.

3. Etkö muista, mihin jätit avaimesi tai mitä toinen juuri sanoi? Hattarapäisyys voi johtua siitä, ettei asiasta ehkä alun perinkään päässyt muodostumaan muistikuvaa, koska et keskittynyt tilanteeseen vaan ajattelit jotain muuta.

4. Jotkut nolot, tylsät tai epämiellyttävät asiat sen sijaan muistaa, vaikka mieluummin unohtaisi. Lundin yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan ihminen voi oppia torjumaan mieleen pyrkiviä muistikuvia tietoisesti samoin kuin fyysisten impulssien hallintaa. Koehenkilöt tosin harjoittelivat vain neutraaleilla muistikuvilla.

5. Voimakkaiden muistojen torjuminen on tutkijoiden mukaan mutkikkaampaa, eivätkä mahdolliset seurauksetkaan ole selviä. Piinaava muisto voi väistyä, kun sen korvaa toisella mielikuvalla, kertoo Cambridgen yliopiston tutkimus.

Kommentti: Mahtavatko ikäkolleegani saada tästä uutisesta lohtua? Avaimet, rakkaimman perheenjäsenen rekisterinumero, syntymäpäivät, muistilappujen unohtaminen kotiin kauppareissulla, näitä riittää...

Nimien unohtelu tuntuu kaikkein kiusallisimmalta, kun yrittää tolkuttaa juttukaverilleen jonkun henkilön nimeä. Oma käsitykseni/kokemukseni on, että kun ajaa autolla noin 20 minuuttia ihan mihin suuntaan tahansa, niin nimi putkahtaa mieleen. Ehkä kyse on siitä, että aivot saavat uutta ajateltavaa ja tietokammiossa tulee tilaa sille haetulle nimelle.

Musiikin tekijöiden muistaminen tuntuu jokapäiväisessä elämässä. Toisaalta musiikki auttaa muistamaan tiettyjä juttuja, koska musiikki koostaa sanoja. " La Donna e Mobile"... Erityisesti renkutukset usein toistettuna saavat mielen raivon tilaan ja muisti ns. "parantuu". Asiasta usein sanottuna/muistutettuna (siivous/tiski) muuttuu jankutukseksi, joka muuttuu asiaa isommaksi jutuksi. Sen muistaa hyvin vuosienkin jälkeen. Onko kokemuksia?

Lähdenpä tässä keittiöön, minkähän vuoksi? No, asia paljastunee päivän myötä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa