Asiaa meille kaikille, paitsi niille, joilla on nestettä päässä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5711
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Asiaa meille kaikille, paitsi niille, joilla on nestettä päässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Helmi 2020 10:40

HS: Päivän lehti Terveys 6.2.2020 Emmi-Liia Sjöholm

Näin pissaat oikein, neuvoo erikoislääkäri – Huomaamattomat tavat voivat altistaa tulehduksille
Monet rakon toimintaongelmista ovat itseaiheutettuja,
sanoo urologian ja andrologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.
Kun aivot antavat käskyn pissata, kannattaa totella.


Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Urologian ja andrologian erikoislääkäri, seksuaalilääketieteen asiantuntija Riitta Rönkä Lääkärikeskus Aavasta:
”Vallalla olevan terveystrendin mukaan jokaisella tulisi olla vesipullo jatkuvasti mukana. Lääkärinä näen runsaan juomisen ongelmallisena, jos se johtaa siihen, että tottuu pidättelemään virtsaa. Kun rakko on jatkuvasti täynnä, se ylivenyttyy. Silloin limakalvoille voi tulla repeämiä, jolloin limakalvo on alttiimpi bakteereille ja virtsatieinfektioille.

Limakalvon repeämien lisäksi infektioiden syntyä edesauttaa se, jos rakko ei jaksa tyhjentyä kunnolla.
Virtsarakko on automaattisesti tyhjenevä elin. Kun rakko alkaa täyttyä, se lähettää signaalin aivoille. Kun menet vessaan, annat aivoissa luvan sulkijalihakselle löystyä. Mutta kun rakko on todella täysi, virtsaamislihaksella on enemmän töitä tehtävänään, eikä se välttämättä jaksa tyhjentyä kunnolla. Jäännösvirtsa on otollista elatusapua bakteereille etenkin silloin, jos rakkoon jää yli desin verran virtsaa. Ei siis kannata tottua pissahädän tunteeseen, vaan kuunnella aivojen signaaleja rakon täyttymisestä.

VIRTSATIEINFEKTIOT syntyvät, kun suoliston bakteereja pääsee nousemaan virtsateihin. Mitä suotuisampi kasvualusta rakossa bakteereita odottaa, sitä todennäköisemmin tulehdus syntyy. Tyypillisiä kuumeettoman virtsarakkotulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely ja alavatsan jomotus. Kuumeen noustessa infektio on voinut edetä munuaisiin.

Vaikka tulehduksiin taipuvaisia potilaita usein kehotetaankin juomaan enemmän, kannattaa muistaa kultainen keskitie. Useimmille riittää 1,5–2 litraa päivässä. Jos juo enemmän, tulee muistaa käydä myös pissalla normaalia useammin. Naisilla virtsaa tulee normaalisti kerralla 2–3 desilitraa. Jos jatkuvasti virtsaa yli puoli litraa, voi olla syytä miettiä, onko rakko ylivenyttynyt. ”Haukottelu auttaa ja rentouttaa sulkijalihaksen.”

MONET rakon toimintaongelmista ovat itseaiheutettuja. Runsaan juomisen lisäksi virtsarakko voi alkaa tyhjentyä huonommin myös siksi, että yrittää pissata mahdollisimman nopeasti. Kiireinen elämäntyylimme yltää vessaankin saakka. Jos yritämme suorittaa pissauksen nopeasti, saatamme puskea virtsasuihkun vatsalihaksilla, vaikka toiminnon pitäisi olla automaattinen. Puskeminen heikentää pidemmän päälle rakon luontaista taitoa tyhjentyä, ja se voi johtaa rakon kroonisiin tyhjenemishäiriöihin.
Naisen virtsasuihku kestää noin 20–30 sekuntia. Sen ajan voi hyvin istua kiireettä. Jos virtsasuihkulla on käynnistymisvaikeuksia, muun muassa haukottelu auttaa. Se saa sulkijalihaksen rennoksi.

NAISTEN kannattaa kiinnittää huomiota myös virtsaamisasentoon: älä kumarru eteen vaan istu selkä suorassa. Muista myös aina pyyhkiä edestä taaksepäin, jotta bakteerit eivät kulkeutuisi peräaukolta virtsaputken suulle.
Myös suolen toiminnalla on paljon merkitystä: ummetus voi vaikeuttaa rakon tyhjenemistä. Ruokavalio kannattaa siis tarkistaa, jos virtsatietulehdukset vaivaavat säännöllisesti, eikä muuta syytä löydy.

MYÖS seksi altistaa virtsatietulehduksille. Pahimmat sudenkuopat ovat kuitenkin helposti vältettävissä. Yhdyntää ei suositella täydellä rakolla, ja seksin jälkeen kannattaa käydä pian pissalla, koska se huuhtelee mahdolliset bakteerit virtsaputkesta. On taitovirhe harrastaa anaaliseksin jälkeen suoraan emätinyhdyntää. Välissä on tehtävä huolellinen pesu ja kondomi on vaihdettava. Hygienia tulee muistaa myös käsiseksissä.
Lisäksi kannattaa välttää alapään liiallista pesemistä, jotta ulkosynnyttimien, virtsaputken ulkosuun ja emättimen limakalvot eivät kuivu ja rikkoonnu, jolloin ne ovat alttiimpia bakteeritulehduksille. Saippuapesut ovat kiellettyjä.

Kommentti: Kaupungeissa liikkuessa ongelmia saattaa esiintyä "tyhjennyspaikkojen" puuttuessa tarpeen tullessa.
Suosittu tuttipullon kantelu repun sivutaskussa on ilmeisesti jokin sanaton koodi, joka kuuluu ns. trendeihin ja jonka merkitystä ei ymmärrä muut kuin teollisuus, joka toimittaa kalliita vesipulloja markkinoille.

Oluen rakastajat ihmettelevät joka kerta ilmiötä, jossa yksi juotu pullollinen tuottaa kaksinkertaisen määrän poistettavaa nestettä. Rasvaton maito olisi ratkaisu, sillä värjätty mauton vesi ei ole oluen kanssa samanveroinen eikä kukaan juo lasillista enempää tuota nestettä. Hullun kirjat saa vähemmälläkin.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa