Vaippaproblematiikkaa ikääntyvillä sukupuoleen katsomatta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5711
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Vaippaproblematiikkaa ikääntyvillä sukupuoleen katsomatta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Helmi 2020 6:39

HS: Päivän lehti lauantai-liite, Henkilö/Elämä 8.2. 2020 Annina Vainio HS https://www.hs.fi/paivanlehti/08022020/ ... 98353.html
Pidätyskykyongelmat voivat vaatia arjessa luovuutta erityisesti miehiltä.
Otteita artikkelista:
Tiina Vaittinen huomauttaa, että miesten vessoissa ei esimerkiksi ole roskiksia, joita naisten vessoissa on kuukautissuojia varten. Aikuisten pidätyskykyongelmat on vaiettu aihe, jolla tehdään yhä kasvavaa bisnestä Suomessa ja maailmalla. Monelle vaippa on tärkeä apuväline, jonka avulla kykenee käymään töissä ja elämään normaalia elämää, sanoo tutkijatohtori Tiina Vaittinen.
Otteita artikkelista:

Ensimmäinen mielleyhtymä vaipasta saattaa kytkeytyä monien mielissä vauvaikäisiin, mutta vaippoja käyttävät myös pidätyskykyongelmista kärsivät aikuiset. Marketin hyllyltä voi nykyään löytää jopa parikymmentä aikuisten inkontinenssisuojamallia erilaisiin tarkoituksiin. Naisten ja miesten suojat on muotoiltu erilaisiksi.
AIKUISILLE suunnatut ”vaipat”, eli viralliselta nimeltään inkontinenssisuojat, ovat niin sanottuja kulutushyödykkeitä, joita sadat miljoonat ihmiset käyttävät päivittäin ympäri maailman.

Aikuisten inkontinenssi, virtsan- tai ulosteenpidätyskyvyttömyys, voi vaihdella vähäisestä karkailusta täydelliseen pidätyskyvyttömyyteen. Aihe on täynnä likaa ja eriarvoisuutta. Vaittisen mukaan pidätyskyvyttömyys on tabu, johon liittyy usein häpeän ja pelon tunteita. Aikuisten vaippojen lonkerot ulottuvat niin taloudellisiin, poliittisiin, ekologisiin kuin eriarvoisuuteen liittyviin kysymyksiin. Ne ovat sekä paikallisia että maailmanlaajuisia.

Tabu: ulosteenpidätyskyvyttömyys on suurempi häpeän aihe kuin se, jos virtsa karkailee. ”Se voi osin johtua siitä, että uloste haisee ja näkyy enemmän ja on ihan eri tavalla terveyshaitta kuin virtsa. Sen mukana esimerkiksi leviää enemmän bakteereja ja sairauksia”, Vaittinen pohtii. Maailmanlaajuisesti noin 400 miljoonaa ihmistä kärsii virtsankarkailusta. Vaiva on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja sen yleisyys lisääntyy iän myötä.Toisen arvion mukaan alle 40-vuotiaista kuusi prosenttia ja 15 prosenttia sitä vanhemmasta väestöstä joutuu elämään ulosteenkarkailun kanssa. ”Hoivakodeissa asuvasta väestöstä jopa puolet kärsii samanaikaisesti sekä virtsan- että ulosteenkarkailusta.”

ERITYISESTI miehille pidätyskykyongelmat voivat vaatia arjessa luovuutta. Vaittinen kertoo nuoresta miehestä, joka otti häneen yhteyttä.
"Miesten vessoista ei löydy vastaavaa roskista kuin naisilla on kuukautissuojia varten. Hän kertoi kuljettavansa jätteen pois muovipussissa ja sanoi, että usein vaippa hiertää enemmän korvien väliä kuin jalkoväliä.”
Vessassa käynti voi kuitenkin olla hankalaa. Vaittiselle on kerrottu, että julkisessa vessassa saattaa joutua riisumaan housujen lisäksi myös kengät, jotta pystyy vaihtamaan alushousuja muistuttavat vaippahousut puhtaisiin.

Vakavasta inkontinenssista kärsivät saavat yhteiskunnan tukemana vaippoja kotiin kolmen kuukauden välein.
Vaippateollisuuden ennustetaan kasvavan kiihtyvää tahtia: kun vuonna 2015 puhuttiin noin 8,3 miljardista eurosta, vuonna 2021 summa nousisi 13,2 miljardiin euroon.
Pidätyskyvyn ongelmilla on monia syitä. Osa johtuu sairauksista, esimerkiksi syövästä, tulehduksellisista suolistosairauksista, diabeteksesta tai neurologisista sairauksista, kuten Parkinsonin taudista tai Alzheimerista.
Virtsan- ja ulosteenkarkailua saattaa esiintyä myös synnyttäneillä naisilla.

ONGELMAA voi hoitaa esimerkiksi ruokavalion ja elämäntapojen muutoksilla, leikkaushoidolla tai lantionpohjalihasten kuntoutuksella. Lisäksi elämää helpottaa vessapassi, joka auttaa elämistä suoliston tai rakon toiminnallisten häiriöiden kanssa. Vessapassia voi näyttää erilaisissa paikoissa henkilökunnalle – se on pyyntö päästä vessaan välittömästi. Vaikka pidätyskyvyn vajavuudesta voivat kärsiä myös nuoret aikuiset, selvää on, että aikuisten vaippojen tarve kasvaa samalla, kun väestö harmaantuu.

Suomessa vaipat voi saada terveydenhoitajan lähetteellä kuntien hoitotarvikejakelusta
”Miten inkontinenssin kanssa eletään maailman köyhimmillä alueilla, jos vaippoja ei ole saatavilla? Onko meilläkin vaippaköyhyyttä?”
Muistisairas ei ymmärrä, miksi joku koskee hänen intiimialueisiinsa vaipanvaihtotilanteessa.

Suomessa on järjestelmällistä syrjintää Euroopan unionin ulkopuolelta tulevia sairaanhoitajia kohtaan. Syrjinnästä ei vastaa mikään yksittäinen taho, vaan se on rakenteissa: esimerkiksi maahantulo- ja perheenyhdistämissäädösten sekä ammattipätevyysvaatimusten monimutkaisuudessa. Järjestelmämme palvelee rekrytointibisnestä ja isoja hoivayrityksiä, jotka voivat tuoda korkeasti koulutettuja mutta perheettömiä ja joustavasti maan sisällä liikuteltavia sairaanhoitajia hoiva-avustajan tehtäviin.
”Suomi ei valtiona edes pyri hallinnoimaan rekrytointia, vaan se jätetään ylikansallisten työmarkkinoiden tehtäväksi.


Inkontinenssi haastaa myös sukupuolijärjestyksiä. Naisten vuotavista kehoista on paljon tutkimuskirjallisuutta, miesten ei” Konfliktille saattaa altistaa se, että pidätyskyvytön muistisairas ei ymmärrä, miksi joku koskee hänen intiimialueisiinsa vaipanvaihtotilanteessa tai suihkussa.
”Hoitajat ovat usein alttiina väkivallalle, potkuille, lyönneille, puremiselle tai sille, että heitä vedetään hiuksista. Kaikki dementia ei toki aiheuta aggressiivisuutta”
”On tärkeä kysymys, kenelle kuuluu oikeus käyttää vaippaa ja ketkä pakotetaan siihen.”
Pidätyskykyongelmien tabuluonne selittyy sillä, että se haastaa ymmärrystä aikuisiän itsenäisyydestä.
”On tärkeä kysymys, kenelle kuuluu oikeus käyttää vaippaa ja ketkä pakotetaan siihen.”

VAITTINEN uskoo, että pidätyskykyongelmien tabuluonne selittyy sillä, että se haastaa ymmärrystä aikuisiän itsenäisyydestä. ”Jokaisen ihmisen pitää syödä, juoda, pissata ja kakata. Siinä kohtaa me kaikki olemme samanlaisia. Jos tarkastelemme tarpeiden hierarkiaa, inkontinenssi haastaa myös sukupuolijärjestyksiä. Naisten vuotavista kehoista on paljon tutkimuskirjallisuutta, miesten ei.”
Kunnialliseen elämään liitetään Vaittisen mukaan se, että kykenee ulostamaan ja virtsaamaan hygieenisellä tavalla. Jos siitä ei pysty huolehtimaan itse, eikä kukaan auta, lähestytään inhimillisen elämän rajoja.

Lisäksi vaippaan kiteytyy paljon ihmisyyden pelkoja. Jos menettää yksilönä kontrollin itsestään, Vaittisen mielestä kuvitellaan, että iso osa poliittisesta toimijuudesta ja uskottavuudesta murenee. ”Julkisessa keskustelussa kammoksutaan usein tilannetta, jossa ikäihmiset makaavat laitoksissa täynnä olevissa vaipoissa. Monelle se kuvastaa vanhuuteen liittyviä pelkoja ja sitä, että elämällä ei ole enää arvoa.” ”Vanhushoivan tilaa on korjattava, mutta samalla on purettava inkontinenssin stigma. Arvokas elämä ei määrity sen mukaan, käyttääkö ihminen vaippoja vai ei.”

Kommentti: Nyt taisi tutkija Vaittinen sohaista muurahaispesää. Paperi- ja selluteollisuuden lakot tai tuotantovaikeudet haastavat suomalaisen erään avaintuotannon toimivuuden. Hygieenisyys , toimitusten luotettavuus, vanhushuollon osaaminen, eläkkeiden pienuus, kaikki nuo haastavat järjestelmämme.

Vaippojen aiheuttamat infektiot tulisi kartoittaa huolella. Onko pelkkä pesu viikon tai kahden välein riittävää? Tarvitaanko pesurituaaleihin enempi koulutusta kuin palokunnan letkuryhmällä? Miten ensimmäisen lapsen synnyttänyt äiti osaa pestä lapsensa ilman kolmen vuoden koulutusta, uskontoa, laulua, liikuntatunteja ja maantietoa?

Hieno artikkeli meille yli 50-vuotta täyttäneille. Ajatuksia ja toivottavasti pelkojen hälvennyksiä tulevaisuuden pakollisista asioista. Itsensä lopettaminen ei ole ratkaisu vaippahäpeään!
Tulevaisuudessa saamme iloita aikuisten "Bamperseista", joiden avulla saatamme tehdä kuperkeikkoja pikkulasten tapaan.(Tämä siis mainoksen antama kuvitelma)
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa