Hengitystekniikoista apua jopa kivun lievitykseen, unettomuuteen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5698
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hengitystekniikoista apua jopa kivun lievitykseen, unettomuuteen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Helmi 2020 10:12

HS Tiede, Fysiologia https://www.hs.fi/tiede/art-2000006399984.htmlakta Tanja Vasama HS

Urheilijat ja poliisit keskittyvät hengitystekniikoiden avulla
Ote artikkelista

POIMINTA:
Tekniikoita rauhoittumiseen

Palleahengityksessä huomio keskittyy nimensä mukaan palleaan. Kun ilmaa vedetään sisään, laajenee ennen kaikkea vatsa ja vasta sitten rinta. Omaa palleaa voi tarkkailla laittamalla toisen käden vatsan ja toisen rinnan päälle. Toinen yksinkertainen periaate on kymmenen sekunnin hengitysrytmi. Siinä hengitetään viisi sekuntia sisään ja viisi ulos. Kymmenen sekunnin sykliä voi kokeilla myös niin, että hengittää neljän sekunnin ajan sisään ja kuusi sekuntia ulos.

Vuorosieraimin hengitettäessä oikea ja vasen sierain peitetään vuoron perään sormen avulla. Tekniikasta on erilaisia versioita. Sierainta vaihdetaan esimerkiksi niin, että vasemman sieraimen sisäänhengitysvaiheen jälkeen ulos hengitetään oikean sieraimen kautta. Sen jälkeen myös sisään hengitetään oikealla, ja uloshengityksellä sierain taas vaihtuu.

Jos murheet herättävät aamuyöstä, ajatuskulut voi tutkijoiden mukaan katkaista myös niin, että keskittyy hengittämään rauhallisesti ja suuntaa tarkkaavaisuuden vuoron perään kaikkiin ruumiinosiin. Harjoituksen voi aloittaa vaikka vasemman jalan pikkuvarpaasta ja kohdistaa sen jälkeen ajatukset yksi kerrallaan muihin varpaisiin, jalkaterään ja loppuosaan vasemmasta jalasta. Sen jälkeen vuorossa on toinen jalka, jonka jälkeen kehossa siirrytään vähitellen ylöspäin aina päälakeen saakka.

Kommentti: Olen joskus lukenut unettomuuden torjuntaan vaikuttavan syvähengityksen vaikutuksista. Ohjeena oli 10 syvähengitystä , jotka lasketaan. En ole muistaakseni koskaan päässyt siihen kymmenenteen asti, vaan olen unten mailla jo 6 tai 7 kohdalla.
Ilmiön taustalla lienee hyperventilaatio-ilmiö, joka vastaa ihmisen haukottelua tietoisesti. Kakarana tuli kokeiltua ns. "pikkutaivas-ilmiötä". Tuolloin hengitettiin voimakkaasti ilmaa sisään ja ulos ja sen jälkeen kaveri Heimlichin otteella puristi ns. jäännösilman ulos-> Taju meni. En suosittele kokeilemaan muuta kuin tuota alussa mainitsemaani syvää hengitystä nukkumisen avittamiseksi.

Ihmisen kiihottuessa joskus äärimmilleen, saattaa ilmetä hyperventilaatiota ja ihminen ei hallitse itseään. Silloin paperipussitekniikka auttaa hiilidioksiinitason nostossa ja tolkun palauttamisessa.

Jörn Donnerin sanoja mukaillen : "Hengitys kannattaa aina, muuten kuolema korjaa..."
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa