Mänty, Wunderbaum ja kaikkea muitakin juttuja

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5695
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mänty, Wunderbaum ja kaikkea muitakin juttuja

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Helmi 2020 17:18

YLE Luonto 16.02. 2020 https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/0 ... aikutukset
Ote tekstistä:
Pihka parantaa haavoja ja vähentää antibioottien tarvetta

Sahattu oksantynkä erittää pihkaa. Puu erittää vauriokohtaan pihkaa, joka suojaa puuta bakteereilta.
Jo muinaisessa Egyptissä vainajien palsamoinnissa käytettiin havupuun, todennäköisesti männyn pihkaa. Kun pihka sekoitettiin öljyyn, se toimi antibakteerisena aineena ja esti siten ruumista hajoamasta.

Kuusenpihkaa on Suomessa käytetty kansanlääkkeenä vuosisatojen ajan. Viime vuosina sen parannusvoima on todistettu myös lääketieteellisesti. Pihka estää haavojen tulehtumisen ja parantaa jo tulehtuneet haavat. Se käyttäytyy antimikrobisesti jopa sairaalabakteereita kohtaan.
Suomessa on kehitetty eläinrehu, joka sisältää mäntyöljystä erotettuja antimikrobisia eli pieneliöitä tuhoavia raaka-aineita. Kun siipikarjalle syötetään tällaista pihka-aineita sisältävää rehua, ne saavat suojan tulehduksia vastaan, jolloin antibioottien tarve vähenee.

MITÄ ON PIHKA? Bakteerit kuolevat puupinnalla. Männyn sydänpuusta haihtuu yhdisteitä, jotka ovat bakteereille haitallisia, mutta ihmiselle terveellisiä. Puun arvostus rakennusmateriaalina on kasvanut, ja hirsitalot tunnetaan hyvästä sisäilmasta. Puun terveysvaikutuksia on kuitenkin tutkittu vielä varsin vähän.
Tutkijoita kiinnostavat erityisesti puun antibakteeriset eli bakteereja tappavat ominaisuudet.

Suomalaistutkimus on selvittänyt, miksi bakteerit kuolevat puupinnalla. Puun antibakteerisuuden taustalla ei ole mikään yksittäinen aine, vaan monen tekijän yhteisvaikutus. Puun erilaiset haihtuvat orgaaniset yhdisteet, kymmenet erilaiset uuteaineet ja kuituja yhteen sitova ligniini ovat antibakteerisia.

Esimerkiksi puinen leikkuulauta on hygieenisempi kuin muovinen, koska puun pinta kuivuu nopeasti, jolloin se on epäedullinen kasvualusta bakteereille. Puun uuteaineet ovat kohtuullisen tehokkaita jopa sairaalabakteereja vastaan. Tutkimuksessa havaittiin, että mänty on hieman kuusta antibakteerisempaa.

Kommentti: Puusta on todella moneksi. Tekstissä oli maininta HIRSIPUUSTA, joka ei liene tarkoittanut ihmisen ripustuslaitetta vaan rakennustarviketta.
Puun kaarnan ja puun välissä oli nilaa eli pettua. Kelpo kuituaines tulostamisen runsauteen viljan ollessa tiukoilla.
Saarijärven Paavokin sai "ylhäältä" ohjeen panna puolet petäjäistä...

Oulun yliopiston saavutuksena pihkasalva lienee saamassa Turun mieheltä puoskarituomion, koska ei ole lääketehtaan kehittämä voide, jolla parannetaan ihmisiä. Ehdotankin turkulaisten vastaiskuksi tulitikkujen kieltämistä kaupungissa, koska historia todistaa niiden käytön olevan siellä vastuutonta.

Joka kerran on viettänyt hirsimökissä hiukankin aikaa, on voinut todeta siellä olevan ilman raikasta, helposti hengitettävää ja melkoisen hyttysvapaata. Hirsimökki on siis niin hieno keksintö, että se on syytä asettaa EU-direktiiveille altiiksi eli kieltää ilman vaikkapa kreosoottikäsittelyä. Eihän toki voi olla sallittua ihmisten viihtymistä ilman teollisuuden myötävaikutusta.

Puusta voi myöskin saada kaikenmoisia tarveaineita: kuusen kerkät (tee) , katajan marjat (GIN) , joulukuuset ja joulupuut, havuseppeleet, hautojen sisäpinnoitukset, hiihtolatujen pinnoitukset (perkele), juhannuskoivut, tammenterhot (pienien miestenalkujen ritsa-ammukset), pihlajanmarjat (hyytelö, SORBUS, tilhien eväs), koivujen ja vaahteroiden mahla, pirttiviljely lienee juuri hirsitorpista kehitetty tuotantomuoto, keksi itse lisää.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa