Puunjalostusteollisuus erikoistuu, nanosellu vuorossa haavasiteeksi

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5711
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Puunjalostusteollisuus erikoistuu, nanosellu vuorossa haavasiteeksi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 17 Helmi 2020 6:49

HS: Päivän lehti 17.2.2020 Antti Autio STT

UPM ryhtyy valmistamaan nanosellupohjaisia haavasidoksia
Myyntilupa Eurooppaan on saatu. Yhtiö etsii parhaillaan jakelijaa uudelle tuotteelle.
Palovammojen hoitoon kehitettyä uutta erikoislaastaria esiteltiin Jorvin sairaalassa Espoossa 12. helmikuuta.

METSÄYHTIÖ UPM on kehittänyt nanosellupohjaisen haavasidoksen yhdessä Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskuksen kanssa. Sidosta käytetään ihonsiirrehaavojen hoidossa. Etuna on muun muassa se, ettei sidosta tarvitse vaihtaa haavan parantumisen aikana.

FibDex-tuote on saanut CE-merkinnän, eli sitä voidaan myydä kaikkialla Euroopassa. ”Nyt me etsimme jakelijaa, koska myynti tulee tapahtumaan jakelijoiden kautta”, kertoo johtaja Pekka Hurskainen UPM:ltä.
FibDexiä valmistetaan UPM:n tutkimuskeskuksessa Lappeenrannassa. Raaka-aine on koivusellua, joka tulee UPM:n tehtaalta Pietarsaaresta. ”Kun olemme panostaneet tähän tuotteeseen, niin odotamme luonnollisesti, että siitä tulee merkittävää liiketoimintaa”, Hurskainen sanoo.

Ihonsiirrettä käytetään palovammojen hoidossa, jolloin palovammakohtiin siirretään tervettä ihoa toisaalta kehosta. Ihonsiirrehaavat syntyvät, kun tervettä ihoa höylätään irti esimerkiksi potilaan selästä.
Tulevaisuudessa FibDexiä voidaan käyttää myös esimerkiksi toisen asteen palovammojen ja leikkaushaavojen parantamiseen. Käyttökohteiden laajentaminen tapahtuu kliinisten tutkimusten kautta. Jokainen uusi käyttökohde vaatii omat CE-merkintänsä.

UPM:LTÄ on tullut jo toinen nanosellupohjainen tuoteperhe. GrowDex-hydrogeelien ensimmäinen solukasvatukseen soveltuva tuote tuli markkinoille viisi vuotta sitten ja tuorein 3D-painatukseen kehitetty tuote tammikuun lopulla.
Nanosellun perusominaisuudet mahdollistavat käytön lukuisissa eri kohteissa, joissa vaaditaan keveyttä ja lujuutta. Hurskaisen mukaan UPM on valinnut biolääketieteen sovellukset, koska yhtiö näkee siellä hyvin mielenkiintoisia kasvumarkkinoita.
Nanosellu on hyvin pieniksi osiksi pilkottua tavallista sellua. Silloin siitä tulee geelimäinen tuote. Hydrogeelissä pystyy siirtämään soluja paikasta toiseen.

HELSINGIN yliopiston biofarmasian professori Marjo Yliperttula kertoo saaneensa idean vuonna 2008, kun hän halusi kasvattaa nanosellussa hydrogeeliä. UPM lähti juoneen mukaan. ”He antoivat minulle kokeiltavaksi hydrogeeliä. Missä tahansa me kokeilimme sitä solukasvatuksessa, yllättävän hyvin se onnistui”, Yliperttula kertoo. Hänen mukaansa FibDex on tuotteena nanoselluloosasta valmistettu kalvo, jonka pinta on lähes kuiva. Se toimii ikään kuin keinorupena.
FibDex laitetaan vain kerran haavakohtaan. Kun iho on kasvanut takaisin, kalvo irtoaa itsestään. Tämä on etu, sillä jos tuote vaatii haavasidoksen vaihtamista, hoidettavasta haavasta voi irrota kudosta.

HELSINGIN ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin palovammakeskuksen ylilääkäri Jyrki Vuola kertoo, että GrowDexiä käytetään lähinnä tutkimustarkoituksiin. Sitä käytetään laboratorioissa, mutta ei potilastyössä. Sen sijaan FibDexiä on voitu testata potilailla kliinisesti. ”Tämä on osoittautunut hyväksi tuotteeksi. Lopulliset edut ja haitat selviävät vasta, kun tuotetta on käytetty kliinisesti pitempään”, Vuola arvioi.

Hänen mukaansa erilaisia haavanhoitotuotteita on markkinoilla paljon. Myös nanosellupohjaisia tuotteita on, mutta ne ovat eri tavalla valmistettuja kuin FibDex. ”Mikään niistä, kuten mikään muukaan haavasidos, ei ole täydellinen”, Vuola sanoo.

Kommentti: Aikoinaan Teknisen korkeakoulun tutkimusryhmä kehitteli puusta uuden tuotteen, ilmeisesti jotain nanosellun (ligniini) tapaista ainetta. Kun toimittaja kyseli , oliko tukijoita, niin vastaus oli, että ei tukijoita vaan vastustajia. PUUNJALOSTUSTEOLLISUUS mainittiin ensimmäisenä vastustajana keksinnölle.

Ilmeisestikin aika on muuttunut. Sittemmin on saatu tuotteita sertifioitua ja kehiteltyä: pihkasalva, ligniini mm.
Tämä uusi nanosellupohjainen haavanhoitotuote, keinorupi, on mitä ilmeisimmin huipputuote, joka myös armeijoiden käyttöön. Toivottavasti tuote saa siivet alleen ja toimialasta/tuotteesta tulee kannattava ja laajalti käytetty.

Kemiallinen metsäteollisuus on näköjään muuntumassa joidenkin erikoistuotteiden kehittelijäksi. Olkoonpa esimerkkinä maailmalla yhä huimemmin kasvava vaippateollisuus. Voi vain kuvitella pikkulasten ja vanhusten/sairaalapotilaiden tarpeita vaipoille maailman vaurastuvissa maissa. Suomella on nyt aivan erikoisasema kemiallisen puunjalostusteollisuuden tuotteiden kehittelyssä. Uskallusta toivottavasti riittää, sillä muovi on tiensä päässä kunhan lehmät Suomesta saadaan ensin tapettua.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa