Diabetes ja koronan riski

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5711
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Diabetes ja koronan riski

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Maalis 2020 10:43

Iltalehti: Uutiset Koronavirus 19.3. klo 05:02 Heljä Salonen

Suomessa puoli miljoonaa diabeetikkoa - jokainen voi pienentää omaa ja läheisensä koronariskiä
Diabeetikot kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, mutta riskin suuruus vaihtelee eri ihmisillä.
Diabeetikot sairastavat keskimäärin muita useammin koronavirusinfektion vakavan tautimuodon, mutta suurin osa diabeetikoista saa kuitenkin taudin lievän muodon. Ikä ja muut sairaudet kasvattavat riskiä.

Diabeetikoiden ja heidän läheistensä kannattaa noudattaa viranomaisten ohjeita nyt tarkasti. – Meillä on jonkun verran tietoa koronavirusinfektion vaarallisuudesta Kiinan epidemian kautta, kertoo erikoislääkäri Anu Heikkilä Diabetesliitosta. – Kiinassa on ilmoitettu noin 7-8 prosentin kuolleisuus, jos sairastaa diabetesta. Tämä luku on laskettu koronatestauspositiivisista. Asiaa mutkistaa kuitenkin se, että emme tiedä, keitä kaikkia Kiinassa on testattu.
– Emme tiedä, voiko Kiinan lukuja soveltaa suoraan suomalaiseen väestöön, Heikkilä sanoo.

Näin ollen diabeetikoiden todellisista riskeistä koronaviruksen suhteen ei voida esittää mitään tarkkoja prosenttilukuja. Emme tiedä sitäkään, sairastuvatko diabetesta sairastavat muita useammin koronavirusinfektioon, mutta näyttää siltä, että diabeetikot sairastavat muita useammin koronavirusinfektion vakavan taudinmuodon.
– Toisaalta diabetes sairautena on hyvin yksilöllinen. Tämä yksilöllinen taudinkuva vaikuttaa mahdolliseen riskiin sairastua sekä siihen, kuinka vaikean taudinkuvan sairastunut saa, Heikkilä sanoo. Omasta lääkityksestä huolehtiminen on diabeteksessa hyvin tärkeää.Omasta lääkityksestä huolehtiminen on diabeteksessa hyvin tärkeää.

Ikä, diabetes ja perussairaus
Diabeetikolla veren glukoosin tavanomaista korkeampi taso voi Heikkilän mukaan heikentää elimistön puolustuskykyä virusinfektioille ja myös mahdollisille jälkitaudeille. Lisäksi diabetesta sairastavista lähes puolet on yli 65-vuotiaita ja heillä on usein myös muitakin sairauksia, kuten sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa.
– Nämä itsessään jo ilman diabetesta ovat riski, Heikkilä toteaa. Karkeasti voidaan ajatella, että diabeetikoista suurin riski saada vakava taudinmuoto koronaviruksesta on lähinnä kahdella potilasryhmällä.
Heitä ovat ikädiabeetikot, joilla on perussairauksia ja sekä kaikki ne tyypin 1 että 2 diabetesta sairastavat henkilöt, joilla on lisäksi munuais- tai sydänsairautta. Myös korkea glukoositasapaino kasvattaa riskiä.

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että mitä nuorempi diabeetikko on ja mitä vähemmän hänellä on kroonisia sairauksia, niin sitä pienempi on hänen riskinsä saada koronaviruksesta vakava tauti. – Ja kannattaa muistaa, että suurin osa diabetesta sairastavista saa niin lievän taudin, että he pystyvät sairastamaan taudin kotona, Heikkilä lisää.
Koronavirukset leviämisen hidastaminen on nyt oleellista.Koronavirukset leviämisen hidastaminen on nyt oleellista.
Koronavirukset leviämisen hidastaminen on nyt oleellista.

Ohjeet kuuluvat kaikille
Koska diabetesta sairastava kuuluu riskiryhmään, hänen ja hänen läheisensä kannattaa noudattaa tarkasti viranomaisen antamia ohjeita. Tämän hetken tietojen valossa koronavirus voi tarttua myös täysin oireettomalta ihmiseltä toiselle. Edelleen näyttää kuitenkin siltä, että eniten tartuntoja on saatu oireisilta henkilöiltä.
– Koska meillä kaikilla todennäköisesti on jokin henkilö, joka kuuluu riskiryhmään joko iän tai kroonisen sairauden vuoksi, kehotan meitä kaikkia todella noudattamaan annettuja ohjeita, Heikkilä muistuttaa.

Diabetesliiton sivujen mukaan noin 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta. Heistä noin 50 000 on tyypin 1 diabetesta ja noin 400 000 tyypin 2 diabetes. Lisäksi Suomessa arvioidaan olevan jopa 100 000 diagnosoimatonta tyypin 2 diabeetikkoa.
Lue uusimmat uutiset koronasta täältä.

Kommentti: Toivottavasti et noudata Diabetesliiton sokeri/hiilihydraattisuosituksia, sillä pelkästään ne vievät sinut ennenaikaisesti hautaan ilman koronaakin.
Heitä myös roskiin "suuren tietäjän" Pekka Puskan ohjeet 10:stä ruokailusta ja 10:stä ruisleipäpalasta .
Diabeetikon paras lääkitys eli remissioon tautinsa saaminen perustuu VHH:n ja ketogeeniseen ruokavalioon. Kannattaa muistaa, että em. ruokavaliot eivät ihan kaikille jostain syystä sovi, sillä ketoosin pelko voi ahdistaa.

Ketoosi ei ole sama asia kuin KETOASIDOOSI, joka hengenvaarallinen tila. Ketoaineet ovat aivojen parasta energiaa, ei suinkaan Fogelholmin ehdottama ja mainostama sokeri. Aivot eivät pysähdy sokeripulaan vaan maksan toimimattomuuteen eli glukoosin valmistus kaikista makroravinteista jostain syystä ei toimi.

Koitapa pärjäillä taudistasi huolimatta ja muista valtakunnan tärkein ohje: KÄSIHYGIENIA.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kalakukko ja 4 vierailijaa