Immuunipuolustus ja ikä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5711
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Immuunipuolustus ja ikä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Maalis 2020 8:49

HS: Terveys 25.3. klo 7:09 Mielipide|Vieraskynä

Immuunipuolustus heikkenee iän myötä
Riski kuolla koronaviruksen aiheuttamaan infektioon on yli 70-vuotiaalla suurempi kuin nuoremmilla, vaikka iäkkäällä ei olisi perussairauksia.

KORONAVIRUSEPIDEMIAN hidastamiseksi käynnistetyt toimet ovat sisältäneet määräyksiä ja suosituksia, jotka kohtelevat ihmisiä iän mukaan eri tavoin. Perusteluna tälle on sairastuneiden kuolleisuuden merkittävä lisääntyminen yli 70-vuotiailla. Tähän yleisesti liitetty syy on, että perussairaudet yleistyvät iän karttuessa. Merkittävän osan kuolleisuudesta selittää myös immuunipuolustuksen ikääntyminen.

IHMISEN elimistö puolustautuu mikrobeja vastaan monin tavoin. Yksi osa puolustusta on terveen ihon ja limakalvojen tiiviin solukon muodostama muuri. Toinen osa on luontainen immuniteetti, jossa veren valkuaisaineet sekä kaavamaisesti toimivat veren ja kudosten solut toimivat lähes kaikilla ihmisillä samalla tavalla kerrasta toiseen. ­Virusinfektioiden torjunnan kolmas ja tärkein osa on hankittu, puolustussolujen välittämä immuniteetti. Ikääntymisen myötä kaikissa kolmessa puolustuksen osa-alueessa tapahtuu muutoksia.
Tiedämme, että koronaviruksen aiheuttamassa hengitystieinfektiossa kuolleisuus lisääntyy iän mukana: 70–79-vuotiailla kuolleisuus on noin 8 prosenttia, yli 80-vuotiailla jo noin 15 prosenttia. Kolme merkittävintä syytä ikään liittyvään kuolleisuusriskin nousuun ovat perussairaudet, sairauksiin liittyvät lää­kitykset ja immuunipuolustuksen ikääntyminen.

MERKITTÄVIMPIÄ koronakuolleisuuteen vaikuttavista perussairauksista ovat sydän- ja verisuonisairaudet, hengitysteiden toimintaa heikentävät sairaudet ja immuunipuutosta aiheuttavat sairaudet. Nämä selittävät kuitenkin vain osan riskistä, koska esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen ja verenpainetaudin aiheuttama vakavaan koronavirusinfektioon sairastumisen riski vaikuttaa olevan ”vain” noin kaksin- tai kolminkertainen.

Immuunipuutosta aiheuttavien lääkkeiden käytön aikana puolustussolujen määrä vähenee tai niiden toimintakyky heikkenee, mutta merkittävää immuunipuutosta ­aiheuttavia lääkkeitä käyttää alle kolme prosenttia väestöstä, eikä määrä lisäänny oleellisesti yli 70-vuotiailla. Vaikuttaakin siltä, että korkeintaan 50 prosenttia – ja todennäköisesti osuus on selvästi pienempi – ikäihmisten koronakuolleisuudesta selittyy perussairauksilla tai immuunipuutosta aiheuttavalla lääkityksellä.

Hyvä esimerkki iän myötä heikkenevästä immuunipuolustuksesta on vyöruusu: se on virusinfektio, jossa yleensä lapsena sairastetun vesi­rokon jäljiltä hermosoluja sisältäviin kudoksiin jää vuosikymmeniksi taudin aiheuttaneita viruksia. Kun puolustussolujen toiminta iän myötä heikkenee eivätkä puolustussolut pidä viruksia kurissa, piilossa olleet virukset voivat aiheuttaa kivuliaan ihotulehduksen, vyöruusun.

ON vaikea määritellä ihmisikää, jonka jälkeen immuunipuolustus alkaa merkittävästi heikentyä. Prosessi ­alkaa noin 65 ikävuoden tienoilla ja kiihtyy siitä eteenpäin. Immuunipuolustuksen heikkenemisen alkamisikä ja heikentymisvauhti vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti. Vanhemmiten immunologisia reaktioita on tarkoituksenmukaista hillitä, jottei syntyisi immuunireaktioita aiempaa herkemmin vaurioituvia kudoksia vastaan. Puolustussolujen toimintakykyisyyttä ei ole ainakaan nykyisen tiedon valossa mahdollista päätellä henkilön ruumiillisen kunnon tai henkisen vireyden perusteella.

MONET hyväkuntoiset ikäihmiset ovat olleet hämillään, kun heitä on kehotettu rajoittamaan liikkumistaan ja välttämään lähikontakteja. Kiinan ja Italian koronavirus­epidemioista saadut tiedot kuitenkin osoittavat kiistatta, että iän ­mukana kasvava riski kuolla koronaviruksen aiheuttamaan infek­tioon ei liity vain perussairauksiin vaan ikääntymiseen sinänsä. Immuunipuolustuksen tilaa ja sen ikääntymisen vaikutuksia ei voida arvioida ihmisen ulkoisen olemuksen tai kunnon perusteella, eikä ­kukaan meistä pysty ennustamaan, ketkä perusterveistä vanhemmista ihmisistä ovat suurimmassa vaarassa saada vakavan infektion.

TERVEYSVIRANOMAISTEN ja hallituksen ikäihmisille osoittamat ohjeet ja velvoitteet ovat perusteltuja, ja jokaisen tulisi niitä noudattaa – niidenkin, jotka tuntevat olonsa nuorekkaaksi.

Sakari Jokiranta ja Seppo Meri
Jokiranta on lääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian dosentti Helsingin yliopistossa. Meri on immunologian professori Helsingin yliopistossa.


Kommentti: Miksi suomalaiset ovat NYT hipihiljaa, vaikka maassamme on aikojen alusta keksitty RUISLEIPÄ? Onhan kuidun merkitys aivan merkittävä, sillä suosituksen mukainen syöminen (10 x /pv) pitää ihmisen jatkuvassa liikkeessä WC:n/metsäpusikon ja normaalin valveillaolon tilassa.

Kun ennen pantiin kissat multaan ja sitten keksittiin niistä tehtävän SUVIKULTAA (Paasivaara Oy), niin suomalaisista tuli hetkessä maailman mittakaavassa "panttereita", joihin ei kuulemma edes transrasvat kyenneet vaikuttamaan. Kissojen vähäisyydestä johtuen teollinen tuotanto siirtyi käyttämään luontoa tuhoavaa rypsiöljyä (neonikotinoidit).
Ja "viisaat" ylistävät toimeksiantajiensa käskystä margariinien terveysvaikutuksia.

Idioottiliikunta on vallannut suomalaisten mielet. Lähes kaikilla on pipa päässä ja merkkiverkkarit yllään osoituksena urheilullisuudesta. Kunto ei kuitenkaan jostain syystä kohene vaatetuksella. Lakana/verhokauppias Berner esittelikin kuningasideansa, että valtio kustantaisi kaikille sähköpyörän liikkumisen lisäämiseksi. Liikuntaahan sähköpyörä ei edistä. Saastuttavaa mopoa ei kiitelty samansuuntaisesta liikkumisesta. Jaakko Tepon laulu mopetin tarakalla istuvasta Pamelasta on saanut viileän vastaanoton.

Suomessa ei kehdata kertoa lenkkipoluille kuolleista miehistä. Jokunen idiootti saa herätyksen jossain 50 -vuotispäivän kieppeillä ja alkaa ns. omatoimisen liikunnan hengenmenon uhallakin. Prognoosi toteutuu ja henki menee. Kela ja työeläkekassat kiittävät.

Ihmisen asteettainen solukuolema huolimatta siitä, että solujen uusiutuminen on jatkuva prosessi, saa immuunipuolustuksemme heikkenemään. Upein ohje on kuitenkin turkulaisten STRIP-ryhmän ehdotus, että pienten lasten imetystä ei saisi jatkaa yli 6 kk. Tappavan eläinrasvan (äidinmaidon) antaminen lapsille ei ole elinkeinon edun mukaista. Terveellistähän tuo on, mutta pskat siitä. Elinkeino rulettaa.

Kuopiossa eräs Ursula käy väsymätöntä kamppailua D-vitamiinia vastaan ja Turun Knutte ajaa vastarannan kiiskien kanssa samaa agendaa. Ainoa D-vitamiinin julkinen puolustaja oli prof. Ilari Paakkari, joka kumosi Suvi Virtasen ja Christel Lambert-Allardin länkytykset D-vitamiinin vaarallisuudesta 6-0. Kaikkihan muistamme myös kansansairauskottorin entisen pääjohtajan vetoomuksen, että "älkää hyvät ihmiset käyttäkö vähiä rahojanne vitamiineihin/ravintolisiin, vaan ostakaa mieluiten OIKEITA LÄÄKKEITÄ".
Näin rengin lupaus isännälle sai kirjallisen muodon.

Lähettäkäämme ruisleipä/margariini/liikuntalähettiläät kaikkialle maailmaan valistamaan kansoja suomalaisten terveellisestä elämäntavasta ja kertomaan Suomen johtavasta ylipainoisuudesta ja metaboliasairauksista. Köyhillä kun ei ole varaa sairastaa lihavuussairauksia.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa