D-vitamiini auttaa myös koronaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

D-vitamiini auttaa myös koronaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Huhti 2020 8:32

HS: Päivän lehti 2.4.2020 | Lukijan mielipide

D-vitamiini vahvistaa immuunipuolustusta

On aika kehottaa aikuisia ottamaan D-vitamiinia 50–100 mikrogrammaa päivässä, kuten Arkkiatri Ylppökin suositteli.

D-VITAMIINIVAJAUSTA potee lähes koko Eurooppa. Madridissa työskentelevän suomalaislääkärin mukaan D-vitamiinista on apua koronaviruksen sairastuneille (HS 29.3.).
Pohjois-Italian väestöstä 36 prosentilla on alhaiset D-vitamiinitasot. Vastustuskyvyn parantamiseksi vitamiinitason tulisi olla ainakin 75–80 nanomoolia litrassa. Siihen ei riitä ravinnosta saatu 10 mikrogrammaa päivässä.

Korkeaan D-vitamiinin tasoon liittyy pienempi sairastumisriski hengitysteiden virus- ja bakteeri-infektioihin. Eniten lisävitamiinista hyötyvät ne, joilla D-vitamiinitaso on hyvin matala. Alhaisilla D-vitamiinitasoilla kriittisesti sairaiden kuolleisuus kasvaa ja hoitoajat teho-osastolla pitenevät. Suomessa yli 70-vuotiaiden lisävitamiinisuositus on vain 20 mikrogrammaa päivässä.

On aika kehottaa aikuisia ottamaan D-vitamiinia 50–100 mikrogrammaa päivässä, kuten Arkkiatri Arvo Ylppökin suositteli. D-vitamiinia tarvitaan vähintään yksi mikrogramma painokiloa kohti. Euroopan Elintarviketurvallisuusviraston mukaan turvallisen D-vitamiinin saannin yläraja on yli 11-vuotiailla lapsilla 50 mikrogrammaa ja aikuisilla 100 mikrogrammaa päivässä. Yliannoksen vaaraa ei näillä määrillä ole. D-vitamiinin demonisointi ”rasvaliukoisena” tulisi lopettaa.

Tieteellinen näyttö immuunipuolustuksen lisääntymisestä ja kuolleisuuden pienenemisestä oikeilla D-vitamiinitasoilla on kiistaton. Siitä hyötyvät kaikki, jos tauti osuu omalle kohdalle.

Hannu Vierola, erikoislääkäri, Iisalmi

Kommentti: Suomessa ns. ruokintatieteilijät ovat kovasti kaikkia ravintolisiä ja vitamiineja vastaan. Myös lääketieteen peruskoulutuksen saanut PP suositteli rahojen käyttöä OIKEISIIN LÄÄKKEISIIN vitamiinien ja ravintolisien asemasta. Ruisleivästä on tullut ns. multitabletti. Pääpesäke on Kuopiossa. Myös Turku on kunnostautunut ns. HuuHaa-lääketieteeseen ottamalla esiin todella räikeitä hullutuksia kuten Kühne-kylvyt. Eduskuntaa on kovasti patisteltu puoskarilääketieteen suitsimiseen, ainakin rovioiden polttopuut tulisi vapauttaa ALV:sta. Maanpakolaisuus on kovasti estetty nykyisen koronavitsauksen varjolla.

Jos haluaa sitä oikeaa, tutkittua tietoa vitamiineista, kuten ylläoleva kirjoituskin suosittaa, niin Matti Tolosen palstoilta saa tietoa varsin kattavasti. Tutkimuksiin perustuva tieto ei vaan ole saavuttanut kaikkein korruptoituneimpia lääketehtaiden renkejä/piikoja.

Sääli, että ihmisten terveys asetetaan rahan alttarille. Hippokrates on siirretty katsomoon ja Helsingin Julistus Lääkäriliiton taholta on saanut WC-paperin aseman.
Ovatko ulkomailla koulutuksensa saaneet lääkärit, kuten Ylppö, parempilahjaisia vai vain omaksuneet kansainvälisiä virtauksia ihmisen parhaaksi? Katse kääntyykin oppituolien haltijoihin, joiden teesejä oppilaat toistavat kuin papukaijat. On turvallisempaa ulvoa susien kanssa samassa kuorossa ettei tule syödyksi tai syrjäytyteksi parempaan virkaan. Suomessa saa olla vain yhtä ja samaa mieltä.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: D-vitamiini auttaa myös koronaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Huhti 2020 8:01

HS: Päivän lehti 6.4.2020 | Lukijan mielipide

Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia

Näyttää siltä, että D-vitamiinivalmisteen käyttö saattaa suojata hengitystieinfektioilta sellaisia henkilöitä, joiden veren D-vitamiinipitoisuudet ovat matalat.

OLEMME Hannu Vierolan (HS Mielipide 2.4.) kanssa samaa mieltä siitä, että riittävään D-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota. Suomessa onneksi näin onkin tehty, ja D-vitamiinitilanteemme on poikkeuksellisen hyvä.
Meillä suositellaan nestemäisten maitojen ja maitovalmisteiden sekä rasvalevitteiden D-vitaminointia. Tämä suositus on toteutunut hyvin. Lisäksi meillä on selkeät D-vitamiinivalmisteiden käyttöohjeet.

Valmisteiden käyttöä suositellaan työikäisille (10 mikrogrammaa päivässä) aikuisille silloin, kun ei käytetä riittävästi ravinnon D-vitamiinilähteitä, kalaa, D-vitaminoitua maitoa tai D-vitaminoituja rasvalevitteitä. Imeväisikäisillä suositellun valmisteen määrä riippuu äidinmaidonkorvikkeen käyttömääristä. 2–18-vuotiaille suositellaan 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinivalmistetta päivässä. Ikääntyneille (75-vuotiaat ja vanhemmat) suositellaan 20 mikrogrammaa valmistetta päivässä.

Finravinto 2017 -tutkimuksen ansiosta meillä on hyvää tietoa aikuisväestömme (18–74-vuotiaat) D-vitamiinitilanteesta. Tulokset osoittavat, että D-vitamiinin saanti ja veripitoisuudet ovat keskimäärin hyvät eri ikä- ja koulutusryhmissä miehillä ja naisilla.

Keskimääräinen D-vitamiinin saanti miehillä oli 22 mikrogrammaa ja naisilla 25 mikrogrammaa vuorokaudessa. Eli kaksinkertainen suositeltuun 10 mikrogrammaa/päivä verrattuna. Myös veripitoisuudet olivat hyvät: miehillä keskimäärin 67 nanomoolia litrassa ja naisilla 77 nanomoolia litrassa. Kansainvälisissä suosituksissa pitoisuutta 50 nanomoolia litrassa pidetään riittävänä.

Näyttää siltä, että D-vitamiinivalmisteen käyttö saattaa suojata hengitystieinfektioilta sellaisia henkilöitä, joiden veren D-vitamiinipitoisuudet ovat matalat, mutta suositellut valmistemäärät riittävät eikä mega- annoksista ole hyötyä.

Susanna Raulio, erikoistutkija, THL
Suvi Virtanen, professori, THL ja Tampereen yliopisto, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan varapuheenjohtaja
Sebastian Hielm, elintarviketurvallisuusjohtaja, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja


Kommentti: Suvi Virtanen on kääntämässä takkiaan julkisesti. Muutama vuosi sitten hän oli kärhämöimässä oikean professori Ilari Paakkarin kanssa D-vitamiinin turvallisesta käytöstä. Paakkari oli sitä mieltä, että TERAPEUTTINEN ANNOS on helppo saavuttaa ja oikean määrän mittaaminen on helppoa (S-D-25) veren seerumista. Suvi änkytti kollegansa Christel Lambert-Allardin kanssa, että VÄESTÖTASO ratkaisee.

Suvi Virtanen on lastenlääkäri, Sebastian Hjelm puolestaan eläinlääkäri, jossa hommassa tärkeintä on teuraspainon saavuttaminen mahdollisimman pian, Susanna Rauliosta ei ole tietoa.

Jos henkilöllä on kuumetta, niin tällaisen änkyröinnin tuloksena koko kansa ei voi olla kuumeessa. Professori Ilari Paakkari oli yksilöön kohdistuvan hoidon kannalla.
Uskon, että kansansairauskonttorin änkyrät väistyvät ajan myötä, mutta onko se liian myöhäistä asiallisen hoidon kannalta? Miksi kansansairauskonttorissa ei edes kääntäjien avustuksella lueta ulkomaisia tutkimuksia? Kuopio ei voi olla se ainoa tiedon lähde, eikä varsinkaan ihmisen ravintofysiologiassa.

Nyt tarvitaan oikeiden tutkijoiden (lääkäreitten), joilla on myös riittävästi kliinistä kokemusta, näkemyksiä, mikä voisi olla ihmiselle hyväksi. Terapeuttiset annokset on sallittava ja kummallinen VÄESTÖTASO olkoon vain teoriaan nojautuvien työkalu. Muistamme varmaan kovan kritiikin VHH:ta vastaan, kun pienen otoksen kokonaiskolesteroli oli kasvanut 3000 ihmisen näytteissä promillen murto-osan. Oliko testiväki edes likikään sama kuin edellisessä otoksessa? Olipahan syytä syyllistää kansa ja haukkua vätyksiksi. Nyt korona-aikana olisi kait syytä palauttaa nuo suositut kansan syyllistämistilaisuudet uutislähetyksiin, sillä kansan vikahan on korona.
Kalakukko

Kasari
Viestit: 79
Liittynyt: 17 Huhti 2009 20:05
Paikkakunta: Vakka-Suomi

Re: D-vitamiini auttaa myös koronaan

ViestiKirjoittaja Kasari » 06 Huhti 2020 9:13

Vuosi sitten (2019) julkaistiin Kuopiossa väitöstutkimus molekulaarisen lääketieteen alalta:
Regulation of vitamin D target genes in human monocytes

FT Veijo Nurmisen väitöstutkimus vahvisti entisestään kuvaa siitä, miten D-vitamiini tukee ihmisen immuunipuolustusta. Lisäksi ihmiskeho näyttää itse säätelevän sitä, minkä verran se päästää D-vitamiinia vereen.

D-vitamiinilla on suuri rooli ihmisen immuunipuolustuksen normaalissa toiminnassa. Helmikuussa Itä-Suomen yliopistossa molekulaarisessa lääketieteessä väitellyt Veijo Nurminen löysi tutkimuksessaan ihmiskehosta kaikkiaan 273 kohdegeeniä D-vitamiinille ja samalla kaksi uutta proteiinia, jotka osallistuvat näiden kohdegeenien luennan säätelyyn.

"Poikkeavuudet geenien luennan säätelyssä saattavat johtaa monien autoimmuunitautien, hermoston rappeumasairauksien tai tulehdusten syntyyn – esimerkkinä MS-tauti, syövät tai diabetes." D-vitamiinin puutoksen tiedetään vanhastaan aiheuttavan luiden haurastumista ja altistavan osteoporoosille. Nurminen pitää väitöskirjatyönsä pohjalta D-vitamiinin puutosta suurempana riskinä kuin sen yliannostusta.

"D-vitamiinin tarve näyttäisi olevan yksilöllistä. Eräässä tutkimuksessa, jossa olin mukana, annoimme 71 vapaaehtoiselle koehenkilölle yhden satakertaisen päiväannoksen D-vitamiinia, siis 2 000 mikrogrammaa. Sen jälkeen mitattiin, kuinka paljon kunkin koehenkilön veren D-vitamiinitasot nousivat kuukauden aikana. Osoittautui, että koehenkilön keho sääteli itse, minkä verran se päästää rasvakudokseen ja maksaan varastoitunutta D-vitamiinia vereen. Jokaisella koehenkilöllä D-vitamiinin taso asettui omalle henkilökohtaiselle optimitasolle."

Tämän tutkimuksen perusteella yhdelle tarpeellinen D-vitamiinin määrä on siten erilainen kuin toisella. "Jokaisen voisi siksi olla hyvä määrityttää oma D-vitamiinitasonsa ainakin kerran laboratoriotestein."

https://www.itsehoitoapteekki.fi/artikk ... ikasaanti/

Kalakukko tämänkin raportoi tuoreeltaan
viewtopic.php?t=8283
Kasari


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa